Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Kraftiga skyfall kan komma plötsligt och riskerar att orsaka stora skador på huset. En översvämning i källaren kan vara svår att helt skydda sig ifrån, men det finns saker man kan göra för att minimera skaderisken. Här listar vi några förebyggande åtgärder, både stora och små!

10 sätt att skydda huset från översvämning

1. Håll koll på väderrapporten! Om du vet att ovädret är på väg hinner du bära upp möbler och annat ur källaren. 

2. Håll tätt. Laga sprickor i ytterväggar och källargolv, och kontrollera att fönstren är täta. Är skyfallet på väg är det bra att täta ventilerna, och täppa igen toalettstolar och golvbrunnar med sandpåsar eller liknande. 

3. Skaffa en dränkbar pump. Träna på att använda den innan det blir skarpt läge och vattnet fyller källaren. 

4. Förvara säkert. Lägg saker du förvarar i källaren i plastbackar och ställ dem inte på låga hyllor. Förvara helst inte maskiner och värdefulla saker här. 

5. Led bort vattnet från hustaket. Ha stuprörsslangar på stuprören, de sprider regnvattnet en bit ifrån huset. Att lägga ränndalsplattor vid stuprören är också bra för att lättare leda bort vattnet. Kontrollera också att inte löv eller annat har satt igen rännorna. 

Läs också: Så skyddar du dig och huset mot åska

Hydrobarriärer och sandsäckar är två typer av översvämningsskydd. Hydrobarriärer består av trä och superabsorberande polymer, och väger mycket lite före kontakt med vatten.

6. Skaffa översvämningsskydd, till exempel sandsäckar eller hydrobarriärer. Fundera ut var det är smartast att lägga dem vid en översvämning. Det går också att bygga tillfälliga barriärer av sand eller jord, och presenningar.

7. Tänk på elen. Har vattnet börjat stiga bör du stänga av huvudströmbrytaren! Och efter översvämningen bör du be en elektriker att kontrollera om det är säkert att slå på strömmen igen.

Och några större, mer långsiktiga, åtgärder:

8. Se till att husgrunden är väldränerad. Fuktfläckar kan tyda på att källargrunden behöver dräneras om. 

9. Golv och golvbrunn. Välj ett vattentåligt material till källargolvet, till exempel klinkers. För att skydda huset från att vatten tar sig in från gatuledningen kan man sätta en backventil på avloppsledningen. Den behöver dock ses till regelbundet för att säkerhetsställa att den inte satts igen. En självstängande golvbrunn har liknande funktion. 

10. Minska mängden hårdgjorda ytor på tomten. På garageuppfarten kan du till exempel byta ut asfalten till gräs eller grus och lägga sten eller gräsarmering vid hjulspåren. Porösa ytor släpper igenom regnvattnet så att det inte blir så stora vattensamlingar. 

Läs också: Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Övriga tips inför eventuell översvämning!

  • Skaffa en krislåda med sådant som du kan behöva i nödfall, om du har svårt att ta dig ur huset. Den kan du bland annat fylla med mat, och praktiska saker – som en mobilladdare som inte kräver ström. 

  • Ta bilder på alla rum i huset, det är bra att visa upp för försäkringsbolaget vid eventuell skadeanmälan. 

  • Undrar du hur stor risken för översvämning är vid ditt hus kan du i förväg ställa frågan till din kommun, och söka information hos MSB.

Det betyder SMHI:s regnvarningar

Klass 1: Stora regnmänder 

Från 35 mm regn inom 12 timmar upp till 70 mm inom 24 timmar.
Risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Klass 2: Mycket stora regnmängder
Minst 70 mm regn inom 24 timmar. 

Mycket stor risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar.

Läs också: Översvämning i källaren? Så gör du!

Ska jag stanna hemma? 

Vid översvämningar är det oftast bäst att stanna hemma. Stora vattenmassor, som lätt uppstår i stadsmiljö, kan dra med sig bilar och annat, vilket gör det farligt att vistas utomhus. Men följ nyhetsuppdateringar noga, då myndigheterna ibland beslutar om evakuering. 

Källa: Krisinformation.se, MSB, Halmstads kommun, Valdemarsviks kommun, Brf Norrbacken

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar