Söka bygglov – 10 tips!

Var noggrann när du ska söka bygglov så får du besked snabbare. Vår expert Johan Grufman tipsar om vad du bör tänka på för att det ska bli rätt.

1. Kolla upp om det du vill göra är bygglovspliktigt, anmälningspliktigt eller befriat från lov och anmälningsplikt. Kontakta Byggnadsnämnden om du är osäker.

2. Ta reda på vad detaljplanen reglerar så att du vet att ditt tilltänkta ärende är möjligt. Detaljplanen hittar du hos din kommun.

3. Om det är en bygglovspliktig åtgärd som du avser att utföra, se till att ta med alla tänkta åtgärder som du planerar inom de närmaste fem åren i samma lov, så sparar du kostnader för ritningar etcetera.

4. Avser du väsentliga förändringar i markhöjd så tänk på att ange höjden och rita de marklinjer som du önskar i bygg/marklovet.

5. Om du vill bygga närmare tomtgränsen än vad som tillåts i detaljplanen bör du prata med grannarna innan ansökan skickas in – då brukar det gå smidigare.

6. På blanketten för bygglov anger du vilka material och kulörer du planerar att använda utvändigt, så nära det tilltänkta som möjligt. Sök på NCS-koder om det efterfrågas på blanketten.

7. Behövs kontrollansvarig eller inte? Hör med aktuell kommun om det krävs med avseende på storlek på den åtgärd som du avser utföra.

8. Kontrollera på aktuell kommuns hemsida vad som behöver lämnas in med din bygglovsansökan. Vid osäkerhet, ta kontakt med kommunen. Det kan exempelvis vara ritningar på fasader, sektion, planritning och situationsplan. Situationsplan är tomtritning med byggnationer inritade. Du kan även behöva lämna in markplaneringsritning (nybyggnadskarta eller förenklad nybyggnadskarta), färdigställandeskyddsförsäkring, konstruktionshandlingar, energibalansberäkning, U-värdesberäkning, geoteknisk undersöknings-utlåtande och ibland ventilationsritningar/beräkningar.

9. Konstruktionshandlingar är ofta en fråga om vilken omfattning. I de flesta fall kan det summeras som en teknisk sektion, takstolsberäkning och grundkonstruktion. Men här är viktigt att lämna in det som efterfrågas.

10. Om handlingarna är kompletta så har kommunen tio veckor på sig för bedömning. Saknas något så startar tidräkningen om från kompletteringen, så var noggrann för att inte förlora viktig tid.

Tänk på! 

Du som låter bygga är alltid byggherre och därmed ansvarig för det som sker med din fastighet.

Johan Grufman, grundare och delägare av Bygg- ingenjörsbyrån Norden.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar