Barnsäkra hemmet – 12 tips

Börjar din bebis att ta sig runt på egen hand? Eller behöver du hjälp med vad du ska tänka på när barnbarnen hälsar på? Lugn, vi har bästa tipsen på hur du barnsäkrar hemmet och vad du ska tänka på!


Det finns många dolda fällor i hemmet som man inte alltid tänker på. Barn växer snabbt, räckvidden ändras från dag till dag och nyfikna små armar når nya höjder innan man hinner blinka. Oftast räcker det att flytta på saker och använda sunt förnuft men ibland kan man behöva skruva lite. En extra titt på golvet så att det inte ligger småsaker som utgör kvävningsrisk. En halkmatta i badkaret eller en hand på bebisen på skötbordet om du vänder dig bort kan rädda liv. Det finns många saker att tänka på, därför har vi listat 12 saker för hur du barnsäkrar ditt hem!

Barnsäkra hemmet – 12 tips

1. Spisskydd

Små händer når längre än vad man tror och plötsligt är handen uppe på spisen. Med ett kantskydd kommer barnet inte åt varma plattor eller får tag på kastrullen med kokande vatten. Ta också för vana att alltid vända handtag på kastruller och stekpannor inåt så att de inte står ut över kanten. Kontrollera att spärren till ugnen fungerar.

2. Skruva fast möbler

Alla större möbler innebär en klämrisk och ska därför skruvas fast i väggen. Att klättra är något alla barn gör, ett öppet skåp med hyllplan eller en bokhylla blir en perfekt klätterställning.

3. Grind i trappen

Trappen är en annan fara i huset. Se till att det finns både grind uppe och nere. Det är viktigt att grinden där upp öppnas inåt och inte utåt i trappen.

Läs också: Så barnsäkrar du trädgården

4. Klämskydd


Små fingrar har en tendens att vara precis där de inte ska. Dörrspringor, lådor och skåp är klämvänliga. Dörrstopp och klämskydd på alla dörrar och lådor är bra både för små fingrar och för att låsa inne farliga saker som knivar och giftiga rengöringsmedel.

5. Plocka undan

Ställ saker utom räckhåll. Tändstickor, mediciner och heta drycker är några faror. Lås också in det som behövs eller ställ högt uppe utom räckhåll. Vuxnas vitaminer står ofta framme och kan vara livsfarligt för små barn.

6. Kantskydd

Låga bordskanter eller vassa hörn som är i perfekt höjd för ett litet huvud att gå rakt in i kan vara bra att sätta ett litet kantskydd på. 


7. Se över elen

Petskydd i eluttag är viktigt om det inte finns. Likaså att ha en jordfelsbrytare och att ta bort lösa sladdar. Lämna aldrig laddare i uttagen!

8. Snören

Snören från persienner ska knytas upp så att man inte kan fastna och alla andra snören som hänger ned ska tas bort för barn drar i allt!

Läs också: Läsarfrågan – hur barnsäkrar jag hemmet bäst?

9. Plastpåsar

Plastpåsar har man ofta på en plats som är enkel att komma åt, under diskbänken eller i nedre lådan. Då är det även lätt att komma åt för barnen. Det enklaste för att undvika kvävning är att knyta en knut på påsen innan du lägger den på en plats barnet inte kommer åt!

10. Fönster

Se till att det finns lås och spärrar på fönster. Ett öppet fönster utan spärr är enkelt att knuffa upp. Extra farligt är det om du har en andra våning. Speciella säkerhetsspärrar finns att köpa.

11. Städskåpet 


Här finns det ofta många giftiga medel och mediciner. Förvara högt upp, gärna med lås om det går. 
Andra platser du behöver ta en extra titt är tvättstugan, under diskbänken och inne i badrummet.

12. Badrummet


Stäng alltid toalettlocket och töm ut badvattnet efter bad. Låt aldrig dina barn vara själv inne i badrummet.

Läs också: Så barnsäkrar du alla husets rum!

Obs!

Trädgården bör också ses över. Lås in vassa redskap, giftiga medel och tändvätska. Håll extra uppsyn vid den varma gillen. Om möjligt se till att det finns inhägnad ut mot trafikerad väg.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar