Ventilationssystemet i ditt hus ska både tillföra frisk luft och föra bort föroreningar. Då mår både du och huset bra, samtidigt som du sparar energi. Ventilation som fungerar som den ska märker du inte av. Men mycket damm, unken luft, fuktproblem, trötthet och hosta kan vara tecken på att något måste göras för att förbättra inomhusluften.
Villaägare förutsätts kontrollera ventilationen själva. Men många vet inte att ventilationen måste skötas om – eller hur man gör. Var tionde villaägare med värmeåtervinning har aldrig bytt eller rengjort filtren på sin FTX-ventilation (mekanisk frånlufts- och tilluftsventilation), visar en undersökning av Energimyndigheten, Boverket och SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
– Det är viktigt att komma ihåg att sköta systemen, byta filter, rengöra kanaler och dammsuga frånluftsventiler, säger Wanda Rydholm, ventilationsexpert på Boverket.
Hur stor luftomsättningen ska vara beror på när huset är byggt. Byggreglerna ändras genom åren och de nya husen blir allt tätare. God ventilationseffektivitet är normalt uppfylld om effektiviteten i luftutbytet är minst 40 procent.
På nästa sida kan du läsa mer om hur du sköter om ditt ventilationssystem.

#br
Ventilationssystemet – så sköter du det
2. Byt filter, rengör kanaler och dammsug frånluftsventiler. Ta gärna hjälp av checklistan på Boverkets webb, www.boverket.se, (sök på ventilation och checklista för ventilation).
3. Sänk inte luftflödena – låt ventilationen fungera som den ska. Täta inte fönstren om du har självdrag. Det är bara om du ska byta till FXT-system som huset bör vara helt tätt.
4. Kontakta kommunens byggnadsnämnd och få kostnadsfria råd. De har dokumentation på ditt hus, känner till marknaden och de lösningar som kan fungera. Kontakta även branschorganisationer som Svensk Ventilation (www.svenskventilation.se) och Funkis (www.funkis.se) som samlar alla funktionskontrollanter.