Ny undersökning visar: Få vet hur de ska agera vid kolmonoxidläckage

Vet du vad du ska göra vid kolmonoxidläckage? Gasen är extremt giftig, men en undersökning visar att tre av tio svenskar inte vet vad de ska göra vid en läcka. Så här ska du agera!

gas brandvarnare

Allt tyder på att fler förväntas elda i vinter. Det stigande elpriset har lett till en ökad försäljning av braskaminer och insamlingsstiftelsen Brandforsk varnar för att avregistrerade eldstäder kan återtas i bruk. 

Kolmonoxid kan släppas ut på grund av dåligt installerade eller trasiga bränsleförbränningsapparater såsom gasspisar, eldstäder och värmepannor. Men många vet inte vad man ska göra vid händelse av kolmonoxidläckage. Det visar en undersökning från Yougov som företaget Netatmo beställt. 

Närmare tre av tio svenskar vet inte vad de ska göra vid ett läckage och närmare fyra av tio uppgav felaktiga svar.

Kolmonoxid är en mycket farlig gas  

Kolmonoxid bildas vid ofullständig förbränning av kolhaltiga ämnen och är den vanligaste anledningen till dödsfall i samband med bränder. Gasen är extremt giftg, och eftersom den är lukt- och färglös är den svår att upptäcka. 

– Kolmonoxid är en mycket farlig gas och en förgiftning kan i värsta fall leda till dödsfall. Vår undersökning visar att det finns ett stort behov av ökad kunskap om hur man upptäcker gasen och vad man bör göra om man blir varse att gasen har läckt, säger Marie Tranchimand på Netatmo. 

Läs också: Se upp! Test av element visar på allvarliga brister

Det här ska du göra om det uppstår en kolmonoxidläcka 

  • Gå omedelbart ut ur huset så att du får frisk luft. 
  • Har du möjlighet att stänga av källan till läckan utan att utsätta dig eller någon annan för fara, kan du göra det och sedan omedelbart gå ut. 
  • Ring larmcentralen direkt om du uppvisar symtom på kolmonoxidförgiftning.

Så här skyddar du dig och här är symtomen på kolmonoxidförgiftning 

  • Installera en brandvarnare med inbyggd kolmonoxiddetektor eller installera en kolmonoxidvarnare. 
  • Symtomten för förgiftning är bland annat huvudvärk, yrsel, trötthet, förvirring, kräkningar, illamående och medvetslöshet. 
  • Vid kolmonoxidläckage inomhus bör du alltid söka dig utomhus! 
  • Ring 112 om du misstänker kolmonoxidförgiftning. 

Undersökningen genomfördes 27-29 april 2022 av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Sammanlagt 1028 intervjuer via internet har genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. 

Läs mer här: Stor risk för villabränder i vinter – så här undviker du brand


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar