Så får du ett barnsäkert hem

Barn är snabba och det kan vara svårt att hänga med när de nyfiket klättrar runt, drar i och känner på allt spännande runt om i villan. Därför är det viktigt att huset är barnsäkrat.

 

När små barn skadar sig sker det oftast i hemmet. Varje år får runt 4 000 barn under ett år uppsöka sjukhus på grund av en olycka i eller kring bostaden enligt Konsumentverkets broschyr ”Säkra barn”. Det är lätt hänt att man glömmer att stänga grinden till trappan eller råka lämna en varm kopp kaffe obevakad några sekunder.

– Det är viktigt att ligga steget före när man har små barn. Redan när barnet är runt fem till sex månader bör man kontrollera hur säkert det är i villan, säger Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia barnavårdcentral.

– Vi har blivit duktiga på att låsa in saker som kemikalier men det är mycket som händer runt omkring oss, som distraherar. Småbarnsföräldrar har ett högre tryck på sig idag än vad de hade förr, säger Birgitta Klang.

Hårda golv och varma drycker är vanliga skadeorsaker

Fall är den vanligaste orsaken till olyckor i hemmet. Flest fallskador inträffar då barnet ramlar ner från sängen eller soffan. Även fall från skötbord och barnstolar är vanliga. Den nuvarande trenden att ha klinkers och andra hårda golvmaterial i kök och badrum gör att fallskadorna tenderar att bli mycket värre nu än vad de blev tidigare.

Ofta beror fall från barnstolar på att barnet inte är fastspänt ordentligt eller att den lilla pressar fötterna mot bordskanten och skjuter ifrån så att barnstolen tippar bakåt. Eftersom huvudet är den tyngsta kroppsdelen fram till att barnet är runt fyra år faller huvudet oftast först vilket ökar risken för skallskador.

Brännskador är också vanliga. Många olyckor sker när föräldern dricker te eller kaffe med barnet i knäet. Hett vatten, varma ugnsluckor och braskaminer är andra faror i hemmet. Har man vattenkokare bör man se till att sladden är väl fastsatt uppe på köksbänken.

Här kommer tips på olika sätt att förhindra att olyckan är framme hemma hos er:

Trappor

Alla villor med trappor bör ha trappgrindar installerade, längst upp i trappan och längst ner. Se alltid till att hålla trappgrinden stängd när ingen går i den. Fall från trappor är vanligt och många olyckor sker då man har glömt att stänga trappgrinden.

Fönsterlås

Fönster bör förses med fönsterlås, så att inget nyfiket barn trillar ut. Det är särskilt viktigt på övervåningar.

Barnstolar

Barnstolar kan ge ett högt fall. Se alltid till att barnet är fastspänt ordentligt och att barnstolen inte går att tippa bakåt. Det finns tippskydd i form av ankare att montera fast barnstolen med.

Klämskydd

Det är lätt hänt att barnet klämmer sig i dörrar. För att undvika klämskador kan man vika en handduk och hänga den över dörrkarmen så att dörren inte går att smälla igen. Det finns också klämskydd och dörrstopp att köpa.

Vassa kanter

För att undvika att barnet faller mot en vass kant bör man sätta upp kantskydd.

Spis

Barn kan lätt tippa spisen om den inte är fastmonterad ordentligt. Därför ska alltid spisen förses med tippskydd. Hällskydd som döljer kastruller och handtag gör spisen mindre intressant och barnet kommer inte lika lätt åt spisplattorna. Vredskydd förhindrar att en platta sätts på av små flinka fingrar. Utsidan av ugnsluckan får inte bli varmare än 60 grader.

Sladdar och eluttag

Göm sladdar och andra lösa föremål som kan skada barnet. Hus som är byggda på 50-talet eller tidigare har inte alltid barnsäkra eluttag. Kontrollera om kontakterna är utbytta till petsäkra kontakter. Om inte, sätt i kontaktskydd för att undvika små barnfingrar i uttagen.

Tunga bokhyllor

Bokhyllor och andra tunga möbler ska monteras fast ordentligt i väggen.

Mediciner och andra kemikalier

Enligt giftinformationscentralens hemsida sker de flesta förgiftningsskador när barnet är mellan ett och tre år. Se alltid till att ha mediciner, rengöringsmedel och andra giftiga kemikalier ordentligt inlåsta.

Lösa föremål

Se till att flytta lösa saker som kan skada barnet till oåtkomliga platser. Ha barnspärrar för lådor med vassa föremål. Undvik att ha handväskor med farligt innehåll inom räckhåll för barnet.

FAKTA

• Nästan 3 000 barn under ett år råkar varje år ut för fallskador i eller runt hemmet. Över 20 procent av dessa leder till att barnet blir inlagt för vård på sjukhus. Blodutgjutning är den vanligaste skadan vid fallolyckor följt av hjärnskakning.

• Brännskadeolyckor är näst vanligast efter fallolyckor. Enligt statistiken ser dessa skador ut att öka. Idag får mellan 200 till 300 barn brännskador varje år. Vanligaste orsaken är att barnet har fått hett kaffe eller te över sig.

• Pojkar skadar sig oftare än flickor, 54 procent pojkar och 46 procent flickor.

Informationen är hämtad från broschyren ”Säkra barn” som är framtagen av Konsumentverket, Boverket, Transportstyrelsen, Elsäkerhetsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Kemikalieinspektionen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar