Byta eller tvätta taket?

När är det dags att lägga nytt tak och hur tar man hand om det på bästa sätt? Så här får du husets mössa att hålla längre.


Den ungefärliga livslängden på ett tak är 30–40 år. Om du sköter det på rätt sätt kan du till och med förlänga den tiden.

– Taket som helhet består av olika delar, och de är gjorda för att verka i samklang. Takpannans funktion är att skydda taket mot vädrets makter, och det som takpannan inte klarar ska pappen säkra upp. Besikta helst ditt tak varje år så vet du när det till slut är
dags att byta det, säger takläggaren
Josef Egfors, vd på
Västra Götalands Bygg och Tak AB.

Måste jag byta tak, räcker det inte att måla om det?

– Är läkt och papp dåligt så hjälper det inte att måla
taket, men det stärker pannans ytskikt. Betongpannor bleknar efter hand och förlorar ytskikt och estetik efter 15–20 år. I det läget kan 
det vara lämpligt med en målning av taket för att återfå ytbehandlingen av takpannorna. Färgen gör också pannorna tätare och vattenavrinningen förbättras, säger takmålaren Magnus Hidetun, vd på Fixer Göteborg AB.

Innan du överväger att måla om taket måste det kontrolleras noggrant. Magnus Hidetun rekommenderar att du låter flera entreprenörer utföra besiktningar och komma med utlåtande.

– Att måla eller tvätta takpannor är en klok investering om det görs i syfte att höja det estetiska värdet. Men även det tekniska värdet går att förlänga om det görs i tid och med rätt intervall. Det är bara lönt att måla eller algbehandla ett tak som för övrigt mår bra. Ett byte av tak är en mer genomgripande manöver och kostar mer, men du vet att taket i sin helhet blir nytt, säger Magnus Hidetun.

Rengör inte själv

Ditt tak behöver rengöras med jämna mellanrum och är inget Magnus Hidetun rekommenderar att du fixar på egen hand.

– Tänk inte ens tanken på att göra det själv, såvida du inte är utbil- dad i fallskydd och vet hur du ska röra dig på ett tak med livsele. Om du faller från taket så kan det vara det sista du gör, säger han.

Hur hittar jag en seriös takläggare?

– Exempelvis takpannetillverkarna S:t Eriks har en utarbetad certifiering för sina produkter. De företag som har detta intyg är utbildade och måste genomgå praktiska och teoretiska prov för att erhålla det. De företag som klarat proven finns att söka på S:t Eriks hemsida. Prata med grannar och bekanta om deras erfarenheter, och fråga sedan takläggarna du får kontakt med om referenser. Den som vill kan kolla upp deras ekonomiska status på nätet, säger Josef Egfors. 

Josef Egfors, takläggare

Magnus Hidetun, takmålare

Dags att byta? Tänk på att…

  • Be tre takfirmor om offert.
  • Kolla upp bolagets ekonomi (det kan du göra hos Allabolag.se).
  • Be om referensobjekt att titta på – alltså prata med tidigare kunder.
  • Fråga i offerten om garantitid, byggstart och byggslut.
  • Fråga i offerten om betalningsprocessen – när ska första betalningen in och när sker slutbetalning?
  • Ska man kunna jämföra tre offerter är det bra att alla tre har räknat på likvärdig materialkvalitet med papp, läkt, rostfria infästningar samt att en viss mängd av pannorna ska vara skruvade eller fästa med krok. 

Så mycket kostar…

Taktvätt och målning
170 kr/kvm – Kan göras när ytskiktet på pannan är borta och taket i övrigt är friskt.

Algbehandling
3 900 kr/villatak – bör göras vart tredje år för att helt undvika påväxt. 

 

Hitta rätt taksort

* Betongpannor
Vanligast, billigt, hållbart och snyggt, livslängd 30–40 år. Betongpannan bleknar efter hand och förlorar sin estetik efter 15–20 år beroende på ytbehandling, i det läget vara lämpligt med en målning av taket för att återfå ytbehandlingen av takpannorna.
Pris:
Ca 625 kr/kvm – (S:t Eriks Modo Bas/Plus, Benders Palema/Candor, Monier Elegant/Protector).

* Ofalsade tegelpannor

Lite vackrare, traditionellt utseende, självklara valet på äldre byggnader. Äkta lertegel bleknar aldrig då färgen sitter i materialet, blir bara vackrare med åren! Längre livslängd än betongpannor. Ofalsade pannor har inte lika bra passform och ställer därmed högre krav på underlagspapp och läkt samt kräver brantare lutning än betongpannor och falsade lertegelpannor.
Pris:
Ca 775 kr/kvm – (Randers Højslev, Monier Vittinge). 

* Falsade lertegelpannor
Mycket hållbara pannor, perfekta kombinationen av betongpannas exakta passform och lerteglets material. Ger ett mycket vackert, tätt och hållbart tak. Lite krångligare att lägga än betongpannor.
Pris: Ca 1025 kr/kvm – (S:t Eriks Nibra, Randers Lauman, Monier Nortegl/Nova).

* Glaserade tegelpannor

Den mest exklusiva takpannan, är en falsad lertegelpanna med ett lager glasering, ser fortfarande ny ut efter 30–50 år, många tycker att den blänker för mycket.
Pris: Ca 1120 kr/kvm.

* Papptak

Beroende på husets konstruktion kanske den enda lösningen, kan läggas ner till 0° lutning, relativt billigt. Kan kombineras med Sedum (gröna växter) på taket. Måste utföras av fackman beroende på brandrisken vid montage (gasolbrännare) och vikten av täthet på grund av den låga lutningen.
Pris: Ca 500 kr/kvm.

* Plåttak korrugerat/takpanneprofilerat

Korrugerad plåt används mest på ladugårdar och skjul, tegelprofilerad plåt kan vara ett alternativ till villor. Fördelen är den låga egenvikten där plåt väger ca 6 kg/kvm mot 40 kg/kvm för betongpannor. Man måste pappa och läkta nästan på samma sätt som för takpannor samt att genomföringar och hinder såsom ränndalar etcetra, kräver lite mer arbete av plåtslagare, därför blir detta alternativ dyrare än betongpannor vilket många inte tror.
Pris: Ca 500–725 kr/kvm.

* Klicktak

Har på senare år blivit populärt alternativ som efterliknar bandplåtens estetik, kan vara ett alternativ på enklare byggnader utan många hinder och vinklar. Vissa delar av montaget måste göras med farmarskuv genom både plåt, tätskikt och ner i råsponten vilket inte är optimalt. Hinder måste utföras av plåtslagare.

Pris: Ca 750–900 kr/kvm – (Plannja Trend etc).

* Bandplåt 

Är vid sidan av falsade lertegelpannor den mest exklusiva taktäckningen som kan hålla i 70–100 år eller mer med rätt underhåll. Plåten behöver underhållsmålas efter 20–30 år därefter var 10–15 år. Kräver stor arbetsinsats av kvalificerade plåtslagare och dessutom noggrant underarbete. Kräver även något tjockare råspont än takpannor. På senare år har aluminium blivit vanligare som takmaterial, vilket ytterligare förlänger livslängden då aluminium inte rostar, speciellt bra vid kustnära eller andra utsatta områden. Kan läggas ner till 10° lutning.
Pris: Ca 1700 kr/kvm.

Kvm-priset avser arbete, material (papp, läkt, pannor etcetera) och etablering om arbetet utförs på ett helt hustak 150 kvm, det är en grov uppskattning och verkligheten kan skilja mycket beroende på omständigheterna på plats. Prisangivelsen avser inklusive moms och efter 30 procent rot-avdrag på arbetskostnaden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar