ANNONS FRÅN DECATAK

Håller ditt tak för solceller? 8 av 10 tak byts ut i onödan

Efter vinterns höjda elpriser låter många villaägare installera solpaneler på sina tak. Samtidigt är det många tak som byts ut för tidigt, i onödan, och som inte kontrolleras tillräckligt före installation.
– Solceller beräknas producera energi under 25–30 år och om taket inte håller minst lika länge kan det bli en dyr historia, säger Calle Lilja på Decatak.

En solcellsinstallation är en engångsinvestering som betalar sig tillbaka på sikt. När du väl lagt om till grön produktion med solceller får du gratis elenergi och sänker dina framtida elkostnader. Med översyn, tvätt och målning av pannorna kan du känna dig trygg med att taket kommer att hålla för solpaneler.

Tak byts ut för tidigt

Decatak är Sveriges ledande företag inom takmålning. Genom att tvätta och måla om taket minskar pannornas uppsugningsförmåga och ger ett långvarigt skydd. Det kostar i genomsnitt 75 procent mindre än ett takbyte och är ett miljövänligare alternativ. Inga nya pannor behöver produceras, inga gamla pannor fraktas bort och avfallsmängden minskar.

– Äldre takpannor har ofta bättre kvalitet än nyproducerade och många tak byts ut i onödan fast de kan räddas, säger Calle Lilja på Decatak.

Då håller taket för solceller

Decatak börjar med att kontrollera takets skick och särskilt viktigt är detta inför montering av solpaneler. Efter översyn tvättas taket skonsamt med endast kallt vatten utan farliga kemikalier och algbekämpningsmedel.

– Vid nästa tillfälle grundmålar vi taket för att sedan stryka på ett extra lager, då vi blandar vårt patenterade vax med färgen. Målningen gör att pannorna blir både vattenavvisande och självrengörande. Vi lämnar alltid tio års garanti, säger Calle.

Med tvätt och målning förlängs takpannornas livslängd. I stället för att köpa nya pannor kan du ta vara på dina gamla som får ett nytt starkt och skyddande ytskikt. Du ser också till att taket kommer att hålla för solceller och skjuter fram behovet av ett takbyte.

– Det är viktigt, inte minst för din trygghet som husägare, att taket kontrolleras före installation. Solceller beräknas producera energi under 25–30 år och om taket inte håller minst lika länge kan det bli en dyr historia. Att tvingas ta ner solpanelerna för att taket måste bytas är inte bra vare sig för miljön eller plånboken, säger Calle.

Här kan du läsa mer om Decatak

Säker anslutning efter kontroll

Solceller är en investering som höjer värdet på huset och som kräver väldigt lite underhåll.

– Du ska själv aldrig behöva gå upp på taket för att skotta undan snö eller ta bort smuts. Då kan panelerna ta skada och det påverkar garantin på solcellerna.

Viktigt att taket kontrolleras innan solpanelerna monteras. Foto: Decatak

Decatak erbjuder totalentreprenad genom systerföretaget Decasol som genomför solcellsinstallationer med paneler godkända för vårt nordiska klimat.

– När taket kontrolleras före installation kan man också se hur solpanelerna ska monteras för att optimera solcellernas energiproduktion utifrån takets lutning och riktning. Man kan också se om några ledningar eller anslutningar tagit skada och behöver åtgärdas. Det är viktigt att solcellerna kan anslutas till fastighetens elsystem på ett tryggt och säkert sätt, säger Calle.

Ta kontakt med Decatak för kostnadsfri offert

Decasol är Decataks systerföretag. De levererar och installerar nyckelfärdiga solcellsanläggningar med egna solcellsmontörer och elektriker. Foto: Decatak

Mest lästa artiklar