Vilka trädgårdsredskap behöver man egentligen? Vi har träffat markanläggaren och tidigare Vi i Villa-medarbetaren Robert Kiejstut som äger markanläggningsföretaget Abima-Gruppen.
– Trenden går mot mer uteliv. Vi försöker anlägga våra trädgårdar för olika funktioner och vill inte längre ha outnyttjade ytor, säger han.
Robert och hans medarbetare märker ett större engagemang för de egna trädgårdarna.
– Allt fler väljer att anlita professionell hjälp både för att få idéer och skisser på sin nya trädgård, men även för att anlägga den.
Oavsett om man vill lägga ner stor del av sin tid på trädgårdsskötsel eller inte behöver man ha en del redskap. Tänk på att redskap och gräsklippare är stöldbegärliga och förvara dem därefter.
Underhåll
Lämna in dina maskiner på service enligt instruktionsboken. I övrigt behöver du inte göra något underhåll om du använder dem normalt.
Om du använder en motorgräsklippare så ska du för bästa effekt se till att slipa klipparkniven minst en gång per säsong, gärna fler gånger om du klipper ofta.
Låt inte redskapen ligga framme i solen – soljuset kan bryta ned plast- och syntetmaterial.
Slitna eller gamla träskaft kan slipas och därefter oljas eller lackas.
Har dina redskap rostat över vintern? Är det ytligt kan du borsta av dem med stålborste och sedan slipa med fint slippapper.
Har det fastnat kåda kan du tvätta dem med T-sprit.
Small
400 kvadratmeter
Har du en liten tomt med små gräsytor räcker förmodligen handdrivna maskiner.
Grunduppsättning: (behövs alltid)
Grävspade
Skyffel
Lövräfsa
Kratta
Ogräsjärn/skyffeljärn
Sekatör
Busksax
Komplettera eventuellt med:
Gräsklippare – en handdriven cylinderklippare
El- eller batteridriven häcksax
Kostnad: Från cirka 2 500 kronor
Hos Prisjakt kan du jämföra gräsklippare och priser.
Medium
1 500 kvadratmeter eller större
Om du har stora gräsytor kanske du behöver en motorgräsklippare. Du kan då välja mellan en självgående eller en handdriven beroende på hur din tomt ser ut. Har du till exempel en slänt som ska klippas kan det vara skönt med en självgående gräsklippare som inte behöver så mycket muskelkraft. Se till att tanka gräsklipparen med akrylatbensin som släpper ut betydligt mindre avgaser. Du gör förmodligen inte av med mer än 5-10 liter på en säsong och det handlar om ett par hundralappar. Fyll bara på så mycket du tror går åt – i tanken avdunstar bensinen fortare.
Komplettera eventuellt grunduppsättningen med:
Motorgräsklippare
El- eller batteridriven häcksax
Trimmer
Skottkärra
Kostnad: Från cirka 7 000 kronor
Large
3 000 kvadratmeter eller större
Har du stora gräsytor, kan en åkgräsklippare eller en robotgräsklippare vara en bra investering. En åkgräsklippare kostar från cirka 10 000 kronor och en robotgräsklippare från några tusenlappar till.
Komplettera eventuellt grunduppsättningen med:
Åkgräsklippare
Robotgräsklippare
Kraftfull trimmer
Kostnad: Från cirka 12 000 kronor
Rätt klipp för gräset
För att inte stressa gräset bör man klippa max en tredjedel av grässtråets totala längd. Har du längre gräs får du alltså klippa i omgångar med någon dags mellanrum så att gräsmattan hinner återhämta sig.
Välj ett gräs som är anpassat för det klimat där du bor och den gräsmatta du vill ha. Satsa på kvalitet. Det finns lyxsorter som inte växer så snabbt om du vill klippa mer sällan.