– Det är ett scenario som vi inte vill ha, men vad gör man som villaägare om det ändå inträffar? Det finns en rätt stor risk att det är precis detta vi står inför, säger Vi i Villas husdoktor Peter Bratt, till vardags byggskadespecialist och chef för det skadeförebyggande arbetet på Länsförsäkringar Uppsala.
Husdoktorns råd inför vårfloden
Ett första råd från Peter Bratt är ta en titt på den snö som ligger runt huset och försöka fundera ut vart den kommer att ta vägen när den smälter. Ligger det till exempel två meter snö runt ditt hus och marken lutar in mot huset så kommer vattnet antagligen att rinna mot husgrunden. Men grips inte av panik. Om du följer Peters råd har du större chans att hålla ditt på det torra.

Förebyggande åtgärder:
- För att få bort dagvatten från marken vid huset, krävs en riktig lutning från byggnaden, riktmärket är att markytan bör luta ut från byggnaden i tre meter med ett fall på 15 cm, om detta inte går att uppfylla bör ett avgränsande dike ordnas.
- Håll dagvattenbrunnarna på gator eller utvändiga trappnedgångar fria från snö och is.
- Se till att golvbrunnarna i källaren är rensade så att man snabbt kan få bort vatten vid översvämning.
- Ett sätt att permanent förhindra vattnet att trycka upp genom golvbrunnen, är att installera ett så kallat bakvattenstopp (tillbehör till golvbrunnen).
- Kontakta en VVS-installatör som kan utföra en besiktning av husets avloppssystem och föreslå åtgärder.
- Täta ventiler och öppningar i golv och ytterväggar.
- Flytta fuktkänsliga saker högre upp i huset eller ställ dem minst 10 cm över golvet.
- Skaffa gärna en egen dränkbar pump för tömning av källaren.
Om olyckan ändå sker:
- Bryt strömmen vid översvämning i källaren eftersom att vattnet kan bli strömförande.
- Börjar vattnet strömma in i huset bör du inte vänta på hjälp utan agera snabbt och med sunt förnuft. Rädda det som räddas kan helt enkelt.
- Översvämmade avloppsledningar kan trycka upp vatten bakvägen genom golvbrunn och toalett inne i huset. Förhindra det genom att fylla ett örngott eller annan tygpåse med sand och stoppa ner i golvbrunn och toalett.
- Ta bort mattor från golven, så att de inte flyter över och täcker golvbrunnen.
- Skaffa omgående hjälp med länspumpning och avfuktning
- Blir situationen akut, ring Räddningstjänsten.
Vad täcks av försäkringen?
De flesta villaförsäkringarna ersätter skador i samband med skyfall eller snösmältning, då vatten rinner in direkt från markytan genom ventil, dörröppning, fönster eller tränger upp ur avloppsledningar. Likaså ersätter de flesta, men inte alla försäkringar skador efter eventuella jordskred och bergras som kan följa efter översvämningar.
– Observera att försäkringar ersätter inga skador på byggnaden på grund av att vatten tränger igenom själva väggen. Skador på mark och växtlighet vid översvämning omfattas inte av några försäkringar, säger Peter Bratt.