Byta eller tvätta taket?

När är det dags att lägga nytt tak och hur tar man hand om det på bästa sätt? Så här får du husets mössa att hålla längre.

Den ungefärliga livslängden på ett tak är 30–40 år. Om du sköter det på rätt sätt kan du till och med förlänga den tiden.

– Taket som helhet består av olika delar, och de är gjorda för att verka i samklang. Takpannans funktion är att skydda taket mot vädrets makter, och det som takpannan inte klarar ska pappen säkra upp. Besikta helst ditt tak varje år så vet du när det till slut är
dags att byta det, säger takläggaren
Josef Egfors, vd på
Västra Götalands Bygg och Tak AB.

Måste jag byta tak, räcker det inte att måla om det?

– Är läkt och papp dåligt så hjälper det inte att måla
taket, men det stärker pannans ytskikt. Betongpannor bleknar efter hand och förlorar ytskikt och estetik efter 15–20 år. I det läget kan 
det vara lämpligt med en målning av taket för att återfå ytbehandlingen av takpannorna. Färgen gör också pannorna tätare och vattenavrinningen förbättras, säger takmålaren Magnus Hidetun, vd på Fixer Göteborg AB.

Innan du överväger att måla om taket måste det kontrolleras noggrant. Magnus Hidetun rekommenderar att du låter flera entreprenörer utföra besiktningar och komma med utlåtande.

– Att måla eller tvätta takpannor är en klok investering om det görs i syfte att höja det estetiska värdet. Men även det tekniska värdet går att förlänga om det görs i tid och med rätt intervall. Det är bara lönt att måla eller algbehandla ett tak som för övrigt mår bra. Ett byte av tak är en mer genomgripande manöver och kostar mer, men du vet att taket i sin helhet blir nytt, säger Magnus Hidetun.

Rengör inte själv

Ditt tak behöver rengöras med jämna mellanrum och är inget Magnus Hidetun rekommenderar att du fixar på egen hand.

– Tänk inte ens tanken på att göra det själv, såvida du inte är utbil- dad i fallskydd och vet hur du ska röra dig på ett tak med livsele. Om du faller från taket så kan det vara det sista du gör, säger han.

Hur hittar jag en seriös takläggare?

– Exempelvis takpannetillverkarna S:t Eriks har en utarbetad certifiering för sina produkter. De företag som har detta intyg är utbildade och måste genomgå praktiska och teoretiska prov för att erhålla det. De företag som klarat proven finns att söka på S:t Eriks hemsida. Prata med grannar och bekanta om deras erfarenheter, och fråga sedan takläggarna du får kontakt med om referenser. Den som vill kan kolla upp deras ekonomiska status på nätet, säger Josef Egfors. 

 

 

Josef Egfors, takläggare

Magnus Hidetun, takmålare

 

Dags att byta? Tänk på att…

 • Be tre takfirmor om offert.
 • Kolla upp bolagets ekonomi (det kan du göra hos Allabolag.se).
 • Be om referensobjekt att titta på – alltså prata med tidigare kunder.
 • Fråga i offerten om garantitid, byggstart och byggslut.
 • Fråga i offerten om betalningsprocessen – när ska första betalningen in och när sker slutbetalning?
 • Ska man kunna jämföra tre offerter är det bra att alla tre har räknat på likvärdig materialkvalitet med papp, läkt, rostfria infästningar samt att en viss mängd av pannorna ska vara skruvade eller fästa med krok. 

 

Så mycket kostar…

Taktvätt och målning
170 kr/kvm – Kan göras när ytskiktet på pannan är borta och taket i övrigt är friskt.

Algbehandling
3 900 kr/villatak – bör göras vart tredje år för att helt undvika påväxt. 

 

Hitta rätt taksort

* Betongpannor
Vanligast, billigt, hållbart och snyggt, livslängd 30–40 år. Betongpannan bleknar efter hand och förlorar sin estetik efter 15–20 år beroende på ytbehandling, i det läget vara lämpligt med en målning av taket för att återfå ytbehandlingen av takpannorna.
Pris:
Ca 625 kr/kvm – (S:t Eriks Modo Bas/Plus, Benders Palema/Candor, Monier Elegant/Protector).

* Ofalsade tegelpannor

Lite vackrare, traditionellt utseende, självklara valet på äldre byggnader. Äkta lertegel bleknar aldrig då färgen sitter i materialet, blir bara vackrare med åren! Längre livslängd än betongpannor. Ofalsade pannor har inte lika bra passform och ställer därmed högre krav på underlagspapp och läkt samt kräver brantare lutning än betongpannor och falsade lertegelpannor.
Pris:
Ca 775 kr/kvm – (Randers Højslev, Monier Vittinge). 

* Falsade lertegelpannor
Mycket hållbara pannor, perfekta kombinationen av betongpannas exakta passform och lerteglets material. Ger ett mycket vackert, tätt och hållbart tak. Lite krångligare att lägga än betongpannor.
Pris: Ca 1025 kr/kvm – (S:t Eriks Nibra, Randers Lauman, Monier Nortegl/Nova).

* Glaserade tegelpannor

Den mest exklusiva takpannan, är en falsad lertegelpanna med ett lager glasering, ser fortfarande ny ut efter 30–50 år, många tycker att den blänker för mycket.
Pris: Ca 1120 kr/kvm.

* Papptak

Beroende på husets konstruktion kanske den enda lösningen, kan läggas ner till 0° lutning, relativt billigt. Kan kombineras med Sedum (gröna växter) på taket. Måste utföras av fackman beroende på brandrisken vid montage (gasolbrännare) och vikten av täthet på grund av den låga lutningen.
Pris: Ca 500 kr/kvm.

* Plåttak korrugerat/takpanneprofilerat

Korrugerad plåt används mest på ladugårdar och skjul, tegelprofilerad plåt kan vara ett alternativ till villor. Fördelen är den låga egenvikten där plåt väger ca 6 kg/kvm mot 40 kg/kvm för betongpannor. Man måste pappa och läkta nästan på samma sätt som för takpannor samt att genomföringar och hinder såsom ränndalar etcetra, kräver lite mer arbete av plåtslagare, därför blir detta alternativ dyrare än betongpannor vilket många inte tror.
Pris: Ca 500–725 kr/kvm.

* Klicktak

Har på senare år blivit populärt alternativ som efterliknar bandplåtens estetik, kan vara ett alternativ på enklare byggnader utan många hinder och vinklar. Vissa delar av montaget måste göras med farmarskuv genom både plåt, tätskikt och ner i råsponten vilket inte är optimalt. Hinder måste utföras av plåtslagare.

Pris: Ca 750–900 kr/kvm – (Plannja Trend etc).

* Bandplåt 

Är vid sidan av falsade lertegelpannor den mest exklusiva taktäckningen som kan hålla i 70–100 år eller mer med rätt underhåll. Plåten behöver underhållsmålas efter 20–30 år därefter var 10–15 år. Kräver stor arbetsinsats av kvalificerade plåtslagare och dessutom noggrant underarbete. Kräver även något tjockare råspont än takpannor. På senare år har aluminium blivit vanligare som takmaterial, vilket ytterligare förlänger livslängden då aluminium inte rostar, speciellt bra vid kustnära eller andra utsatta områden. Kan läggas ner till 10° lutning.
Pris: Ca 1700 kr/kvm.

Kvm-priset avser arbete, material (papp, läkt, pannor etcetera) och etablering om arbetet utförs på ett helt hustak 150 kvm, det är en grov uppskattning och verkligheten kan skilja mycket beroende på omständigheterna på plats. Prisangivelsen avser inklusive moms och efter 30 procent rot-avdrag på arbetskostnaden.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

 • Tillverkat av stål
 • Väderbeständig
 • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
 • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
 • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar