10 knep som håller tjuven borta

När familjen åkt på semester och huset är tomt kan tjuven passa på. Här får du tio bra råd för hur du undviker inbrott och hur du kan skydda dig om oturen ändå är framme.


En tomt som ser bebodd ut lockar inte till sig tjuvar så lätt. Låt grannarna använda tvättvindan, lämna lite leksaker på tomten och be någon snäll person klippa gräset.

1. Håll fönster och dörrar stängda och låsta med godkända lås

De flesta inbrott sker faktiskt mitt på dagen, och det händer att tjuven smiter in genom en olåst entrédörr när familjen är i trädgården på baksidan. Det går snabbt att länsa hallens jackor och handväskor på plånböcker, nycklar och mobiltelefoner. Tänk också på att inte lämna fönster öppna för vädring även om ni bara ska åka till stranden ett par timmar. Alla fönster som sitter lägre än ungefär fyra meter tar sig tjuven lätt in genom, och ännu högre upp om man kan klättra från till exempel förråd eller altanräcket. Godkända lås på fönster och dörrar försvårar betydligt.

2. Se till att huset övervakas och ser bebott ut

Tala om för dina närmaste grannar om du åker bort på semester och be någon av dem titta till huset då och då. Att lampor tänds och släcks ibland, persienner hissas upp vid mulet väder och att brevlådan är tömd signalerar att det finns folk hemma. Likaså är det bra om gräsmattan inte får växa alltför vilt och att det ibland vajar nytvättade kläder på torkvindan. En bil parkerad på uppfarten ger också sken av att huset är bebott, precis som lite leksaker utslängda på gräsmattan. Har ditt område Grannsamverkan så kan det var idé att ta kontakt med det lokala ombudet för att höra hur det är med inbrottsrisken i området. Samma information kan du givetvis få även från Polisen.

Se till att grannarna har ditt telefonnummer, så att de kan ringa dig om något oförutsett inträffar.

3. Förvara värdesaker säkert

Att gömma värdesaker är svårt, en rutinerad tjuv med gott om tid genomskådar ofta de mest kreativa gömställen. Använd bankfack eller be någon annan ta hand om dem när du reser bort. Men tänk på att inget hem är helt inbrottssäkert, och det är ju svårt att anklaga dem som förvarat sakerna åt dig, om de trots allt skulle bli stulna.

4. Skräm tjuven med hund

Få tjuvar vågar sig in i ett hus som vaktas av en maffig schäfer eller rottweiler. Men även en liten ettrig dvärgpudel avskräcker de flesta med oärliga avsikter, om inte annat så för att den börjar skälla. Man måste faktiskt inte ha en hund för att sätta upp en skylt med hundbild (eller varför inte en bild på en rejäl boaorm?) och texten ”Här vaktar jag” på entré- och altandörren…

5. Skaffa larm eller bevakningsutrustning

Om du redan har funderat på att skaffa larm, är det en bra tid att göra slag i saken till sommaren. Det finns många olika typer av larm i olika prisklasser, men försäkra dig om att du anliter en auktoriserad och seriös larmfirma. Men glöm inte att fundera över vad du har för behov hela året. Om du till exempel även vill kunna larma bara undervåningen när familjen sover på övervåningen på natten, så finns idag bra lösningar. Numera finns också olika webbaserade övervakningskameror som kan hjälpa dig att hålla lite koll på huset från distans. Detta kräver ju givetvis att du reser någonstans där du har tillgång till Internet, och är nog mer ett komplemet till övriga säkerhetsåtgärder. När man har semester vill man ju knappast sitta inne och titta på en datorskärm, och laptopen passar ju inget vidare på sandstranden…

6. Se över den allmänna säkerheten

Denna punkt går inte riktigt in under ?tjuvsäkerhet” men innan du åker bort kan vara ett bra tillfälle att försäkra dig om att alla brandvarnare fungerar, att det inte finns några rör som riskerar att spricka, skadedjur som börjat etablerat sig eller tak som läcker. Tänk också på att saker med högt affektionsvärde, som t ex fotografier och barnens första teckningar, kan förstöras vid brand. Kanske är de egentligen viktigare att låsa in i bankfack eller ett brandsäkert skåp än aktieportföljen?

7. Märk, dokumentera och fotografera dina värdesaker

Skulle du trots allt ha oturen och drabbas av inbrott, eller brand, underlättar det betydligt om du har ditt hem dokumenterat när du ska få ersättning via försäkringen. Spara kvitton i en särskild pärm eller låda, gör listor över inventarierna och fotografera både översiktsbilder av ditt hem och enstaka, extra värdefulla föremål. Glöm inte skidutrustningen på vinden eller den nya snöslungan i förrådet. Att till exempel teknisk utrustning som datorer och kameror samt cyklar med mera är märkta gör det svårare för tjuven att sälja dem.

Märkutrustning kan du låna hos din lokala polisstation.

8. Se över hemförsäkringen

Om det var länge sedan du tecknade hemförsäkring, eller om du nyligen har investerat i saker som du är osäker på omfattas av försäkringen, är det klokt att ta kontakt med örsäkringsbolaget. Kontrollera också att du har de lås som krävs. Passa även på och fråga om det finns något du kan göra för att sänka din premie, som till exempel att skaffa godkänt larm.

9. Se till att du har numret till spärrkontot

Om ett par plånböcker med allehanda kontokort försvinner så kan man snabbt bli av med stora summor. Försäkra dig om att du vet vilka nummer du ska ringa och att du verkligen vet vilka kontokort du har, alla kanske du inte använder regelbundet. Stöldskyddsföreningen har en bra tjänst där du kan registera samtliga kontokort, och sedan spärra dem med bara ett telefonsamtal.

10. Bli tjuv själv för en dag

Försök att själv fundera över när och hur du skulle ta dig in i ditt hus, om du var en tjuv. Fundera över vilka som är husets svaga punkter, och se till att du gör något åt dem. Fundera även över vilka av dina ägodelar som kan tänkas vara begärligt stöldgods, och se till att de förvaras säkert. Det kan också vara klokt att flytta större, stöldbegärliga saker bort från fönster. Var smart, tjuven kan många knep, att gömma smycken i frysfacket är nog nästan osäkrare än att låta dem ligga kvar i smyckeskrinet…

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar