Mät radonhalten nu

Det är nu, mellan oktober och april, som du ska mäta husets radonvärde. Om radonet i inomhusluften överstiger 200 becquerel per kubikmeter måste du låta sanera villan.

Den går inte att se, den går inte att ta på och den luktar inte. Kanske är det radongasens spöklika egenskaper som får en del av oss att helst vända i dörren på husvisningen så fort ordet radon hörs nämnas. Ofta helt i onödan, menar Jan Krylborn på radonsaneringsföretaget Hemkomfort.

– Man behöver inte vara tveksam till att köpa ett hus som har registrerade högre halter av radon, men man ska vara mycket noga med vilka åtgärder man väljer att vidta, säger Jan Krylborn, som får flera samtal om dagen från oroliga presumtiva villaägare.

Med dagens saneringsmetoder behöver inte längre radon fruktas som den sträckinjagande husvålnad det en gång var. I huvudsak handlar det om att hindra radongasen att komma in i byggnaden eller att ventilera ut den radon som eventuellt redan finns där. Om du vid en mätning får ett värde som överstiger Socialstyrelsens riktvärde på 200 becquerel per kubikmeter måste du åtgärda problemet, eftersom alltför höga halter av radon kan vara dåligt för din hälsa och kan på lång sikt ge upphov till lungcancer. Du kan få bidrag till att bekosta saneringen. Men först måste du lära känna fienden, eftersom metoderna för hur man blir av med radon beror på varifrån den kommer. En konsult kan hjälpa till med att hitta källan.

Det finns olika saneringsmetoder

Det finns tre källor till radon i hus: marken, byggmaterialet och grundvattnet. Markradon bildas i det kontinuerligt radioaktiva sönderfallet av radium i berg och jord. Gasen blandar sig med luften och tränger in i hus genom otätheter i grunden. Detta beror på att lufttrycket inomhus i regel är lägre än utomhus.

– Debatten rör mest byggradon, men faktum är att markradon är både mer frekvent och står ofta för de högre värdena. Får man ett utfall på 700-800 becquerel per kubik eller mer, kommer detta sannolikt från marken. Lyckligtvis känner allt fler till detta och allt fler utför därför radonmätningar.

I första hand söker man efter otätheter eller sprickor i husgrunden vilka måste tätas då de släpper in jordluften. Visar sig detta vara otillräckligt kan en radonsug sättas in, som sänker lufttrycket i marken under huset. Alternativt anläggs en radonbrunn, beroende på hur huset är byggt.

Blåbetong

Vårt kanske mest föraktade byggmaterial, som tillverkades i hög utsträckning mellan 1929 och 1975, är alunskifferbaserad lättbetong, vilket avger radon. I dessa fall handlar det om att få ut gasen ur byggnaden och då är ett ventilationssystem den bästa nyckeln till problemet. Ibland behöver man kombinera de olika åtgärderna för att få bukt med problemet. Finns radonet i grundvattnet – vilket är vanligare om man har borrad brunn än om man har grävd brunn – brukar man sätta in en radonavskiljare.

– Radon går inte att bli av med helt och hållet, men med hjälp av en korrekt utförd sanering kan man komma väl under gränsvärdet. Gäller det markradon är arbetet utfört på mindre än en vecka – oftast på en en dag – och innebär inte någon förstörelse på huset i övrigt, säger Jan Krylborn.

Med en enkel spårfilmsdosa kan du få reda på om ditt hus har för höga radonvärden. Foto Gammadata Mätteknik AB

Alla villaägare bör mäta

Du kan beställa dosor med spårfilm för att mäta radonhalten i ditt hem. Mätningen ska utföras på varje våningsplan i rum där man vistas, under två månader mellan oktober och april för att ge ett rättvisande årsmedelvärde – vilket också är det som krävs vid ansökan om saneringsbidrag. Står man inför ett husköp kan man få en indikation om årsmedelvärdet genom kortare mätningar; mellan 24 timmar och 10 dygn. Den som har tankar på att sälja sin villa bör dock vara ute i god tid och genomföra en fullgod mätning.

Kostnaden för mätning med spårfilmsdosa ligger mellan 200 och 500 kronor. Många kommuner säljer dessa dosor till subventionerat pris. Det finns också flera radonsaneringsföretag som kan hjälpa till med mätning och sanering av radon. Kommunen kan ofta tala om vilka konsulter som finns i ditt område.

Du kan få bidrag

En radonsanering kan kosta från några tusenlappar till över 100 000 kronor. Hos Länsstyrelsen kan du söka bidrag för att bekosta en sänkning av radonhalten i ditt hus, om den överstiger 200 Bq/m3 inomhusluft baserat på årsmedelvärdet. Bidraget är 50 procent (max 15 000 kronor) av kostnaderna för åtgärderna. Bidragsansökan måste registreras innan åtgärder sätts in.

För mer information, se
www.radonguiden.se eller
www.boverket.se telefon 0455-35 30 00.
För frågor om risker och mätmetoder, kontakta Strålsäkerhetsmyndigheten, www.ssi.se telefon 08-799 40 00.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar