Gör flis av grenarna

Kompostkvarnen är en nyttig maskin, men innan du skaffar dig en ska du bestämma om du vill du hacka grov flis till att täcka rabatterna eller om vill du finhacka grenarna för att fylla på komposthögen? Vi har testat sex maskiner!


Grov flis att täcka rabatterna med eller fin flis att lägga på komposthögen? Svaret avgör vilken kvarn du ska välja, om den ska ha knivar eller valsar. Maskiner med knivar arbetar snabbt, skär sönder grenarna i små bitar och väsnas så in i Norden. Valsmaskinerna arbetar med låga varvtal, krossar grenarna till större flis och väsnas inte lika mycket – något som både du och grannarna uppskattar.

Vi har testat sex kompostkvarnar som kan hantera grenar på 30–40 mm och som har förnuftiga priser. Ett par modeller saknade en påpetare att pressa ner grenarna med. En sådan bör alltid följa med för det kan vara farligt att själv peta ner grenarna för hand.

Läs mer: Allt du behöver veta om att kompostera

Så här testade vi

Styrka väger vi in med 40 procent. Man kan inte använda antalet watt som ett mått på styrka. Men effekten spelar in tillsammans med förmågan att finfördela grenarna och den tid det tar att finhacka en given mängd trä. Ljudet ger en uppfattning om hur hårt motorn tvingas arbeta och därmed kan man få en uppfattning om hur länge kvarnen håller. Hållbarheten är också orsaken till att vi kikar på konstruktionen.

Funktion väger vi in med 30 procent. Vi kontrollerar hur bra maskinerna fungerar. Går det till exempel att lossa en gren som fastnat utan att plocka isär kvarnen? En jämförelse mellan de olika modellerna visar hur de skiljer sig åt eftersom de inte har samma utrustning. Har maskinen en uppsamlare i form av låda (som vi föredrar), en flispåse eller blåses flis ut på marken?

Hantering väger vi in med 30 procent. Vi bedömer hur det är att arbeta med kvarnarna. Hur lätt är det att använda knappar och vred? Är det svårt eller enkelt att flytta kompostkvarnarna? Vi undersöker också hur säkra de är och vi ger minuspoäng om det inte medföljer en påpetare.

Läs mer: Så skapar du din egen blomrabatt

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet – inga anmärkningar

7-8 Mycket bra – utmärkt kvalitet

4-6 Medel – genomsnittsprodukt

2-3 Dålig – under medel, bör undvikas

0-1 Usel – låt bli – köp inte!

Solid och pålitlig

NEO

 

Eliet

Betyg: 8,1 – Bäst i test

En rymlig uppsamlare och flis i form av stickor och ”remsor” gör denna kvarn till testvinnare.

Styrka: Ljudet från motorn är högt, men inte obehagligt. Knivarna finfördelar kraftiga grenar effektivt till flis och stickor.

Funktion: Den medföljande påpetaren fungerar inte optimalt för den glider lätt förbi. Uppsamlaren är rymlig och töms lätt, men smulor och annat smått kastas lätt tillbaka. Knivarna kan slipas medan de sitter på det borttagna hjulet.

Hantering: Med två strömbrytare och inga andra knappar är hanteringen enkel. Knivkammaren syns genom plastrutan vilket gör att man lätt ser om det samlas material. Maskinen är tung och står stadigt, men kan lätt rullas på de stora hjulen.

Knivsystem: Specialkniv/findelning

Uppsamlare: Låda

Pris: 6 295 kronor

www.grasvardsmaskiner.se

040-92 52 86

Bra för grov flis

GS 2400

Black & Decker

Betyg: 6,4

Lätt att använda och att ta med sig på tomten. Klipper grenar till grov flis som man kan lägga i rabatterna.

Styrka: Motorljudet är kanske inte så högt, men det irriterar mer än det malande ljudet från de arbetande valsarna. Kvarnen klipper rätt grovt och även 30mm tjocka grenar hackas sönder tämligen snabbt.

Funktion: När något fastnar backar motorn valsarna automatiskt (kan också göras manuellt). En mottrycksskiva ska justeras för att få rätt finfördelning. Uppsamling görs i en påse – en låda är dock bäst.

Hantering: Man lär sig snabbt knappar och handtag så det är lätt att hantera kvarnen. Men det följer inte med någon påpetare och det är olyckligt. Ingen ska frestas att stoppa ner händerna. Gör en påpetare av trä.

Knivsystem: Valsar/grov flis

Uppsamlare: Påse

Pris: 3 495 kronor

www.blackdecker.se

031-68 60 60

Läs mer: 

Nästan som B&D

RSH 2455

 

Ryobi

Betyg: 6,8

Förvånansvärt lik den från Black & Decker. Motorljudet är dock lägre och påpetare medföljer.

Styrka: Både motor och kvarn arbetar på en acceptabel ljudnivå. Det är en kvarn med styrka som utför arbetet både tillfredsställande och snabbt. Den relativt grova flisen kan finhackas om den körs en gång till.

Funktion: Precis som B&D-kvarnen är denna modell försedd med automatisk retur som lossar material som har klämts fast mellan valsarna. Justering av valsens mottryck kan bara ske med insexnyckel genom ett hål. Tyvärr använder även Ryobi uppsamlarpåse.

Hantering: Även hanteringen påminner om B&D, bortsett från att påpetare av plast ingår. Tyvärr är den 1 centimeter för lång, vilken äts upp av valsarna.

Knivsystem: Valsar/grov flis

Uppsamlare: Påse

Pris: 2 995 kronor

www.ryobitools.se

08-24 60 30

Läs mer: Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Enkel och bra pris

NEW TEC 2500 R

 

AL-KO

Betyg: 7,4

Kan du acceptera ljudet och önskar välgjord flis till ett bra pris, så är denna kvarn ett bra val.

Styrka: Man kan inte bli annat än glad över att arbeta med denna kompostkvarn. Den suger i och finfördelar grenar till komposten både snabbt och lätt. Tyvärr väsnas den en del.

Funktion: Man ska själv sätta ihop kompostkvarnen vilket är ganska besvärligt. Men den fungerar bra och tillverkar flis i fina små bitar – utan att knota.

Hantering: Det är lätt att flytta kvarnen. Knapparna är lättskötta, ”on” och ”off”. Det främre benet är lite i vägen när man ska sätta fast en låda för uppsamling (och den ska köpas separat). Höljet öppnas lätt så att man kan komma åt kniven. Påpetare ingår inte.

Knivsystem: Kniv/findelning

Uppsamlare: Låda, (ingår ej)

Pris: 1 895 kronor

www.al-ko.se

031-57 35 80

Körklar på 5 minuter

AXT 23 TC

Bosch

Betyg: 7,9

 

Bosch har valt lösningar som underlättar montering och hantering. Man får grov flis för marktäckning.

Styrka: 23 TC är en välkonstruerad kvarn som tuggar sig igenom grenarna utan att klaga och skapa höga ljud. Å andra sidan tar det lång tid, faktiskt dubbelt så lång tid som den billigaste i testet använder.

Funktion: Maskinen delar grenarna i en turbin och där skärs de nästan till skivor. Resultatet är en grov flis som passar utmärkt som marktäckning. Stor uppsamlingslåda.

Hantering: Kräver ingen tid för montering – kvarnen är körklar nästan genast. Strömbrytaren är lättskött. Knapp för retur och för att lossa fastkört material. Vred för justering av knivarna.

Knivsystem: Turbine-Cut/grov flis

Uppsamlare: Låda, 53 liter

Pris: 4 795 kronor

www.bosch.se

08-715 18 20

Utkast på marken

GE 150

 

Viking

Betyg: 7,5

En bra konstruktion. Kvarnen kan samla upp flisen eller blåsa ut den var du vill ha den.

Styrka: Ett fint surrande från motorn tyder på bra kvalitet. Knivarna arbetar med övertygande kraft och hastighet. Trots att flisen blir så fin är kompostkvarnen en av de snabbaste i testet.

Funktion: Det är verkligen ansträngande att sätta ihop kvarnen och man behöver nästan fyra händer. Du kan bestämma om du vill ha flisen på marken eller i en behållare.

Hantering: Det är lätt att komma åt knivarna för rengöring och service. Endast en knapp: Strömbrytaren. Den stora tratten styr fint ner grenarna mot knivarna. Tratten fungerar som transporthandtag. Tyvärr saknas påpetare.

Knivsystem: Kniv/findelning

Uppsamlare: Nej

Pris: 3 795 kronor

www.stihl.se

020-555 666
Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar