Hyr proffsverktyg och gör ett proffsjobb!

Bra verktyg är ett stort plus för både lusten och resultatet när det gäller det mesta. Men du behöver inte köpa verktygen du suktar efter, mycket går faktiskt att hyra.


Spara på krafterna genom att hyra en häcksax som gör jobbet snabbt, lätt och roligt. Foto Flymo/ Husqvarna.

Det är en kick för självförtroende, och ofta lönsamt, att göra en del av jobben i och runt villan själv. Men för att få ett riktigt förstklassigt resultat krävs bra verktyg, och då kan det lätt bli så att man istället drar sig för att göra jobbet. Det känns ju onödigt att investera i exempelvis en betongblandare och en cirkelsåg bara för att man vill bygga en altan och ett staket, men aldrig snickrar och gjuter i vanliga fall.

Hyr där proffsen hyr

Ett företag som hyr ut allt från golvslipar till betongblandare och cirkelsågar är Cramo som finns på 107 platser över hela Sverige. De hyr främst ut till företag, men även privatpersoner är välkomna, om man vet hur man hanterar maskinerna. För givetvis hyr man på egen risk och eget ansvar.

– De vanligaste maskiner och verktyg som hyrs av privatpersoner är exempelvis betongblandare, borr- och bilningsmaskiner, berättar Anders Collman, informationschef på Cramo. Men han konstaterar också att privatmarknaden är liten, inte mer än ungefär fem procent av den totala omsättningen.

Skippa handsågen och hyr en cirkelsåg istället! Pris cirka 100 kr/dygn för en Hitachi C6BU, med 165 cm klingdiameter hos Cramo.

En proffsig kakelskärare hyr du från 70-200 kronor på Kakelbutiken.

Att hyra en häcksax liknande denna en gång om året spar både pengar och energi. Husqvarnas nya, dubbeltandade, modell 123HD65X, klipper lätt grenar upp itll 1,5 cm. Pris cirka 4000 kr.

Häcksax för 35 kr/timme

På större orter finns ofta flera olika lokala uthyrare och även vissa byggvaruhus, som Bauhaus och Silvan, hyr ut proffsverktyg. Behöver du exempelvis en cirkelsåg kan du för cirka 100 kr per dygn (Silvan) hyra en kraftig, handhållen cirkelsåg som kostar ungefär 2 500 kr att köpa. Med cirkelsågen tas sågningsarbetet till nya höjder och valkarna i händerna blir betydligt färre. Likaså finns det elektriska häcksaxar att hyra för ungefär 35 kronor i timmen eller 170 kr/dygnet (Silvan). En häcksax använder man ju inte så ofta, men en eldriven sådan är betydligt effektivare att jobba med än en manuell.

Utbudet av uthyrningsverktyg skiljer sig en del från varuhus till varuhus, så kontrollera med ditt lokala varuhus först så att du är säker på att just det du behöver finns.

Den nödvändiga kakelskäraren

Ett annat tillfälle när du behöver verktyg för engångsjobb är om du ska sätta kakel eller lägga klinker. En kakelskärare är då ett måste om man vill få snygga kapningar. De flesta större kakelvaruhus erbjuder uthyrning från cirka 70-120 kr/dag.

Ofta får man lämna en depositionsavgift när man hyr, framför allt när det gäller dyrare verktyg. För en kakelskärare ligger depositionsavgiften på cirka 700 kr och uppåt, vilket är lika mycket som kakelskäraren kostar i butik. Avgiften får man tillbaka när man lämnar tillbaka verktyget.

Passa på och höststäda tomten och hyr en kompostkvarn för att finfördela smågrenar och annat trädgårdsavfall. Prisexempel kompostkvarn liknande denna, 215 kr/dygn. Silvan.

Låt byggvaruhuset såga

Vill du inte hyra verktyg kan de flesta byggvaruhus hjälpa dig att såga till trä mot en mindre avgift, eller så kan du få låna en handsåg gratis på plats (exempelvis på Bauhaus). Det kan alltså löna sig att ha måtten klara för sig innan man går och handlar. Färdigsågat tar ju dessutom mycket mindre plats att transportera. Men mät noga!

Några prisexempel, verktyg/redskap

(Cirkapriser hämtade från Cramo och Silvan. Vissa verktyg går även att hyra per timme.)

Betongblandare, 1 fas, 130 kr/dygn
Sticksåg, el, 80 kr/dygn
Cirkelsåg, handhållen, 105 kr/dygn
Bultpistol, patrondriven, 165 kr/dygn
Borrmaskin, el, 75 kr/dygn
Kap- och geringssåg, 150 kr/dygn
Häcksax, 220 V, 170 kr/dygn
Kompostkvarn, 215 kr/dygn

Försäkra dig

Givetvis har du själv hela ansvaret för att de verktyg du hyr inte kommer bort eller går sönder. Skulle olyckan vara framme och depositionsavgiften inte täcka kostnaderna, kan skadorna i vissa fall delvis ersättas av din hemförsäkring, men kontrollera vad som gäller, särskilt om du hyr dyra maskiner. Vissa företag erbjuder också en tillfällig försäkring, på samma sätt som när du exempelvis hyr en bil. På Cramo kostar skade- och förlustförsäkring 5 procent av produktens bruttohyrespris (listpriset för den aktuella produkten och hyresperioden), med en självrisk på 3000 kronor. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar