Må bättre utan objudna gäster

Toaletter, duschdraperier, svampar och trasor är alla smutsfällor. Undvik onödiga smittor genom några enkla åtgärder.


Bakterierna bildas och gror längs med en ”bakteriefilm” precis vid vattenytan i toalettstolen. Varje gång det spolas i toaletten uppstår en nyseffekt som blixtsnabbt sprider toalettens bakterier från toaletten och badrummet via ventilationerna ut till den luft vi andas. Bakterierna tar sig förbi allt, inklusive ett stängt toalettlock.

Hur ofta tvättar du händerna? Hygienspecialister är eniga om att nedsmutsad mat och dåliga toaletthygien är de två främsta skälen till den höga siffran av magförgiftning. Vissa typer av salmonella, E-coli och campylobacter kan överleva i upp till åtta dagar. Det kan därför vara svårt att veta var man drabbades av bakterierna. Bakteriernas livslängd avgörs av bristande städrutiner och slarv med att tvätta händerna efter toalettbesök.

– Sverige är ett utvecklat land, men trots detta inträffar regelbundet sjukdomsfall som orsakas av hygienslarv. En dags frånvaro från arbetet på grund av t ex. magsjuka är kostsam för den enskilde, men också för företag och samhälle. I vissa fall kan symptomen bli allvarliga. Följdsjukdomar i form av bland annat reumatiska besvär kan förekomma, i sällsynta fall även dödsfall, säger Per Norberg, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket.

I tvålresterna på duschdraperiet kan det också krylla av mikrober som kan överleva väldigt länge, skriver Aftonbladet.se. Mikroberna är speciellt farliga för människor med ett nedsatt immunsystem. Dessa personer bör helst tvätta sina duschdraperier varje dag. Samma slags mikrober trivs också på kökssvampar och trasor. Därför är det viktigt att skölja av och låta dem torka ordentligt efter varje användning.

Så undviker du smutsfällorna:

– När du tvättar händerna, använd riktigt varmt vatten och väl löddrig tvål.

– Tvätta händerna i ungefär 15 sekunder i tvålskummet. Låt ena handen tvåla in den andra och tvärtom.

– Undvik det smutsiga löddret som du tvättat händerna i, där frodas bakterier. Skölj därför av händerna väl.

– Torka av händerna väl på en torr, ren handduk eller pappersservetter om du är på en offentlig toalett. Använd inte varmluftsfläkten – den blåser runt bakterierna. Bakterier sprids upp till tusen gånger lättare via fuktiga händer än torra.

Efter att ha tvättat händerna rätt reducerar du antalet bakterier med 80 procent. Upp till en tredjedel av alla infektionssjukdomar som sprids på detta sätt kan oskadliggöras om man tvättar händerna ordentligt efter toalettbesök.

– Använd glasdörr i stället för duschdraperi om du inte vill tvätta draperiet ofta.

– Städa!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar