Tryck till med tryckimpregnerat!

Vilken typ av tryckimpregnerat trä ska du välja vid altanbygge, och hur länge håller virket? Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä, ger dig full koll!

Hur länge håller tryckimpregnerat trä?

– Vid industriell impregnering ökas träets motståndskraft mot träförstörande organismer. Om rätt impregnerat virke används på rätt plats kan man förvänta sig att träet behåller sin funktion i 20 år eller mer.

– Virke som impregnerats med vattenbaserade träskyddsmedel, ”det gröna virket”, har praktiskt taget samma egenskaper vad gäller fuktrörelser och sprickbildning som obehandlat virke. Vattenbaserad impregnering ger upphov till viss fiberresning och temporär dimensionsförändring hos det impregnerade träet. För att trä i utsatta situationer ska klara krav på både biologisk beständighet och kvalitet måste hela splintveden av furu impregneras, ända till kärnan.

Väljer man NTR-impregnerat virke av furu garanteras inträngning till kärnan i träskyddsklasserna NTR/A och NTR/AB, vilket ger absolut längsta hållbarhet och livslängd.

Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Läs mer: 3 tips för din trätrall – så håller altanen länge

Vad innebär NTR-klassning?

– Impregnerade trävaror som är NTR-klassade (NTR står för Nordiska Träskyddsrådet) och säljs i bygg- och trävaruhandeln är industriellt impregnerade med vattenbaserade kopparmedel. Kopparsalterna, vilka fixeras vid träets celler, ger den karakteristiska gröna färgen.

Kan jag måla på tryckimpregnerat trä?

– Virke impregnerat med vattenbaserade träskyddsmedel kan ytbehandlas (målas, laseras och så vidare) på samma sätt som oimpregnerat trä om det är ordentligt torrt. Måla inte på trä som har en fuktkvot högre än 16 procent. Det behöver normalt inte underhållas, om inte särskilda estetiska krav kräver detta.

Färgen på målat eller laserat impregnerat trä kräver ungefär samma underhåll som färg på motsvarande vanligt trä.

Läs mer: Bygga altan – vi ger dig inspiration och råd till altanbygget

Rätt trä till rätt bygge

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/A till:

• Trä i kontakt med mark

• Trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att dessa inte försvagas (till skydd mot olycksfall)

• Trä som är svårutbytbart efter inbyggnad i fuktig miljö (till exempel i syllar, på plintar och betongplattor).

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/AB till:

• Oskyddat trä ovan mark.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar