Första hjälpen för fukt i huset

80 procent av alla skador på hus är orsakade av fukt. Här får du hjälp och råd om vart du ska vända dig och vad man kan göra.


Fuktskadade hus kan ställa till stora hälsoproblem, men det går att kurera dem. I den här artikel kommer du få hjälp och råd om vart du ska vända dig och vad man kan göra för att förebygga problem i husets konstruktion.

Det första varningstecknet är lukten. Den finns där – en kort stund efter man stigit in i huset och sedan är den borta. Men man möter den varje gång man kliver in i huset. Att den försvinner beror på att människans luktsinneceller mättas efter 2-15 sekunder. Men du kan vara säker på att du har problem om kläder och inventarierna också luktar illa. Andra signaler på att du kan ha problem med fukt, mögel och röta är kondens på fönstrens insida, fuktfläckar, röta i trämaterial eller vittrande sten- och putsmaterial. Problemet är att en mögelskada inte alltid är synlig för ögat.

Skrämmande fakta visar att 80 procent av alla skador på hus är orsakade av fukt. Men det är inte åldern på ett hus som orsakar fuktskador, däremot husets konstruktion. Det vanligaste är att hus byggda senare än 1960 har problem. Detta beror bl a på ändrade byggmetoder, nya byggnadstekniska lösningar och nya byggnadsmaterial.

Hus på platta värst

Man bör vara extra uppmärksam på om huset är grundlagt med betongmatta på mark, huset har krypgrund eller torpargrund som ventileras med utomhusluft eller har inredd källare. Statistiken visar att dessa konstruktioner oftare än andra leder till problem med fukt och mögel. I synnerhet konstruktionen platta på mark vilken var vanlig under början av 70-talet.

– Nio av tio hus byggda under 70-talet med platta på mark och där isoleringen ligger över plattan har sannolikt någon form av fuktskada i husets konstruktion. Alla är dock inte så besvärande att de måste åtgärdas säger Johan Hedström på Småhusskadenämnden.

Men mögel kan också var ett resultat av en vattenskada, små läckage genom tätskikt eller inbyggd fukt.

Bidrag på väg

Är ditt hus yngre än 25 år, byggt som permanentbostad och byggt före den 1 jan 1989 kan man söka bidrag hos Småhusskadenämnden. Nämnden bekostar ofta utredningen och kan lämnar bidrag till nödvändiga reparationsåtgärder. Men den står endast för en del av reparationskostnaden. Fastighetsägaren måste betala en självrisk som är beroende av husets ålder. Självrisken är en trettiondel av åtgärdskostnaden för varje år huset är gammalt. Är huset 17 år gammalt blir självrisken 17 trettiondelar av kostnaden. Självrisken kan aldrig vara lägre än 50 000 kr.

Ofta blir dessa renoveringar stora ingrepp och dyra. Det är svårt att ange en riktsumma eftersom det beror på hus och ort och skada men någonstans mellan 200- 400 000:- hamnar ofta slutsumman på i dessa fall. Medelkostnaden för en sanering ligger ungefär på 250 000 kronor, säger Johan Hedström. Är huset 17 år gammalt svarar Småhusskadenämnden för sjutton trettiondelar eller ca 140 000 kr + alla utgifter för konsultarvoden.

Här finns hjälpen

Tror du att du har fuktproblem i ditt hus? Kontakta då Småhusskadenämnden. De kan hjälpa dig att hitta en kunnig konsult som gör en fuktutredning i ditt hus.

– Har man uppenbara problem så hjälper Småhusskadenämnden till, säger Johan Hedström.

Om ditt hus faller inom de ramar Småhusskadenämnden har anlitar nämnden en konsult som utan kostnad för fastighestägaren gör en fuktutredning. En fuktutredning går inte att jämföra med vad en besiktningsman gör vid t ex. en överlåtelsebesiktning. besiktningsmannen gör vanligtvis enbart en sk. okulärbesiktning, dvs använder enbart synen. För att en fuktutredning ska vara fullständig kommer konsulten behöva bryta loss golvsocklar och ta prover, dra fram spisen och borra hål under den. Han mäter och han luktar. Proverna tar han med och skickar på analys.

Sedan kommer Småhusskadenämnden, i de fall de är inkopplade, att fatta beslut om vilka åtgärder du kan få bidrag till. Den konsult nämnden anlitar hjälper också till med att inhämta anbud och följer arbetet fram till slutbesiktning.

Så här kan du förebygga problem

Hus byggt med platta på mark:

Marken bör luta från huset. Annars rinner vattnet mot huset vid regn.

Kontrollera att vattnet från stuprören inte rinner ut mot huset

Husets källare bör ej vara inredd med trä i kontakt med ytterväggar eller betonggolv eftersom det kan leda till fuktproblem. Klinker är däremot bra att använda i källare under förutsättningen att den ligger på betong.

Rabatter och planteringar närmast huset håller fukt och ökar risken för skador.

Hus med krypgrund:

Alla punkter som ovan.

Gör krypgrunden tät.

Städa på marken. Lägg dit en plastfolie som hindrar markavdunstning.

Här kan du få rådgivning och bidrag: Småhusskadenämnden
Här finns fuktkonsulter och information: Anticimex
 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar