Bästa skyddet mot brand

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert tipsar om hur vi kan skydda oss mot brand.


1. Glöm inte ­spisen

Vanligaste brandorsaken har kommit att bli incidenter kring spisen. Anledningarna är flera. En att vi oftare än tidigare steker i olja istället för smör. Olja som är flera hundra grader varm är förrädiskt tyst och luktfri. En annan orsak till glömda spisar är att vi lever i ett högre tempo. Vi får samtal på mobiltelefonen och plötsligt har matlagningen vi påbörjat på spisen glömts bort.

2. Brandvarnare, brandvarnare, brandvarnare

Man kan inte tjata nog om detta. Billigare livförsäkring går inte att hitta. Kostar från 50 kronor och uppåt. Man brukar säga att det behövs en brandvarnare per 60 kvadratmeter, eller minst en per våning. Hur ska de då sitta? Minst 50 centimeter från väggen och gärna en i varje sovrum (inte bara i hallen utanför, vilket är vanligt). Vi har i dag mer elektronik i våra hem än någonsin tidigare. I ett tonårsrum kan en mobiltelefon, en bärbar dator och ett tv-spel ligga på laddning. Om en laddare, som blir het, sitter bakom en gardin kan gardinen fatta eld. Om dörren då är stängd och brandvarnaren sitter utanför sovrummet så blir personen inne i rummet rökförgiftad innan röken når brandvarnaren i hallen utanför. Det tar ungefär sju minuter för en normalstor villa att bli övertänd.

3. Se upp för levande ljus

Olyckorna kring bränder orsakade av stearinljus har minskat de senaste åren. I dag är det ett större problem med värmeljus som står felplacerade, som exempelvis på en tv-apparat så att plasten fattar eld. Ställ inte block- eller värmeljus för tätt tillsammans. En pulversläckare (sex kilo) och en brandfilt bör finnas i alla hem och vara placerade så att man snabbt når dem.

4. Förvara aska i plåtkärl

Många bränder börjar då man bär ut askan från sin öppna spis eller kakelugn. Aska och sot läggs i en pappkartong eller papperspåse som sedan placeras utanför huset på en trätrall. Trallen fattar eld, vinden får fatt i elden och husets träpanel börjar brinna. Glöden i mitten av askan kan vara varm i upp till ett par dygn efter att brasan slocknat. Askan ska alltid förvaras i plåtkärl med tättslutande lock. Skorstensbrand är ett annat scenario som kan uppstå i samband med eldning. Den kan antingen bero på att rökkanalerna är dåligt sotade, skorstenen är gammal och felbyggd eller också att man eldar för hårt. Sota minst en gång per år eller så ofta det behövs.

5. Tänk igenom utrymnings­vägar

I flerplanshus är det vanligt att man sover på övervåningen medan kök och öppen spis finns på bottenvåningen. Om det börjar brinna där nere medan du sover och rökutvecklingen blir våldsam så kan det vara förenat med livsfara att gå nerför trappan. Att hoppa från ett fönster på upp till fem meters höjd kan verka skrämmande, framför allt för barn. En utrymningsstege, som man hänger på fönsterkarmen skulle rädda många liv.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar