Gör det rätta klippet

Tomtens yta och plånbokens tjocklek är kanske det första du utgår från när du väljer gräsklippare. Men det finns fler saker att tänka på.


Tomtens storlek och plånbokens tjocklek är kanske det första du utgår från när du väljer gräsklippare. Men det finns även några andra saker som kan vara tänkvärda innan du slår till.

Ska du välja gräsklippare för första gången finns det några grundläggande saker du bör tänka på. Hur stor är din tomt och hur ser den ut – är den kuperad eller plan? Vill du ha en självgående klippare med drivning eller en cylinderklippare (handjagare)? Hur ofta vill du klippa gräset och ska gräset samlas upp eller inte? En klipparemed drivning och som inte kräver så mycket handkraft, kan till exempel vara ett bra val om du har en backig tomt.

Uppsamlare eller inte?

Väljer du en klippare med uppsamling innebär det att småbarn och husdjur inte drar in det nyklippta gräset och att du kan gödsla med det någon annanstans i trädgården. En maskin som tuggar sönder gräset i småbitar göder å andra sidan gräsmattan direkt. Många cylinderklippare har uppsamlare som tillbehör från cirka 200 kronor.

Åkklipparen klarar även snöröjningen

För den lilla radhustomten räcker det antagligen med en handdriven cylindermodell, alternativt en elgräsklippare. En cylinderklippare får du från några hundralappar och uppåt och en eldriven från cirka 2 000 kronor.

Har du en riktigt stor tomt kanske det är värt att investera i en åkgräsklippare. Den kan du ju även använda till andra saker som snöröjning, räfsning och sopning. En åkgräsklippare blir din från cirka 15 000 kronor och uppåt.

Det finns också flera olika klippsystem att välja mellan. En cylinderklippare skär av grässtrået med ett snitt och används till exempel på golfbanornas greener för ett perfekt resultat. En gräsklippare med sidoutkast passar bra där du inte klipper så ofta, exempelvis vid sommarstugan. Sedan finns det en mängd olika knivar som
fungerar på olika sätt.

Tänk på miljön

Inte minst miljöaspekten är värd att tänka lite extra på. Den handdrivna cylinderklipparen ger dig gratismotion och är liksom elklipparen i princip ljud- och luktfri, vilket inte minst brukar uppskattas av grannarna.

Väljer du en motorklippare bör du köpa en som går på blyfri bensin och har låga avgasutsläpp. Vilken klippare som passar dig bäst kan bara du själv avgöra och beror helt på vilket resultat du vill ha och hur ofta du vill klippa.

Årets nya modell Turbo 48 S Combi från Stiga, är självgående och passar den normalstora tomten. Du kan själv välja att klippa med uppsamling
eller gödsla direkt med så kallad multiclip. Uppsamlaren har en kapacitet på 65 liter. Motorn på 5 hk uppfyller de kaliforniska miljökraven CARB, vilket innebär ett maxutsläpp av kolväten på cirka 16 gram/kwh när produkten är ny. Den gjutna aluminiumkåpan ger en rostfri maskin. Klipphöjden ställs in på alla fyra hjulen med en centralt placerad fjäderavlastad spak. Klippbredd 48 cm. Cirkapris 5 795 kronor. Finns också med elstart och kostar då ett par tusenlappar mer.

För dig med mindre eller medelstor gräsmatta kan Klippos modell, Champion, vara ett bra alternativ. Maskinen har 48 cm klippbredd och en motor på 3,75 hk. Handtaget är ställbart i både höjd- och sidled och gummidäck och dubbla kullager i hjulen. Kåpan är av aluminium och maskinen väger 26 kg.
Klipparen använder ”mulcherklipp”, ett klassiskt klippsystem som innebär att en enda roterande kniv klipper gräset i höjden 3-6 cm. Passar de flesta gräsmattor, även när du inte klipper gräset så ofta. Pris cirka 3 490 kronor.

Sköt om din gräsklippare

Håll maskinen ren, både under och ovanpå men spola aldrig en klippmaskin med högtryck. Innan gräsklipparen ställs undan för vintern på en torr plats under tak, ska luftfiltret och växelhuset rengöras. Ladda batteriet med uppladdningsaggregatet. Se till att maskinen är tom på bensin för att undvika brandfarligt läckage.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar