Lättare rent hemma

Antingen ser man till att man tycker det är kul att städa, eller så ser man till att det går lätt att städa. Här visar vi lättfixade lösningar som gör ditt hem till ett renligare ställe att vara på utan att du behöver gno runt för jämnan.


Helst ska man ju inte ha några prylar alls. Inga böcker och inga videofilmer. Och absolut inte några leksaker till barnen! Genomgående plastmattor på alla golv och undvik tyger – det vill säga inga gardiner och absolut inga mattor. Ja – det blir inget vidare roligt hem, men lättstädat blir det. Den realistiska lösningen för ett hyfsat lättrengörligt hem ligger nog mitt i mellan detta och 1800-talets övermöblerade rum.

Goda råd för ett hem som går snabbare att göra rent:

Använd sladdgömmor.

Ha så få textiler som möjligt. Mattor samlar damm och det tar tid att tvätta och stryka gardiner.

Belamra inte rummen med möbler. Rensa rummen på onödigheter.

Investera i bra förvaringsutrymmen. Garderober på rätt ställen och tillräckliga förrådsutrymmen kan vara räddningen för ett rörigt hem.

I kök och badrum kan man se till att ha skåp som går hela vägen upp till taket. Låt möblerna stå på ben så man lätt kommer åt inunder.

Bygger du om eller bygger nytt, tänk på att man kan undvika att använda dörrsocklar och vägglister. Ju färre saker som finns på golvet desto mer lättstädat blir det.

I badrum och toalett kan man underlätta städningen mycket genom att ha vägghängda toaletter och handfat. Badkaret ska ha avtagbar front och stå på fötter.

Heltäckningsmattor må vara i ropet igen, men tänk över vilka utrymmen de passar. Textila golv samlar mer smuts än hårda golv.

Stoppade möbler ska ha avtagbar och tvättbar klädsel.

Sätt gärna hjul under tunga möbler och tv.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar