Lyxa till poolen

När poolen börjar kännas trist och sliten är det kanske dags att ge den en ansiktslyftning. Ny liner, sarg eller belysning kan göra susen.

Att äga en egen pool

Den som äger en egen pool har något som toppar, åtminstone manliga, villaägares trädgårdsdrömmar. Detta har Vi i Villa konstaterat i en egen undersökning – villapanelen. För visst är det lyxigt att kunna avnjuta en kall dryck vid poolkanten och, när andan faller på, slänga sig i det svalkande vattnet.

Utvecklingen går, som med allt annat, framåt och nya lockande tillbehör kommer ständigt ut på marknaden. Och kanske börjar poolen kännas lite sliten och trist efter ett antal år. Då är det förmodligen dags för en liten renovering.

En fontän kan anslutas till poolens returvatten

Vill man förändra utseendet radikalt kan man välja en annan typ av liner, det vill säga plastinnanmätet som finns i poolen, kanske en marmorerad liner eller i mosaik. En ny liner kostar från cirka 7 000 kronor för en 4 x 8 meters pool, beroende på vilken kvalitet du väljer. En bra liner av god kvalitet bör hålla cirka 20 år men de flesta tillverkare lämnar max 2 års garanti.

-En normalhändig person som har fått bra anvisningar klarar att byta liner själv. Vill man leja bort arbetet kan poolleverantören ofta hjälpa till, säger Hans Persson på Svenska poolfabriken.

Har du träsarg kan du byta ut även den mot en underhållsfri stensarg. Detta kan vara extra snyggt i kombination medstenplattor runt poolen, säger han.

Man kan även byta ut stegen mot en pooltrappa med ett elegant utseende och som gör det enklare att ta sig i och ur poolen. Trappan blir ett perfekt ställe att sitta och mysa på. Det är också trevligt med belysning i trappan vilket dessutom underlättar upp- och nedstigning vid kvällsdoppet, tipsar Hans Persson. En lättmonterad trappa med stagsats kostar från cirka 22 000 kronor.

Det finns många sätt

Lyx på hög nivå

Om du vill lyxa till det ordenligt finns optiska ljusslingor som fästs fast under poolsargen och som skiftar i olika färger. Inte speciellt billigt, man får räkna med att lägga ner cirka 20-30 000 kronor, men det blir garanterat spektakulärt.

Det finns också undervattenshögtalare för den som vill lyssna på musik under vattnet. Dessa monteras på poolväggen och kostar från cirka 9 000 kronor.


Man kan utrusta poolen

Rengöring som underlättar vardagen

Många har pumpen och rengöringsanläggningen i till exempel källaren eller garaget. Men kanske behövs den ytan till annat? Det finns rymliga pumprum som grävs ned vid poolen och är ett alternativ till andra utrymmen. Dessa pumprum finns även med färdigmonterad maskinutrustning och kostar cirka 17 000 kronor.

Det är också viktigt är att ha ett bra poolskydd, inte bara ur säkerhetssynpunkt utan också för att det hindrar löv och annat skräp att hamna i poolen.

-Man bör ha en stor ytvattenrenare och kraftig maskinutrustning så att löv och skräp som hamnar på vattenytan snabbt sugs in i ytvattenrenaren och så lite som möjligt hamnar på poolbotten, tipsar Hans Persson.

Det som ändå hamnar på poolbotten kan sugas upp manuellt med ett bottensugmunstycke och teleskopstång alternativt en automatisk städrobot som städar poolbotten själv. Man får räkna med 6000-8 000 kronor för en bra automatisk bottensug. Poolstädare finns i olika prisklasser hos poolleverantörer och kostar från cirka 3 000 kronor.

 

En poolrobot med inbyggda motorer och inbyggd uppsamlingspåse kostar från cirka 20 000 kr. Foto Folkpool.

Utnyttja solen

När det gäller uppvärmningen av poolen är solfångare som är anpassade för pooler ett bra alternativ, tycker Hans Persson. Dessa betalar sig på cirka fyra år och därefter är det gratis.

-Normalt brukar man installera solfångare som motsvarar 50-100 procent av poolens area. En pool som är cirka 32 kvm behöver 16-32 kvadratmeter solfångare för att hållas tempererad (upp till 25 grader) under 4 månader (maj-aug). Kostnaden blir mellan 800-1 000 kronor per kvadratmeter för själva solfångarna, montering och reglerutrustning tillkommer. Eftersom man sedan använder den befintliga cirkulationspumpen blir driftkostnaden för solfångarna lika med noll, säger Lars Andrén, ordförande i Svenska solenergiföreningen.

Glöm inte säkerheten!

Att unna sig lite lyx är härligt, men säkerheten måste alltid komma i första hand. Ett bra poolskydd är en förutsättning för ett behagligt poolliv, men även en juridisk skyldighet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar