Slipp dålig inomhusluft med en luftfuktare

Svidande ögon, torra slemhinnor, fnasig och irriterad hy? Kanske är din inomhusluft alldeles för torr! En luftfuktare kan hjälpa.

luftfuktare

När du värmer upp ditt hem, så blir luften automatiskt torrare. Det spelar egentligen ingen roll vilken uppvärmning du har, element, värmepumpar, och kaminer har samma effekt. Det är därför vi oftast känner av den torra inomhusluften under vinterhalvåret. Men även luftkonditionering kan ge extremt torr luft. Det vet alla som jobbat på kontor en varm sommardag. Lösningen kan ju låta självklar. Torr luft behöver mer fukt och en luftfuktare gör helt enkelt luften fuktigare. 

Luftfuktaren kan lindra symtom

En luftfuktare är bra för att lindra symptomen för torr inomhusluft, som svidande ögon och torra slemhinnor. Men även huvudvärk och trötthet kan ha torr luft som orsak. Luftfuktaren gör luften mer behaglig och lättare att andas, genom att spreja ut vattenånga i luften som i sin tur ökar luftfuktigheten. Vattnet kommer från en förångningsprocess, där ångan sedan absorberas av luften i rummet.  

Dålig inomhusluft

Luften inomhus är inte alls så ren som du kanske tror. Dagens moderna hus är ofta energisnåla, men det innebär också att husen är väldigt täta och har sämre ventilation. 

Dålig ventilation gör i sin tur att pollen, damm, rök, kvalster, kemikalier, djurhår, parfym, rengöringsmedel och andra irriterande ämnen inte vädras ut, utan hålls kvar i hemmet.  

Steg ett är såklart att försöka ta bort det som irriterar och ha en bra ventilation, men i vissa fall kan det även hjälpa att ha en luftfuktare.

Läs också: Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Luftfuktare – bra för allergiker

För en del astmatiker och allergiker kan också en luftrenare som filtrerar bort föroreningar i inomhusluften kan göra nytta, särskilt under pollensäsongen. 

Luftburna pollenpartiklar tar sig in i husen via ventilations- och inluftssystem, men även via kläder, skor, hud, hår och husdjur. När pollen samlas på en liten yta inomhus kan koncentrationen av pollenpartiklar till och med bli högre i inomhusluften än utomhus.

En bra luftrenare minskar därför vanliga allergisymtom som nysningar, rinnande och kliande enligt Astma- och allergiförbundet, som tipsar om olika modeller på sin hemsida.

Svårt att välja mellan luftfuktare och luftrenare? Idag finns det produkter som kombinerar både funktionerna.

Hur stort rum?

Innan du slår till, fundera över hur stort rummet är som du vill använda luftfuktaren i. Kanske räcker det med en liten variant som står på nattduksbordet? En sådan luftfuktare kan du hitta för runt 500 kronor. Större luftfuktare finns från cirka tusen kronor och uppåt. Ska du ha den sovrummet, tänk på att kolla ljudnivån.

Andra saker som är bra att checka av, är om den är lätt att rengöra och byta filter på. Har luftfuktaren en timer eller stänger den av sig själv när vattnet är slut?

Aromatiska oljor

En luftfuktare kan också användas för att skapa stämning i ett rum. I vissa modeller kan du tillsätta aromatiska oljor. Prova till exempel citron, lavendel, sandelträ för att skapa en personlig stämningsdoft. Att tillföra olika dofter i ett rum påverkar både vårt humör och vår känsla för rummet. Aromatiska oljor kan också ha vissa terapeutiska egenskaper, upplever en del.

Hur mycket fukt?

En normal luftfuktighet ligger på mellan 40–60 procent inomhus, helt idealiskt sägs vara mellan 40–45 procent. Den nyfikne köper en hygrometer som mäter luftfuktigheten. Genom att ha en lagom luftfuktighet hämmas tillväxten av bakterier och mögel och du får en mer behaglig inomhusluft att andas in.

En låg fuktighet ligger på runt 20–30 procent. Skulle du ha så torrt inomhus, är det med all säkerhet värt att köpa en luftfuktare.

Sköt om din luftfuktare noga

Tänk på att en luftfuktare inte sköter sig själv, utan behöver regelbunden rengöring. Se till att vattnet är fräscht och att alla filter är rena för att förhindra att det bildas bakterier i själva luftfuktaren.

Vattenånga från en smutsig luftfuktare kan ge motsatt effekt – nämligen astma- och allergibesvär. Koka gärna vattnet du använder i din luftfuktare eller använd destillerat vatten.  

Andra sätt att förbättra inomhusluften:

  • Vädra ofta
  • Städa regelbundet
  • Skippa heltäckningsmattan
  • Elektronik släpper ifrån sig kemikalier när de är varma, undvik att ha dem stående på under lång tid.  
  • Gröna växter kan ge bättre luft

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar