Gör redskapen redo för våren

Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Du känner kanske igen situationen? Vårsolen har tittat fram och värmer skönt och det är äntligen dags för lite tomtjobb. Men när du hämtar redskapen i boden så är de både rostiga och fulla av hårt packad intorkad jord. Trädgården får vänta, för först måste du ta hand om redskapen och efter hårt arbete kan de bli som nya igen.

Bort med rost och kåda.

Trädgårdsredskap är gjorda av trä, plast eller metall – eller en kombination av materialen.  Plast och syntetmaterial som polyeten kan du inte göra så mycket åt om de är slitna, så det gäller i första hand att undvika skador på dessa material genom att hålla redskapen rena. Låt dem inte ligga i solen för länge, för solljuset kan bryta ner plast och syntetmaterial.

Träskaft kan slipas och efteråt oljebehandlas eller lackeras.
När jordiga redskap har stått eller hängt en hel vinter så är det troligt att de har rostat. För jorden håller kvar fukt. Börja med att ställa jordiga redskap i en balja ljummet vatten, tvätta dem och torka dem efteråt.
Har det fastnat kåda på några redskap kan du tvätta dem rena med T-sprit.
Om det finns ytliga rostfläckar på metallen, kan du eventuellt få bort dem genom att gnugga med stålborste och slipa sedan rent med fint slippapper eller smärgelduk. Eventuella bulor i spaden knackas ut med hammare.

Slipa saxar och spadar

När du gör sekatörer, grensaxar och liknande vårklara ska du börja med att plocka isär dem. Om muttrarna har rostat sprejas de med rostlösande olja (5-56 eller WD-40), som ska få lov att verka en stund.
Slipa bladen på saxarna med platt, mellanfin fil. Vid slipning av eggen ska du hålla filen i rätt eggvinkel, och den ligger mellan 28 och 40 grader för de flesta sekatörer och grensaxar.

På baksidan av bladet bildas det lätt lite “skägg”, när du har slipat framsidan. Ta inte bort skägget med fil utan använd hellre en brynsten. Smörj sedan alla rörliga delar innan du sätter ihop saxen. Då minskas risken för nya rostangrepp.

Även om du kanske inte tror det, så kan du med fördel slipa även en metallkratta. Ta en tand i sänder och slipa den på samma sätt som kanten på en spade. Det fastnar ju lätt fuktig jord på en kratta och det utvecklar rost, som i sin tur suger till sig mera jord. Därför lönar det sig att även slipa krattan.

Försiktig ­slipning

Stålet i många trädgårdsredskap är inte härdade annat än på ytan. Om du slipar för hårt på ett sådant redskap med vinkelslip så kan stålet bli så varmt att härdningen skadas – och därmed försvagas stålet. Slipa hellre på en bänkslip men gör det försiktigt och kyl ofta genom att doppa i vatten. Det bästa är trots allt om du kan klara dig med en fil.


Tvätta bort jorden från redskapet.


Slipa eggen från den fasade sidan. Håll en vinkel på cirka 30 grader.


Smörj spadblad och andra metalldelar med olja.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar