Planera för elsäkert hem

Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju äldre villa desto större är risken att något händer. Hur elsäkert är ditt hem?


Eltekniken utvecklas med en rasande fart. Det som ansågs som lyx för bara tio år sedan, räknas idag som självklarheter. Dagens normer ställer betydligt högre krav på t ex antalet vägguttag och så vidare.

Är ditt hus över 20 år blir du förvånad över hur bekväma hemmets funktioner kan bli med hjälp av modern teknik – dessutom till relativt måttliga kostnader. Många av de senaste årens nyheter handlar också om ökad elsäkerhet som t ex jordfelsbrytare. Möjligheterna är oändliga. Det kan handla om till exempel inbrotts- och brandlarm, intelligenta hus, infravärme på uteplatsen, närvarostyrd belysning, eller om komfortdetaljer som fler strömbrytare och vägguttag, värmegolv i badrum eller tidur för motorvärmare.

En isolering av gummi på en sladd kan torka och spricka, skadedjur eller husdjur kan bita sönder sladdar och kablar, uttag och strömbrytare kan gå sönder. Kopplingar kan vara felaktigt utförda, jordade uttag kanske saknas – listan kan nästan göras hur lång som helst. Om din bostad är äldre än 20 år bör du redan nu kontakta en elinstallatör för att göra en besiktning av din el-anläggning. En el-besiktning kostar cirka 500 kr/timmen, priset kan variera lite. Hur lång tid det tar beror ju givetvis på hur gammalt huset och el-anläggningen är samt storleken på el-anläggningen. Avtala alltid om priset innan besiktningen påbörjas.

För säkerhets skull. Ett test av din elanläggning kan vara en klok investering för dig och din familjs säkerhet.

Du är ansvarig för din elanläggning

I din egen bostad, om det är en villa eller fritidshus, är du själv ansvarig för att elinstallationen är säker. Detta betyder att om olyckan är framme och det beror på att underhållet är eftersatt eller du har varit oaktsam, så kan du bli skadeståndskyldig – dessutom kan det ju ske riktigt allvarliga olyckor. Om du har gjort egna elinstallationer utan behörighet (vilket är förbjudet) så finns det en risk att inte heller din hemförsäkring gäller om olyckan är framme. Ledningar och elapparater måste vara felfria och rätt inkopplade annars kan man få ström genom kroppen, vilket kan leda till allvarliga skador med, i värsta fall, dödlig utgång.

Många risker med gamla installationer

Riskerna är många och ger sig oftast inte till känna förrän det är för sent. En ökad användning av elapparater medför fara om elsystemet belastas mer än det ursprungligen byggdes för. I många hushåll finns redan idag fler tekniska apparater än vad anläggningen från början var tänkt att klara av. Resultatet kan till exempel bli att hela ditt hus brinner ner till grunden. Genom att installera jordfelsbrytare har du kommit en bra bit på väg att göra ditt hem säkrare.

Många elinstallationer är också ofta omoderna, detta beror främst på att tekniken har gått framåt. Här är det först och främst frågan om din ekonomi – stora pengar kan sparas med en modern, väl intrimmad anläggning. Kanske kan du också spara pengar genom att byta elbolag eller genom att välja en svagare huvudsäkring.

Ett test visar bristerna

Botemedlet för att hitta problemen och felen kan vara att göra ett el-test, som alltid ska utföras av en Elinstallatör. Ett bra utfört el-test bör bland annat ge besked om din el-anläggnings:

1. Säkerhet

2. Komfort

3. Ekonomi (t ex energiförbrukning) och

4. Teknisk standard

Föreningen Elektriska Installatörsorganissationen EIO, som har cirka 2 600 anslutna företag, har tagit fram ett test som heter EIO-eltest.

När en elinstallatör utför ett EIO-eltest kan din el-anläggning få tre olika bedömningar. Dels ingen anmärkning som innebär fullgod säkerhet, och dels två olika nivåer med anmärkningar. Den första nivån, S1, betecknar fel som inte innebär omedelbar fara, men som ska åtgärdas för att anläggningen ska uppfylla gällande föreskrifter. Den andra nivån, S2, används för allvarliga fel som medför direkt livsfara, och som måste rättas till omedelbart.

Besiktningsprotokollet fungerar som kvalitetsbevis

När testet är utfört ska du alltid få ett utförligt besiktningsprotokoll som också är ditt kvalitetsbevis. Besiktningsprotokollet är också värdefullt om bostaden ska säljas. När du ska köpa ett nytt hus ska du också alltid kräva att få ett aktuellt besiktningsprotokoll som gäller husets el-anläggning.

Köpare av till exempel en villa har enligt Jordabalken, kapitel 4, 19 § undersökningsplikt. Detta betyder att köparen har ett stort ansvar och han måste kontrollera både själva huset och till exempel elanläggningen, skorstenen med mera. Undersökningsplikten är också större för äldre hus.

En elinstallatör kan ge dig mer tips och kostnadsförslag samt svarar på dina frågor. Oftast kan elinstallatören direkt på plats avgöra vad som är möjligt att installera i just ditt hus. Elinstallatör är en person som har el-behörighet. Elsäkerhetsverket utfärdar el-behörigheter.

Din närmaste elinstallatör finner du på viivilla.se och www.eio.se.

Så här går testet till:

Elbesiktningsmannen ska göra en grundlig undersökning av ditt hus. Han ska testa gruppcentraler och säkringar, han ska se över installationen och göra en allmän bedömning av el-standarden. Han ska kolla ledningar och kablar samt göra stickprovskontroller av kopplingar, eluttag och strömbrytare. Han ska jämföra energiförbrukningen med normvärden, tänk på att en äldre kyl, frys, spis och tvättmaskiner oftast förbrukar mer el än nya vitvaror.

Han bör dessutom upplysa dig om att du själv bör vara aktiv för att få lägsta möjliga taxa (ha gärna det senaste årets elräkningar till hands).

När testet är genomfört ska du också få en kostnadsuppskattning på de arbeten som eventuellt behöver utföras för att el-anläggningen ska bli säker, ekonomisk och ge bättre komfort. Självklart kan du ta in en annan Elinstallatör som utför de åtgärder som behövs göras men det är ju ingen nackdel att den som har utfört besiktningen också åtgärdar felen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar