Stanna inne när åskan går

När väderkartan är täckt av otäcka åskmoln gör du bäst att hålla dig inomhus. På Skyddsnätet.se tipsar man om hur du håller dig säker under ett åskoväder.


Lita varken till gummisulor eller räkneramsor. Säkrast är att hålla sig inomhus. Det är rådet som Vernon Coray, professor vid avdelningen för elektricitetslära på Uppsala universitet, ger till sajten Skyddsnätet.se.

Ett åskoväder är alltid farligt men du kan minimera riskerna. Undvik stora öppna ytor och höga föremål eller träd. Säkrast är att vistas inomhus och då gärna i ett hus av betong då armeringsjärnen fungerar som åskledare. Rådet är att söka sig inomhus så fort åskmolnen hopas. Det går aldrig att förutse var blixten hamnar och även första blixten slår ner någonstans. Men andra ord, vänta inte på blixtarna.

Dra ur sladden

Väl inomhus gör du säkrast i att dra ut sladden till dina elektroniska apparater. I ett pressmeddelande från Siba år 2008 slår somrarnas åskoväder årligen ut hemelektronik för 100 000-tals kronor. Gör det till en vana att dra ut sladden. Ska du res bort så dra ut sladden innan du åker.

Åska året runt

SMHI berättar att åska framförallt förekommer på sommareftermiddagar. Men åska kan ske på alla tider på dygnet och vid alla årstider. På SMHIs sajt står det: ”Nära 2000 åskväder rasar ständigt i jordens atmosfär. På en viss plats i Sverige åskar det 5-20 dagar om året. Sverige träffas av omkring hundra tusen blixtnedslag varje år.”.

Så ta det säkra före det osäkra. Vid åska, gå inomhus och dra ut sladdarna. Njut sedan av det vackra, men farliga, skådespelet i tryggt förvar.

Mer information om åska hittar du här:

SMHIs kunskapsbank om åska

Skyddsnätet.se

Uppsala universitet, Allmänt om åskskydd, råd, skydd mm

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar