Slipp dålig inomhusluft med en luftfuktare

Svidande ögon, torra slemhinnor, fnasig och irriterad hy? Kanske är din inomhusluft alldeles för torr! En luftfuktare kan hjälpa.
luftfuktare

När du värmer upp ditt hem, så blir luften automatiskt torrare. Det spelar egentligen ingen roll vilken uppvärmning du har, element, värmepumpar, och kaminer har samma effekt. Det är därför vi oftast känner av den torra inomhusluften under vinterhalvåret. Men även luftkonditionering kan ge extremt torr luft. Det vet alla som jobbat på kontor en varm sommardag. Lösningen kan ju låta självklar. Torr luft behöver mer fukt och en luftfuktare gör helt enkelt luften fuktigare. 

Luftfuktaren kan lindra symtom

En luftfuktare är bra för att lindra symptomen för torr inomhusluft, som svidande ögon och torra slemhinnor. Men även huvudvärk och trötthet kan ha torr luft som orsak. Luftfuktaren gör luften mer behaglig och lättare att andas, genom att spreja ut vattenånga i luften som i sin tur ökar luftfuktigheten. Vattnet kommer från en förångningsprocess, där ångan sedan absorberas av luften i rummet.  

Dålig inomhusluft

Luften inomhus är inte alls så ren som du kanske tror. Dagens moderna hus är ofta energisnåla, men det innebär också att husen är väldigt täta och har sämre ventilation. 

Dålig ventilation gör i sin tur att pollen, damm, rök, kvalster, kemikalier, djurhår, parfym, rengöringsmedel och andra irriterande ämnen inte vädras ut, utan hålls kvar i hemmet.  

Steg ett är såklart att försöka ta bort det som irriterar och ha en bra ventilation, men i vissa fall kan det även hjälpa att ha en luftfuktare.

Läs också: Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Luftfuktare – bra för allergiker

För en del astmatiker och allergiker kan också en luftrenare som filtrerar bort föroreningar i inomhusluften kan göra nytta, särskilt under pollensäsongen. 

Luftburna pollenpartiklar tar sig in i husen via ventilations- och inluftssystem, men även via kläder, skor, hud, hår och husdjur. När pollen samlas på en liten yta inomhus kan koncentrationen av pollenpartiklar till och med bli högre i inomhusluften än utomhus.

En bra luftrenare minskar därför vanliga allergisymtom som nysningar, rinnande och kliande enligt Astma- och allergiförbundet, som tipsar om olika modeller på sin hemsida.

Svårt att välja mellan luftfuktare och luftrenare? Idag finns det produkter som kombinerar både funktionerna.

Hur stort rum?

Innan du slår till, fundera över hur stort rummet är som du vill använda luftfuktaren i. Kanske räcker det med en liten variant som står på nattduksbordet? En sådan luftfuktare kan du hitta för runt 500 kronor. Större luftfuktare finns från cirka tusen kronor och uppåt. Ska du ha den sovrummet, tänk på att kolla ljudnivån.

Andra saker som är bra att checka av, är om den är lätt att rengöra och byta filter på. Har luftfuktaren en timer eller stänger den av sig själv när vattnet är slut?

Aromatiska oljor

En luftfuktare kan också användas för att skapa stämning i ett rum. I vissa modeller kan du tillsätta aromatiska oljor. Prova till exempel citron, lavendel, sandelträ för att skapa en personlig stämningsdoft. Att tillföra olika dofter i ett rum påverkar både vårt humör och vår känsla för rummet. Aromatiska oljor kan också ha vissa terapeutiska egenskaper, upplever en del.

Hur mycket fukt?

En normal luftfuktighet ligger på mellan 40–60 procent inomhus, helt idealiskt sägs vara mellan 40–45 procent. Den nyfikne köper en hygrometer som mäter luftfuktigheten. Genom att ha en lagom luftfuktighet hämmas tillväxten av bakterier och mögel och du får en mer behaglig inomhusluft att andas in.

En låg fuktighet ligger på runt 20–30 procent. Skulle du ha så torrt inomhus, är det med all säkerhet värt att köpa en luftfuktare.

Sköt om din luftfuktare noga

Tänk på att en luftfuktare inte sköter sig själv, utan behöver regelbunden rengöring. Se till att vattnet är fräscht och att alla filter är rena för att förhindra att det bildas bakterier i själva luftfuktaren.

Vattenånga från en smutsig luftfuktare kan ge motsatt effekt – nämligen astma- och allergibesvär. Koka gärna vattnet du använder i din luftfuktare eller använd destillerat vatten.  

Andra sätt att förbättra inomhusluften:

  • Vädra ofta
  • Städa regelbundet
  • Skippa heltäckningsmattan
  • Elektronik släpper ifrån sig kemikalier när de är varma, undvik att ha dem stående på under lång tid.  
  • Gröna växter kan ge bättre luft

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar