Ventilation, vindar och tak

Ny statistik från överlåtelsebesiktningar: Hur påverkar allmänventilationen huset invändigt? Och hur påverkar den vinden och yttertaket? Det får du svar på här.


Det är allmänt känt bland besiktningsmän att enfamiljshus med sk självdragsventilation har fler anmärkningar på ventilationen och inomhusluftens kvalitet än hus med mer avancerad mekaniskt styrd ventilation.

Anledningen är att självdragsventilationen till stor del styrs av temperaturskillnaden mellan ute- och inneluft. Detta innebär att man inte tillfälligt kan öka ventilationen om det skulle behövas i t ex badrum, tvättstuga eller dusch. Omsättningen av luften i huset varierar också kraftigt beroende på utomhusklimatet. I nyare hus med mekanisk ventilation finns generellt ett krav på en minimiomsättning av luften inomhus, vilket till stor del tar bort de fuktskador som uppkommer p g a otillräcklig ventilation. Vi kan studera nedan hur anmärkningarna på bristfällig ventilation vid besiktningarna utfallit, beroende på när huset är byggt.

Allmänventilationen och vinden

Allmänventilationen påverkar i de flesta fall inte bara inomhusmiljön och hur fuktig luften blir inomhus. Den kan också påverka och avgöra om vinden och yttertaket fungerar som de ska. En av de allra vanligaste orsakerna till fukt. mögel och i vissa fall rötskadade yttertak är en undermålig allmänventilation.

Äldre hus, från 50- eller 60-talen, har normalt ingen ångspärr i innertaket under vindsisoleringen, och det kan även förekomma mindre otätheter och springor som leder upp varm och fuktig inomhusluft till vinden. Luften kyls då och kan i vissa fall kondensera på yttertakets insida, vilket i sin tur leder till mögel och ibland även rötskador.

Det kan även vara så att vinden är tilläggsisolerad och att tex mineralull lagts ovanpå den gamla spånfyllningen. Då ökar risken för fukt- och mögelskador på vinden, eftersom den nya isoleringen har ett högt värmemotstånd och skapar en kallare vind.

En tidigare väl fungerande vind kan därmed erhålla skador bara p g a att mer isolering läggs på vindsbjälklaget.

Desto kallare vinden blir, desto högre krav måste ställas på tätheten i vindsbjälklaget och på att fuktig inomhusluft inte tränger upp.

Vad kan husägaren göra föra att undvika skador?

Förutom att kontrollera, underhålla och byta ut trasiga tegelpannor, papp eller annan taktäckning regelbundet, bör man kontrollera vinden varje år under den kalla årstiden (jan. – febr.) och på sommaren.
Läcker taket in vatten ovanifrån är det naturligtvis viktigt att läckaget åtgärdas så fort som möligt, innan skador t ex på innertak, innerväggar och tapeter uppträder inomhus.

Upptäcker ni fuktskador, frostbildning eller is på vinden eller yttertakets insida vintertid, kontakta en kunnig och erfaren tekniker.
Detta gäller också om ni vill utvärdera åtgärder i vindsutrymmet, som t ex tilläggsisolering, byte av isolering eller förändring av ventilationen.
Sambanden mellan skada på vinden, vindens fuktighet och temperatur i förhållande till ute- och inomhusklimat kan ibland vara svåra att avgöra och inse utan tillräcklig kunskap och tillgång till mätutrustning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar