Ny teknik gör det enkelt att bygga skorsten!

Nu finns det lätta stålskorstenar som gör skorstensmonteringen betydligt enklare.


Allt fler ser idag fördelarna med att komplettera sin värmeförsörjning med en lokal eldstad, både för att sänka värmekostnaderna men också i trygghetssyfte i händelse av driftstörningar på den ordinarie värmeutrustningen. Men många tvekar på grund av att det känns både svårt och dyrt med skorstensmonteringen. Men nu finns det lätta stålskorstenar som gör det hela betydligt enklare.

Idag är det ett realistiskt komplement att helt eller delvis värma sin bostad med någon form av biobränsle. Utbudet av produkter är rikligt och möjligheterna att sänka sina värmekostnader och samtidigt höja komforten är stor.

För många har dock rökgasdragningen (montering av skorsten) upplevts som ett oövervinnligt problem. Ofta ser man arbetsinsatsen och ingreppet i huset som allt för betungande. Det kan vara utrymme för dragningen genom huset eller att man måste gå genom bjälklag eller liknande. Ibland kan skorstensdragningen skapa problem och vara hämmande och på så vis göra det omöjligt att placera eldstaden på önskvärd plats.

Men nu finns det bot. Under senare år har det kommit nya typer av lätta stålskorstenar som med ny konstruktion medför mindre ingrepp vilket förenklar monteringsarbetet och samtidigt ökar placeringsmöjligheten av eldstaden.

Tack vare bättre isolering kräver vissa av de nya fabrikaten inga brandsäkra schakt. Avståndskraven minskar och de bästa skorstenskonstruktionerna kan placeras på så kallat nollavstånd från brännbart material. Flexibiliteten ökar ytterligare genom att vissa fabrikat går att vinkla 45° utan krav på sotlucka.

Vissa fabrikat går att vinkla 45 grader och kan därför smidigt följa väggen och taklutning.

Den nya skorstenstekniken har på många sätt förenklat monteringsarbetet. I och med att avståndskraven generellt har minskat blir arbetsinsatsen enklare och billigare. Dessutom underlättas monteringsarbetet ytterligare med stålskorstenarnas låga vikter. Vikterna varierar mellan 4-15 kg per löpmeter skorsten vilket håller nere fraktkostnaderna och all hantering med produkterna. För att vara godkänd för användning måste skorstenskonstruktionen vara typgodkänd av ett ackrediterat provningsinstitut, t ex. SP – Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, i Borås. Typgodkännandet borgar för god kvalité och vissa fabrikat har till och med 10 års materialgaranti!

Alla ni som vill komplettera er uppvärmning med en eldstad behöver inte oroa er för att skorstensmonteringen är ett komplicerat ingrepp. Allt som krävs är att ni ger utrymme för ett rör med en diameter på 25 cm, som kan dras intill en vägg, genom en garderob eller följa vägg och tak upp till 45° lutning.

Rökgaskanalens dimension anpassas efter den eldstad som ska anslutas. En gas- eller oljepanna kräver ca 80 mm innerdiameter, pelletspannan ca 100 mm, kakelugnen 125 mm och braskaminen ca 150 mm.

Viktigt!

Rådgör alltid med ortens skorstensfejarmästare för bestämmelser, genomgång av installationen och provtryckning av den färdiga produkten och inte minst allehanda viktiga råd inför installationen.
Kontakta alltid kommunens Byggnadsnämnd eller Stadsarkitektkontor för information kring bygglov mm.

Återförsäljare av skorstenar är normalt samma företag som säljer eldstäder, anlita alltid en fackman för monteringsarbetet.

Ungefärliga priser

Pris per löpmeter: Omonterad 1 500:- – 2 000
Pris per löpmeter: Monterad 2 000:- – 2 500:-
Tillbehör: Huv 2 000:- – 5 000:-
Takstege/m 100:- – 150:-

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar