Bo kvar längre i villan

Även om benen börjar bli trötta och ryggen värker när du rensar ogräs – visst går det att bo kvar i villan! Här får du goda råd och tips på bra utrustning som gör att du kan njuta av ditt hus även på äldre dar.


Med lite framförhållning kan livet i villan bli både långt och lyckligt. För visst finns det lösningar som gör att man kan bo kvar i villan även med ålderskrämpor eller andra handikapp. Som anhörig känns det också tryggt att veta att vardagen i huset fungerar och att ens nära och kära har en trygg tillvaro.

Snubbelfritt och användarvänligt

En som kan mycket om vad som kan underlätta för en väl fungerande ålderdom i hus är Ingela Månsson på Hjälpmedelsinstitutet.

– Se över hemmet. Ta bort alla snubbelfällor. Fallolyckor i hemmet är den vanligaste olyckan bland äldre. Så ta bort alla sladdar och mattor som utgör en risk att snubbla över. Byt till exempel ut telefonen mot en trådlös.

Trapphiss.Trapphiss. Hissarna förses med plattform för rullstolsburna användare eller stol för övriga användare. För svängda trappor, installeras trapphissen med fördel i trappans innersida där den inte inkräktar på trappans gångutrymme. Trapphissen Thyssen flow kommer från AJ Hisskonsult. Pris från 35 000 kronor.

Många flyttar ner till första våningsplanet och använder endast ett våningsplan så långt det är möjligt. Se till att ha det som används ofta inom nära räckhåll.

 – När du ska köpa ny utrustning till hushållet är det viktigt att tänka på att de är lätta att använda och förstå, säger Ingela Månsson. Det ska vara enkelt att öppna vred, se att läsa samt att förstå instruktioner, till exempel på mikrovågsugnens display. En annan bra funktion är auto-off som en del strykjärn och kaffebryggare med mera är utrustade med, som gör att de stängs av automatiskt. Då slipper man att använda timer eller vara orolig för om man stängt av strykjärnet.

Fjärrkontroll.

Mångfunktionell fjärrkontroll. Stora lättlästa knappar är bra, men denna fjärrkontroll fungerar också för flera apparater. Den kan anpassas individuellt . Pris cirka 790 kronor.
Falck Vital.

En hel del går att göra själv, som att ta bort trösklarna, ordna bättre belysning, sanda gångarna, installera en ringklocka och telefon med förstärkare eller ljus som blinkar. Se även till att brandvarnaren finns och fungerar – kolla batteriet regelbundet! En spisvakt eller timer till spisen är en bra investering för en tryggare tillvaro.

Det kan kännas trist, men kanske det är dags att lägga igen trädgårdslandet, satsa på buskar som kräver mindre skötsel istället. Se till att trädgården sköter sig själv så gott det går.

 – Men var aktiv med vardagssysslorna så långt det är möjligt, säger Ingela Månsson, det är då man behåller sin hälsa.

Spisvakt.

Spisvakt. Denna spisvakt består av en värmevakt och en automattimer. Om det blir för varmt eller tiden löper ut slås strömmen av. Strömmen återfås genom nollställning av spisen. Pris cirka 3000 kronor. Spisec spisvakt från Athena Nordic.

Talande klocka.

Talande klocka. Kom-ihågklockan är en talande klocka som hjälper dig att minnas. Den säger vilken dag det är och hur mycket klockan är. Den talar om när det är morgon, kväll eller natt. Pris cirka 13000 kronor. Falck Vital.

Stora telefonknappar.

Stora telefonknappar. JätteKnappen är ett förstorat tangentbord som kan användas tillsammans med din egen telefon. JätteKnappen har direktvalsknappar som kan anpassas med bilder, symboler eller text på den person du skall ringa till. Används tillsammans med en vanlig telefon. Stora lättlästa siffror eller bilder. Pris cirka 3370 kronor.

Om du har ett funktionshinder och har svårt att klara vardagens sysslor kan olika hjälpmedel underlätta. Dessa kan du få gratis, eller till reducerad kostnad. Hjälpmedel förskrivs genom landstinget eller kommunen där du bor, men kontakta först vårdcentralen. Du kan även få hjälp med att anpassa din bostad med hänsyn till funktionshinder. Information om bostadsanpassning får du genom kommunen där du bor.

8 goda råd för äldre villaliv 

Se över hemmet. Ta bort saker man kan snubbla på.

Köp elutrustning med auto-off-knapp.

Gör en stor duschplats med plats för sittplats istället för badkar.

Införskaffa lampor med rörelsedetektorer som kan lysa upp vägen till badrummet om natten.

Förse telefon och ring- klocka med förstärkare.

Nya möbler ska vara stadiga och ha en höjd så att man lätt kan resa och sätta sig.

Utrusta el-produkter som kan bli överhettade med timer.

Kontrollera brandvarnaren regelbund

Köpinformation

Athena Nordic 023-79 22 40 www.athenanordic.se
Falck Vital AB 08-695 69 40 www.falckvital.se
AJ Hisskonsult AB 0770-93 00 29 www.trapphissar.se
Trollreda resurscenter
0520-49 53 45 www.trollreda
Sök även butiker/köpställen även här

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar