Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen att se till att tomten är skottad och sandad. Har du rätt utrustning behöver inte snöskottningen bli en börda.


Den som bär ansvaret för snö- och isröjning är den som äger marken. Generellt sätt ansvarar kommunen för kommunalägd och allmänmark, medan fastighetsägaren ansvarar för tomtmarken. Som villaägare är du skyldig att ta hand om snöskottningen på din egen tomt. Du måste även se till att snö som skottats eller fallit ned från ditt tak utanför din tomt avlägsnas.

Vidare får du som villaägare se till att snö och is röjs från taket samt att din tomt sandas. Ett råd är att besöka din kommuns hemsida och kontrollera exakt hur ansvarsfördelningen ser ut eftersom det kan variera från kommun till kommun. Om du inte klarar snöröjningen själv och inte har någon som kan hjälpa dig har du möjlighet att ansöka om hjälp mot en avgift hos äldreomsorgsförvaltningen.

Olika tekniker

I de flesta fall känner vi till våra skyldigheter men inte hur vi underlättar själva snöskottningen. Snöskottningen är både en tung och fysisk syssla som kan leda till ryggproblem och andra åkommor. Som tur är finns det många snöredskap som underlättar jobbet. Du bör ta hänsyn till hur stor yta som behöver snöröjas respektive hur djup snön är för att du ska kunna välja rätt modell till din tomt.

Med hjälp av en snöslunga kan du undvika den fysiska belastningen. Snöslungan är ett motordrivet redskap som samlar upp snön på marken för att sedan slunga ut den igen på ett annat ställe. På marknaden finns det två typer av snöslungor. Enstegsslungan kan vara både vara el- och bensindriven. Slungan driver och kastar ut snön i ett och samma moment. Tvåstegsslungan är bensindriven och har fler funktioner i och med att den maler sönder snön och sedan driver ut snön med hjälp av en fläkt. Tvåstegsslungan är ofta lite dyrare och lönar sig för större ytor med mycket snö.

Tänk på din och andras säkerhet

Som alltid när du använder maskiner finns det vissa säkerhetsaspekter som du bör ta hänsyn till. I snön finns både is och sten vilket påverkar snöslungans kastlängd. Se till att stå utom räckhåll för fönster och förbipasserande. Snöslungans ljudvolym kan variera men ha som vana att alltid bära hörselskydd för att undvika skador.

Bensindriven snöslunga som har en fyrtaktsmotor. Handtaget har en praktisk arbetslampa som gör att du kan arbeta i mörker. Pris: 6 995 kronor. Jula.

Husqvarna 5524 ST. Tvåstegsslunga som matar in snön effektivt in i maskinen av inmatningsskruven för att sedan slunga ut den med en höghastighetsfläkt. Pris: 11 500 kronor.Husqvarna

Snow Flake – Duo Line +. En tvåstegsslunga som både klarar djup snö och höga snövallar. Snön blåses ut där du vill ha den via en fläkt. Pris: 16 000 kronor. Stiga.

Snöskyffel och snösläde

För de som vill undvika maskiner och hellre använder en hederlig snöskyffel finns det bra alternativ. En skyffel är ett passande redskap för snöskottning av mindre gångar eller trappor. En snösläde kan vara användbar för större mängder snö eftersom den är bredare än en vanlig skyffel.

Snöskyffel i aluminium med träskaft väger 1,8 kg. Pris: 279 kronor. Witre.

Snösläde i plast med vikbara skalmar av stål som gör den enkel att förvara och transportera. Pris: 649 kronor.Fiskars

Köpinformation:

Jula, www.jula.se
Fiskars, www.fiskars.com
Honda, www.hondapower.se
Husqvarna, www. husqvarna.se
Stiga, www.stiga.se
Witre, www.witre.se

Hos Prisjakt kan du jämföra snöslungor och priser. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar