– Man brukar prata om två olika typer av villainbrott”, berättar Diana Sundin, inspektör och talesperson vid Västerortspolisen i Stockholm.
– Vid den typ av inbrott då tjuven bara springer in och planlöst tar det som är lättillgängligt, spelar det kanske inte så stor roll om man har larm eller inte. Men när det gäller mer planerad verksamhet, där tjuvarna kanske till och med har studerat området en tid innan, är ett larm definitivt avskräckande, ungefär på samma sätt som en hund.
Fuskdekaler hjälper inte
Det är lätt att förledas att tro att tjuven undviker att bryta sig in i ett tättbebyggt radhusområde, men det stämmer inte. Däremot är det bra med uppmärksamma grannar och Grannsamverkan. Om grannarna vet att familjen är bortrest drar ett tjutande larm onekligen till sig uppmärksamheten. Kanske hinner de då fotografera en bil eller en person, till exempel med mobilen, vilket givetvis är värdefullt för att kunna identifiera tjuven.
– En larmande bevakningskamera som tar bilder inne i huset kan också vara mycket värdefullt för polisen. Ofta är det kända tjuvar som huserar i området. Hos oss på Västerortspolisen har vi till exempel en lista på cirka 80 personer som vi vet sysslar med inbrott. De vill självklart inte bli fotograferade så att vi kan identifiera dem”, avslutar Diana Sundin.