Skarpa sekatörer

Sekatören är lika viktig för trädgårdsmästaren som hammaren är för snickaren. Vi testar här sex modeller. Alla kan klippa, men alla gör det inte lika bra.

Tekniskt sett finns det två grupper sekatörer: en med sidoskär, det vill säga att saxen har två blad som passerar varandra medan eggen på bladen klipper. Dessa används för klippning av skott, friska kvistar och liknande.

Den andra gruppen har endast ett blad som klipper mot ett mothåll. Dessa sekatörer används främst för hårda kvistar och dött material. De flesta klarar sig utmärkt med en sidoskärssekatör och en grensax för döda och torra grenar.

Jämfört med en grensax har mothållssekatören fördelen att den är mindre, smidigare och är lätt att hantera. Har man starka nypor klarar en sådan relativt grova kvistar. Idealet är att ha två sekatörer – en av varje slag.

Vi testar både sidoskärssekatörer och mothållssekatörer.

Så här gjordes testet

Funktion vägde vi in med 40 procent

Med funktion menar vi bland annat sekatörens utformning och detaljer. Vi klipper i sådana material sekatören normalt ska klara och så tjocka som tillverkaren anser sekatören vara gjord för. Med sidoskärssekatörerna klipper vi också av snören, vilket de borde klara när de är nya och har vassa eggar. Några sekatörer har urtag för klippning av nät, och vi testar genom att klippa 1 mm ståltråd.

Robusthet vägde vi in med 30 procent

I verkligheten är det ofta så att ett verktyg som man nästan alltid har i fickan används ofta och många gånger på gränsen till vad det kan. Därför är det en fördel om en sekatör är gjord för att tåla hårt arbete. Det undersöker vi genom att se på hur robust konstruktion varje sekatör har, och det ger oss också en uppfattning om hur länge sekatören håller.

Ergonomi vägde vi in med 30 procent

Sekatören ska passa handens storlek – naturligtvis. Men ergonomin bestäms också av skänklarnas utformning, placering av lås och av stötdämparnas utformning samt eventuellt klämskydd och andra praktiska finesser.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Lätt med rullhandtag

Medium P92
Fiskars

En lättviktare som till största delen har tillverkats av syntetmaterial. Det fantasifulla utförandet passar bra för sekatören ligger bra i handen.

Funktion: Rullhandtaget känns ovant och underligt i början, men man vänjer sig snabbt. Enligt Fiskars reducerar rullningen belastningen på musklerna med 25 procent, vilket endast kan testas i laboratorium, men vi är benägna att hålla med, för det går lättare.

Robusthet: Vikten är låg eftersom sekatören tillverkas av kompositmaterial. Det är starkt men kan spricka vid onormal belastning. Sekatören känns behaglig och lätt.

Ergonomi: Även om rullfunktionen ger en extra bra ergonomi har den också en nackdel. Det är omöjligt att använda sekatören med vänster hand. Låset sitter bra på vänster sida. Fjädern som pressar isär skänklarna är liten, men fungerar utmärkt.

Max kvisttjocklek: 20 mm

Pris: 300 kronor

www.fiskars.se

042-36 11 00

Skapar förtroende

Premium BP30
Gardena

En elegant och välkonstru-erad sekatör av bra material. Tillverkaren ger 25 års garanti. Det ger förtroende.

Funktion: Sekatören klipper fantastiskt bra i upp till 20 mm friska grenar och kvistar – vilken den också är gjord för. Den har också som flera andra ett urtag i bladen för metalltråd. Men trots tillverkarens rosande beskrivning av de rostfria bladen så kan de inte klippa av ett snöre.

Robusthet: Man kan inte klaga på sekatörens kvalitet eller förväntade hållbarhet. Det är framför allt metall-ytorna som ger intryck av teknisk överlägsenhet. Blad och fjäder finns som reservdelar.

Ergonomi: Två slags plast sitter på utsidan av skänklarna. Den mot handflatan är mjukast. Sekatören har en stötdämpare. Klicklåset är åtkomligt från bägge sidor för höger- och vänsterhänta. Skänklarna passar en stor hand.

Max kvisttjocklek: 20 mm

Pris: 399 kronor

www.gardena.se

036-14 65 00

Populär hos proffs

Felco 2
Felco

En robust klassiker som är populär bland trädgårdsmästare i hela världen. Tidlös i sin stil och proffsig kvalitet. Klipper ståltråd.

Funktion: Sekatören ger perfekta, rena klipp i färska kvistar tack vare de rakbladsvassa bladen, som har kontakt hela tiden under klippningen.

Robusthet: Övertygande materialval och robust konstruktion. Sekatören klarar stora påfrestningar även när den används till sådant den inte är gjord för. Skulle något gå sönder, så kan minsta lilla del skaffas som reservdel.

Ergonomi: Sekatören är relativt stor men skänklarna sitter tätt intill varandra och man behöver inte ha stora händer för ett bra grepp. Låset sitter bara på ena sidan, men det gör inget då sekatören även finns för vänsterhänta. Det är tyvärr lätt att av misstag komma åt låset. Den ena skänkeln har vågform för fingrarna.

Max kvisttjocklek: 25 mm

Pris: 579 kronor

www.econova.se

011-36 81 50

Billig med bra

Park

Vi har ofta skrivit att pris och kvalitet hör ihop, men ibland kan även billiga sekatörer vara bra. Det är denna sekatör ett utmärkt bevis på.

Funktion: Det finns en del sekatörer av okänd kvalitet och ursprung, och denna måste vara en av de absolut bästa och kanske minsta. Den är nästan i fickformat jämfört med de övriga i testet. Blad av rostfritt stål och ett enkelt lås som fungerar perfekt. Testets bästa på att klippa snören.

Robusthet: Skänklar av helgjuten lättmetall kan verka svaga, men de är tillräckligt starka för sekatörens klippkapacitet. Reservdelar finns inte, men vem frågar efter sådana när sekatören kostar 60 kr?!

Ergonomi: Sekatören har fin utformning med behagligt grepp tack vare halksäker plastbeläggning på skänklarna. Den är gjord för små händer men kan även användas av stora. Låset är enkelt, fungerar från båda sidorna.

Max kvisttjocklek: 15 mm

Pris: 60 kronor

www.cheapy.se

För alla händer

Comfort 8793
Gardena

Ser ut som andra sekatörer, men tekniskt bjuder den på en finess ingen annan har: man kan ändra vinkeln mellan skänklarna.

Funktion: Klipper bra och effektivt i hårda kvistar. Det vassa bladet har en fin beläggning av teflon som växtsafter inte fastnar på. Sekatören anpassas till handens storlek om man vrider på den lilla spaken på sidan av sekatören. En smart funktion som ökar användningsmöjligheterna.

Robusthet: Den är gjord av en stark aluminiumlegering. Den kraftiga konstruktionen och kvaliteten känns över-tygande. Fjädern kan bytas.

Ergonomi: Greppet är behagligt för händer som är lite större än normalt, men tack vare justerings-möjligheten kan både små och stora händer använda sekatören. Beläggningen känns rätt mjuk.

Max kvisttjocklek: 22 mm

Pris: 379 kronor

www.gardena.se

036-14 65 00

Dålig stötdämpning

RS 5000
Wolf-Garten

En sekatör med en fin form som är robust och bekväm. Den klipper torra kvistar på övertygande sätt, men stötdämparen fungerar inte.

Funktion: Detta är en solid och rejäl sekatör. Den arbetar med mothåll, vilket ändrar arbetsområdet till torra och hårda kvistar. Sådana klarar den utmärkt att klippa – upp till 25 mm tjocklek.

Robusthet: Rejält konstruerad sekatör som verkar hålla länge, även om man bara klipper 25 mm tjocka kvistar. Men det lovar ju tillverkaren, som även berömmer öppningsfjädern. Vi påstår däremot att fjädern så småningom blir slapp och förlorar sin styrka.

Ergonomi: När en sekatör kan klippa 25 mm tjocka kvistar, så ska den ha en mjuk beläggning på skänklarna i stället för hård plast. Här har det extra stor betydelse eftersom den inbyggda stötdämparen inte fungerar som den ska.

Max kvisttjocklek: 25 mm

Pris: cirka 540 kronor

www.wolf-garten.se

0551-51 71 00

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar