Dammsugare med drag

Snyggt formgivna, effektiva luftrenare och i färger som cayenne och champagne – visst blir städningen roligare med de nya dammsugarna.

Dammsugarna har blivit så mycket bättre. Men de billigare är oftast sämre. En dålig dammsugare ger ifrån sig enormt mycket partiklar, medan en bra faktiskt renar luften i rummet, säger Anders Flyckt på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP). Att det lönar sig att investera i en dyrare dammsugare visar också tidningen Råd & Röns senast dammsugartest. Desto bättre blev resultaten med de dyrare varianterna, även om resultaten hos några på hårt golv var dåliga.

Ofta lönar det sig att satsa på en lite dyrare dammsugare.

– Generellt kan man säga att man får betala mer för bättre sugförmåga, mindre buller och partikelutsläpp, säger Anders Odell, ansvarig för testerna på Konsumentverket.

Men Thomas Öjdemark på AFK Scandinavia ser även fördelar hos de billigare dammsugarna:

– Min uppfattning är att merparten av alla dammsugare som säljs kostar under 1000 kronor. Att många väljer en billigare dammsugare kan ju bero på flera olika saker: man kanske ska ha den på landet eller komplettera med på övervåningen, men troligen föredrar man den just på grund av priset.

Dammupptagningsförmågan är annars den egenskap många först frågar efter. Viktigast här är att hela maskinen är tät så att luft inte läcker ut i rummet utan att först ha passerat filtret. Motoreffekten spelar egentligen mindre roll. För om dammsugaren är otät, eller om filtret är dåligt, kan den faktiskt släppa ut mer partiklar än vad som finns i den omgivande luften.

En annan punkt som kan avge mycket partiklar är ett dåligt munstycke.

– Ett dåligt utformat munstycke i kombination med låg sugeffekt kan sabotera en för övrigt bra maskin, säger Anders Odell.

Bra filter viktigt

Även billigare dammsugare kan vara utrustade med effektiva Hepa-filter, vilket innebär att nästan alla partiklar stannar i filtret. Men såvida du inte är kvalster- eller pollenallergiker behöver du egentligen inte köpa de finaste filtren, tycker Anders Odell. Också dammsugare med enklare filter har god filtreringsförmåga. Kom bara ihåg att byta filter då och då, annars finns det risk att dammet letar sig ut på andra ställen – ofiltrerat.

– Och tänk på att Hepa-filtret bör sitta efter motorn – alternativt ett framför och ett bakom motorn. Sedan gäller det att själva dammsugaren är tät, annars hjälper det inte om filtret är bra, påpekar Anders Flyckt.

Påslösa dammsugare är en variant. Men de flesta är trots allt utrustade med påse – som behöver bytas relativt ofta och helst innan den är helt full. För ju fullare påse desto sämre sugförmåga. Att hitta rätt påse i butikerna är ofta krångligt. Electrolux, Volta och Philips har därför tillsammans utvecklat S-bag, en dammsugarpåse som passar till deras dammsugarmodeller.

Tidigare angavs dammsugarpåsens volym efter hur mycket den skulle rymma om den blåstes upp som en ballong. Enligt en ny Europastandard ska nu istället anges hur mycket granulat (motsvarar damm) som en påse kan rymma när den sitter i maskinen under dammsugning.

– Även om man nu mäter påsvolymen på ett bättre sätt räcker detta inte för konsumenten. För köper du en maskin med stor påse och dammsugaren samtidigt har dålig prestanda och suger dåligt redan när påsen är halvfull, har du ju inte så stor glädje av en större påse, påpekar Anders Odell.

Filterfakta

De vanligaste filtertyperna är mikrofilter och Hepafilter.

Microfilter är ett fiberfilter som inte är standardiserat och därför kan ha varierande grad av filtrering.

Hepafilter är ett standardiserat filter som uppfyller högt ställda krav på filtrering och partikelstorlek. Dess filterklass talar om att filtret släpper igenom ett visst antal partiklar. Hepa 12, exempelvis, ska som sämsta värde rena 99,5 procent av alla partiklar medan Hepa 13 ska rena 99,95 procent av alla partiklar.

Bullerfritt och bekvämt

Dammsugarens ergonomiska utformning är viktig. Den ska vara så enkel som möjligt att hantera. Titta på faktorer som följsamhet, vikt och montering. Buller är ytterligare en viktig aspekt.

– Jämför decibelvärden mellan olika dammsugare. Här kan det visserligen vara svårt att förstå vad sifforna står för, det vill säga vad upplevs som högt och starkt respektive lågt och svagt ljud. Be därför att få lyssna i butiken!, tipsar Anders Flyckt.

Känns det tungt att släpa fram dammsugaren för att städa under köksbordet var och varannan dag? Då kan handdammsugare kan vara ett bra komplement.

– Många har god design vilket gör att de kan hängas upp på väggen och på så sätt vara lättillgängliga för alla i hushållet. Dammupptagningen är dock inte lika hög som hos standarddammsugaren, säger Anders Odell.

Centraldammsugare och robotar

Centraldammsugaren är en annan variant med både för- och nackdelar ur hanterbarhetssynpunkt.

– Frågan är vad som är mest hanterbart: en lång slang på tio meter eller en vanlig dammsugare. Centraldammsugare har samtidigt inga dammutsläpp inne i bostaden. Utblåsluften släpps istället ut utanför huset.

Partikelutsläppen är dock ofta högre från centraldammsugare och därför bör man se till så att inte närmaste granne störs av utsläppen. Bullret kan också störa grannarna då ljudet från centralenheten går ut utanför huset. Å andra sidan bullrar maskinerna mindre än vanliga golvdammsugare inomhus.

De nya självgående robotdammsugarna, då?

– Det skulle vara intressant att prova dem. Men kolla gärna faktorer som effektivitet och filterklass, där kan det finnas brister, påpekar Anders Flyckt.

Marknadsöversikt/dammsugare

Dammsugare.Lovar noll utsläpp

Praktisk parkeringsfunktion

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.
Garanterar ren luft

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.Dammsugare.
För både bord och golv
Dammsugare.
Rejäl men tung


Dammsugare.
Håller tätt

Fixar jobbet själv


Dammsugare.
För den prismedvetne


Dammsugare.
Påslös men bullrig och tung

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar