Så får du ett säkrare hem

Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännskador. Inte minst våra yngsta och äldsta familjemedlemmar är särskilt utsatta för risker. Därför gäller det att säkra sitt hem så att alla kan känna sig trygga där.


17 bostadsbränder per dygn, 6000 bränder per år och därtill ett stort mörkertal för orapporterade bostadsbränder. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Värst av alla månader är förstås stearinljusens december då alltför många levande ljus glöms bort och orsakar eldsvådor i svenska hem. Enligt preliminära siffror från Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har 69 personer omkommit i bränder i Sverige under första halvåret 2010. Det är den högsta siffran sedan 2003, då 75 personer omkom.

Vi svenskar är dåliga på att skaffa brandskydd och släckredskap till våra bostäder. Bara 50 procent av alla svenska hushåll har någon form av släckredskap. Och även om något fler har brandvarnare så är det ändå allt för få, enligt Hans Andersson på Brandskyddsföreningen.

– Om man jämför med vårt grannland Norge så är deras motsvarade siffra för släckutrustning i hemmet 95 procent. Där är det lag på att alla hushåll ska vara utrustade med brandsläckare som är godkänd enligt norsk standard.

I Sverige har vi ingen motsvarande lag. Här säger lagen bara att husägaren ”i skälig omfattning ska hålla sig med utrustning för att släcka brand.”

– Det betyder egentligen bara att man måste ha någonting som kan släcka eld, till exempel en vattenslang eller liknande. Lagen är luddigt skriven och måste bli mer konkret för att få samma effekt som i Norge, tycker Hans Andersson.

Stor skillnad på släckare

Många nöjer sig med att köpa en brandsläckare och kanske en brandfilt, men vet inte att skillnaden på effekten mellan olika släckare är stor och påverkar hur snabbt och väl elden släcks. Sedan 2008 rekommenderar Brandskyddsföreningen att man har en sex kilos pulversläckare med minst effektivitetsklass 43A, 233B, C hemma.

– Pulversläckare är det mest effektiva släckmedlet, men den bör minst ha en släckeffekt på 43A. Lägre effekt än så rekommenderas inte, säger Hans Andersson och tillägger att man även bör kolla sin brandsläckare regelbundet, skaka om den ett par gånger per år och lämna in den på omladdning efter tio år.

Vad gör man då för att få ett så brandsäkert hem som möjligt? Börja med att gå igenom rum för rum hur det ser ut. Sätt upp brandvarnare, minst en på varje plan, men helst en i varje rum. Kolla regelbundet att batterierna funkar. I dag finns det trådlösa brandvarnare som är seriekopplade och skickar ut en radiosignal till varandra. Larmar en så larmar alla, oavsett våningsplan och placering.

– Sover man till exempel på övervåningen och det börjar brinna på källarplanet, kanske i tvättstugan, kan det dröja alltför länge innan man vaknar av brandvarnaren. Då är seriekopplade larm en bra försäkring, säger Hans Andersson.

Andra självklara råd är förstås att inte lämna levande ljus när man lämnar ett rum, att den som tänt ljusen också tar ansvar för att de släcks, att aldrig lämna hemmet med torktumlare, tvätt- eller diskmaskin på. Rengör fläktfiltret regelbundet och – om du bor i tvåvåningshus och sover på övervåningen – ta dig en funderare på hur du skulle komma ut om trappan blir övertänd.

– Jag rekommenderar även att man gemensamt i familjen bestämmer en uppsamlingsplats utomhus där alla samlas om man blir tvungen att lämna huset på grund av brand, säger Hans Andersson.

Fakta om släckeffekt

A står för brand i fasta material, huvudsakligen i organiska ämnen, till exempel trä, papper eller textilier.

B står för brand i vätskor.

C står för brand i gas.

Ett provbål för A-klassificering består av trästavar, och ett provbål för B-klassificering består av en blandning av vatten och heptan. Ju lägre siffra desto mindre bål klarar släckaren av.

 

Vill du matcha din brandsläckare med övriga inredningen? Nu finns snygga, designade brandsläckare i både svart och vitt från Housegard med marknadens högsta släckeffekt, 55 A. Pris ca 800 kronor. Finns att köpa hos bland andra Clas Ohlson, Bygghemma och St George säkerhetsbutik på nätet. Foto: Housegard.



 

Cool, designad säkerhet. De här brandfiltarna i snygga fodral med 10-gruppens klassiska mönster kommer från FireInvent. Brandfilten är 120×120 cm och funkar bra som släckningsredskap vid mindre bränder i hemmet. Finns att köpa på www.fireinvent.se samt flertalet byggvaruhus och vissa möblerbutiker. Pris: 399 kronor.


I dag finns det seriekopplade brandvarnare som skickar ut en radiosignal till varandra så att alla varnare larmar om en av dem går i gång. Housegards trådlösa brandvarnare i tvåpack kostar cirka 350-400 kronor.

Några råd för att höja brandskyddet hemma

• Skaffa en fungerande brandvarnare. Det är en billig livförsäkring. Ta för vana att byta batteri en gång per år.

• Se till att du har en fungerande brandsläckare hemma, med minst effektivitetsklass 43A 233B, C.

• Lämna aldrig ett rum med levande ljus. Använd gärna ljusstakar av porslin, plåt eller annat brandtåligt material. Skippa ljusmanschetterna.

• Gå aldrig från köket med något som kokar på spisen.

• Kolla att dina glödlampor har rätt watt-tal och att klämlampor sitter stadigt och inte ramlar ner.

• Byt ut trasiga elapparater direkt och låt inte torktumlare eller tvättmaskin stå på när du lämnar hemmet eller sover.

Källa: www.brandskyddsforeningen.se

Barnsäkert hemma

Säkerhet handlar inte bara om att förhindra brand och släcka eld. Har man yngre familjemedlemmar lurar många andra faror hemma. Faktum är att hälften av alla barnolycksfall sker i hemmet eller bostadsområdet. Och den farligaste platsen är köket. Här finns varma spisplattor, skållheta vattenkokare, giftiga rengöringsmedel och andra potentiella faror. Även fallolyckor är vanliga bland små barn som gillar att klättra upp på bord och bokhyllor.

– Risk- och skadescenariot förändras allteftersom barnet växer. Därför gäller det hela tiden att ligga steget före och säkra hemmet i god tid, säger Lilian Carleson, medicinsk rådgivare på Röda Korset.

För de allra yngsta handlar det framför allt om att säkra trappor med trappgrindar, låsa lådor, skåp och fönster med spärrar, ha dörrstopp och spisskydd. Glöm inte heller att låsa in farliga kemikalier och mediciner där barnet inte kan nå dem.

– Men missa inte att även ha koll när du är på besök hos andra eller, om du får besök hemma, till exempel av en äldre släkting som förvarar mediciner i handväskan som ställs på golvet, säger Lilian Carleson.

Brännskador vanliga

En av de vanligaste och värsta skadorna är brännskador. Därför är en spärr på ugnsluckan och kastrullskydd viktigt, men även att man aldrig dricker något hett med barnet i famnen.

I sovrummet lurar andra faror. Lämna till exempel aldrig ett litet barn på sängen eller skötbordet, även om det aldrig har vänt sig förut. Någon gång är ju alltid den första.

– Lämna heller aldrig barnet utan tillsyn i badkaret. Ett litet barn kan drunkna på bara tio centimeters djup, säger Lilian Carleson och tillägger:

– Gå gärna en rond hemma där du, rum för rum, inventerar var farorna finns och vad du behöver åtgärda. Tänk på hur högt barnet kan nå, om det finns klättervänliga möbler och liknande. Gör det gärna med ett halvårs mellanrum så ligger du alltid steget före barnets utveckling.

 

Köket är ett av de farligaste rummen för våra yngsta familjemedlemmar. Här finns varma spisar, skållheta vattenkokare och vassa knivar. Ett bra kastrullskydd och lådspärrar minskar en hel del risker. På bilden Patrull kastrullskydd från IKEA, 179 kronor. Foto: Ikea.


 

Att gå i strumplästen i en hal trappa är farligt. Med ett halkskydd minskar risken att ramla och göra sig illa. Patrull halkskydd från IKEA kommer på rulle och kostar 45 kronor. Foto: Ikea.

Säkert för våra äldre

Precis som våra yngsta familjemedlemmar är även äldre personer utsatta för risker i hemmet. Enligt en rapport från Statens folkhälsoinstitut dör i snitt fler än tre personer över 65 år varje dag i Sverige till följd av fallolyckor. Många av dessa olyckor kan undvikas.

– Genom att fästa upp lösa sladdar och andra föremål från golvet minskar risken att snava. Ta bort mattor, eller använd halkskydd, så minskar också risken att falla, säger Inger Mörk på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap .

En annan enkel åtgärd är att ha på sig en innesko som sitter stadigt på foten för att undvika att ramla när benen blir lite ostadigare och synen sämre. Bra belysning är också viktigt, en nattlampa kan till exempel vara till god hjälp om man måste upp på toaletten nattetid.

– Badrummet är också en risk för äldre. Ha gärna en halkmatta i duschen eller badkaret, ett handtag på väggen som förenklar att komma i och ur karet och gärna en sittpall i duschen, säger Inger Mörk.

Om minnet tryter kan det vara bra att ha en timer på spisen för att slippa brandrisken av en bortglömd spisplatta. Byt gärna ut de vanliga stearinljusen mot värmeljus, eller ännu hellre elljus. Slutligen är ett bra råd att sålla lite bland möblerna. Många äldre har flyttat från stort till mindre men kanske inte rensat i möblemanget. Och för mycket möbler utgör en snubbel- och fallrisk.

Många gånger är det anhöriga som får hjälpa sina äldre att göra hemmet säkrare. Inger Mörks råd är då att gå varligt fram, men ändå vara uppmärksam på de faror som finns och åtgärda dem.

– Erbjud din hjälp och gå gärna en riskrond hemma hos din släkting, men klampa inte in och kör över. Det är ändå någons hem och det gäller att ta det varligt.

 

En lös mattkant är en stor halkrisk för både gammal och ung. Lägg ett glidskydd under, eller om du är äldre, ta bort mattan helt och hållet. På bilden Stopp mattglidskydd 19 kronor från Ikea. Foto: Ikea.


Köpinformation:

www.fireinvent.se  08-235010

www.housegard.com 031-799 16 00

www.ikea.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar