Så skyddar du dig och huset mot åska

Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska!

åska

Bränder, personskador och utslagna apparater. Blixtnedslag kan få förödande konsekvenser – och många känner inte till hur de ska skydda sig själva och sina hus mot åska. Samtidigt har våra hem och trädgårdar blivit mer sårbara då de i allt högre utsträckning är fulla av känslig elektronik.  

Viktigaste rådet

Märker man att ett åskoväder är på gång är det bra att dra ut sladdar och laddare till sin hemelektronik. Men många apparater, som till exempel kyl, frys och spis är ofta fast installerade idag, vilket gör att du inte kan dra ut sladdarna. 

– Det bästa sättet att skydda hemmet är därför att skaffa ett inledningsskydd (även kallat överspänningsskydd) till sitt huvudelskåp, säger Per N Lekemark, på företaget Mericon som bland annat är specialister på åskskydd.

Minskar brandrisken

Inledningsskyddet ser till att det inte kommer in mer ström i ledningarna än det ska, genom att leda bort energin vid för hög spänning. Det skyddar också elkablarnas isolering från att smälta och börja brinna vilket kan hända vid överspänning – även om man saknar elektroniska apparater. 

För att sätta in ett inledningsskydd krävs en installation av elektriker, det är inget man kan göra själv. En sådan installation kostar uppskattningsvis ca 6 000 kr för en vanlig villa.
– Det kan förstås kännas tråkigt att lägga pengar på något som inte syns, men då minskar du risken att behöva betala självrisken på din försäkring eller köpa nya grejer i onödan, säger Per N Lekemark.

Moderna elektroniska spishällar är mycket känsligare för överspänning än gamla spisar, och ofta fast installerade.

Skador kan upptäckas senare

Ibland märks inte skadorna direkt, utan kan upptäckas flera månader senare. Tv-bilden kan bli sämre, spisplattorna inte riktigt lika varma som tidigare, och ugnen orkar inte hålla lika hög temperatur. Det kan du drabbas av även om blixten slog ner flera hus bort.

Blixtnedslag i huset

För att skydda hela huset mot direkta blixtnedslag räcker det inte med ett inledningsskydd. Då behöver man installera åskledare, ringledare och jordspett i marken runt byggnaden. Men eftersom de utgör stora kostnader blir de mer ekonomiskt försvarbara om huset ligger i ett utsatt läge, där det utgör högsta punkten, och där risken att drabbas är särskilt stor. 

Läs också: Brandsäkra ditt hus

Så gör du om åska närmar sig:

  • Var inomhus om du har möjlighet. 
  • Undvik öppna fält och kullar. 
  • Sätt dig i bilen, om du kan, ifall du är utomhus. 
  • Bada ej, varken utomhus eller i badkar eller dusch. 
  • Undvik att stå i närheten av flaggstänger, master och träd.
  • Undvik att stå vid metallytor som diskbänk och element.
  • Dra ur kontakterna till tv-apparater, datorer och annan elektronik. 
  • Tala inte i den fasta telefonen. 

Hur långt bort är åskan?

Räkna hur många sekunder det dröjer mellan att blixten slår ned och att du hör åskan. Dela sedan antalet sekunder med tre så får du en fingervisning om hur många kilometer bort blixten är. Tar det 6 sekunder är blixten alltså cirka 2 kilometer bort.

När är risken för åska störst? 

Åska kan uppstå när som helst på året och när som helst på dygnet. Men det är betydligt vanligare på sommarhalvåret, och allra vanligast i juli över land och i augusti över stora vattendrag och hav.

fast telefon åska
Din fasta telefonledning kan leda in ström, även om den inte är i bruk.

5 myter om åska: 

1. Det räcker att dra ut kontakten ur elapparaterna när åskan går.

Ja, det är en bra idé att göra det. Men många dyra apparater är fast installerade och då kan du knappast dra ur några sladdar när ovädret är på väg in. Det gäller ofta till exempel kyl, frys, spis, bastu, larm och bubbelbad.

2. Vi använder inte vår gamla väggfasta telefon längre, och den gamla telefonledningen är urkopplad. Alltså är den ofarlig. 

Nej, om telefonledningen är i bruk eller inte spelar ingen roll alls. Den kan ändå leda in ström och orsaka skada. Om den inte används så kontakta en behörig elinstallatör och be att få den borttagen.

3. Man ska befinna sig i en bil när åskan går. Däcken gör att bilen inte är jordad.

Delvis rätt. Men det är inte gummit i däcken som gör det, utan att karossen är i metall. Det gör att åskan leds runt bilen och ner i marken. Men i en modern bil med mindre plåt och mer andra material blir det allt mer osäkert. Har bilen taklucka eller avtagbart tak fungerar det inte heller.

4. Gummistövlar ger skydd mot åska.

Nej. Gummistövlar ger skydd mot regn och snö – inte elektricitet!

5. Om man sätter ett ”åskskydd” mellan tv:n och vägguttaget är man skyddad.

Nej. Det räcker inte att sätta in överspänningsskydd (klass 3), som ofta kallas för ”åskskydd” i detaljhandeln, mellan vägguttag och elektronik. Dessa är normalt sett inte dimensionerade för att klara starka överspänningar, utan ger enbart ett begränsat skydd. Däremot är de en bra förstärkning under förutsättning att du har installerat ett inledningsskydd i ditt elskåp.

robotgräsklippare känsliga mot åska

skyddar du robotgräsklipparen mot åska

Åska kan lätt slå ut robotgräsklipparen. Du kan skydda den från indirekta blixtnedslag genom att montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen, för under en tusenlapp. Ett billigare alternativ är att koppla ur klipparen när du vet att åska är på väg, men det förutsätter ju att du är hemma förstås.

Läs också: Så blir du av med sot i skorstenen och undviker brand


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar