Från början är det några enkla stugor, utan indraget vatten. De ligger ofta idylliskt vid någon sjö eller kring kusten. Sommarstugeområden är dessutom ofta tätbebyggda områden med enkel sanitär standard.
Men trycket på villamarknaden är stort i många kommuner. Det gör att många områden som var tänkta som sommarstugeområden blir permanentboenden. Dessutom blir de snabbt ganska attraktiva, med trevliga sjönära lägen.
Otrevlig lukt
Problemet är bara att vatten och avlopp kan bli ett bekymmer. I vissa områden kommer man till en punkt där det blir sanitära olägenheter.
– När man bosätter sig året runt ökar trycker på systemen mellan fem och sju gånger. Det börjar helt enkelt lukta skit i dikena, säger Bo Norling, miljöchef i Alingsås kommun.
När ett vanligt bostadsområde planeras dimensioneras vatten och avlopp utifrån att invånarna ska bo där året om. Om och när det är dags att bygga ut systemen för vatten och avlopp till det som har varit sommarstugeområden är svårare att förutse.
– Det finns inget givet läge när det blir permanentboende. Ett sådant område växer fram efter hand säger Bo Norling.
I Alingsås finns flera områden där problemen börjar bli allt mer akuta. Ett försök att jobba över förvaltningsgränserna hoppas man ska kunna lösa problemet. Bland annat håller kommunen på att utarbeta ett dokument med riktlinjer hur alla förvaltningar ska hantera frågan kring de tidigare sommarstugeområdena.
Klart är att lösningen kommer att kosta för samhället. Det är långa linjer som sak dras om områdena ska få kommunal anslutning.
– Alternativet är andra gemensamhetsanläggningar. Något måste till säger Bo Norling.
Som köpare till ett hus i fritidshusområden finns det flera saker att se upp med, förutom vattnet och avloppets dimension. Vattenproblemet kan oftast lösas. Svårare är det med avloppet.
– Avloppet blir mer bekymmersamt om man ligger vid en vattentäkt eller om grannen har en brunn som ligger för nära. Man bör tänka igenom vad det finns för lösning som kan göras innan man köper. Det kommer att komma krav om man inte har en modern och tillräcklig sanitetsanläggning, säger Bo Norling.
Bygga ut?
En annan sak man som köpare bör tänka på är att husen oftast ganska små. Det är de sjönära lägena man betalar för. Men att bygga till är inte självklart att man får. Därför bör man också, som köpare, se upp med hur mycket man får bygga till.
Den informationen kan man, förutom från mäklaren, få genom att kontakta den egna kommunens plan- eller bygglovsavdelning.