Stor risk för ökade villabränder i vinter – så här undviker du brand!

Ett högt elpris får försäkringsbolaget Folksam att gå ut med en varning om stor oro för ökade villabränder i höst och vinter. Det här är viktigt att tänka på om du eldar!

Det finns en stor möjlighet att de hushåll som bara eldar lite då och då kommer att elda i större utsträckning i vinter nu när elpriset rusar. Folksam räknar med att det här i sin tur kan leda till att antalet villabränder ökar markant nu i höst och vinter. 

– Vi tror att många som i dag trivseleldar kommer att börja elda i mycket större utsträckning. I de allra flesta fallen är kaminerna inte anpassade till att värma upp hela hus, vilket kan leda till att människor använder mer ved än vad som är brukligt, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Läs mer här: Tre brandskydd som räddar liv!

Populärt att elda 2022

Försäljningen av braskaminer har ökat kraftigt i år, och sökningar på ved har ökat med 57 % hos Blocket. Och Insamlingsstiftelsen Brandforsk är oroliga för att avregistrerade eldstäder kommer tas i bruk. 

– Det bästa tipset vi kan ge är att läsa på om vad man bör tänka på när man tänker elda i större utsträckning, men också att anlita en sotare som gör en ordentlig service av eldplatsen. Ju mer frekvent man eldar desto oftare behöver man sota. Man kan aldrig vara för försiktig när man eldar, säger Erik Arvidsson på Folksam. 

Så undviker du brand

  • Elda med torr ved.
  • Använd inte för mycket ved – max 3 kg ved i timmen.
  • Anlita en sotare för att säkerställa rökkanalerna.
  • Tänk på att glödrester i askan kan finnas kvar i flera dygn. Håll koll.
  • Se till att golvytan under eldstaden är av brandhärdigt material.
  • Vilotiden för eldstaden ska vara minst lika lång som eldningstiden.
  • Se till att du har en fungerande brandvarnare.
  • Använd gnistgaller som skyddar mot hoppande gnistor. 

Källa: Folksam 

Läs mer här: Så tänder du braskaminen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar