Sladdlöst – vi hjälper dig att välja rätt maskin

Visst är det en skön känsla att kunna jobba sladdlöst. Men det avgörande är prestanda på batterierna.

Onekligen finns det många fördelar med att använda laddningsbara elverktyg och slippa vara beroende av att vara nära ett el-uttag. Verktygsbranschen har insett behovet och dagens produktveckling är till stor del inriktad på sladdlöst både för yrkesfolk och hemmafixaren.
Framför allt handlar det om att kunna använda fler sladdlösa maskiner anpassade för olika behov som klarar att jobba under längre perioder och under tuffa förhållanden.

Batteriet viktigt

Fortfarande är sladdlöst i hög grad synonymt med skruvdragare och borrmaskin, men nu blir det allt vanligare att man även slagborrar, hyvlar, sågar och slipar utan sladdar. Men det krävs rejäla batterier som klarar av detta. Prestanda på batterierna är en av de viktigaste detaljerna för att ett sladdlöst verktyg ska uppfattas som effektivt och användarvänligt.

Dagens laddningsbara maskiner är utrustade med antingen nickelmetallhydrid- (NiHM) eller nickelkadmiumbatterier (NiCd). De allra flesta batterier för konsumentmaskinerna har idag samma spänning som många av proffsmaskinerna, exempelvis 12 eller 14,4 volt.

Även om volttalet är viktigt, så är antalet amperetimmar av större vikt. För det är dessa som är avgörande för hur länge en maskin kan jobba. De billigaste konsumentmaskinerna har i regel en strömstyrka på mellan 1,2 och 1,3 Ah (amperetimmar), medan många proffsmaskiner har en styrka på närmare 2,5 Ah.

När det gäller batteriernas kvalitet så klarar sig NiCd-batterierna bättre när det är kallt ute, NiHM-batterierna laddar ur snabbare vid minusgrader. Men samtidigt visar flera av varandra oberoende tester att det går snabbare att ladda NiHM-batterierna och att de har längre livslängd. Dessutom anses NiHM-batterierna vara ett betydligt mer miljövänligt alternativ, eftersom NiCd består av tungmetallen kadmium som lagras i naturen.

Glöm inte laddaren

Ytterligare en viktig och ofta bortglömd komponent i den sladdlösa tillvaron är batteriladdaren, som kan vara av väldigt varierande kvalitet och karaktär.

En bra batteriladdare ska klara av att ladda batteriet på en timme. Det ska finnas tydliga indikeringar om att laddning pågår och när det är klart. Laddaren ska även signalera om batteriet är trasigt eller inte. Passa på att kontrollera laddaren när du tittar på de sladdlösa verktygen.

Tänk på att:

Det är stora prisskillnader mellan batterier till olika maskiner. Enkelt uttryckt så kan man säga att det är billigare att köpa ett extrabatteri till en billig maskin jämfört med en dyr.

Prisexempel: Den billigaste skruvdragaren i vår översikt är Powercraft som kostar 199 kronor på Jula. Ett extrabatteri på 12 V och 1,3 Ah NiMH kostar 169 kronor.

Vill man köpa ett nytt batteri till Black & Deckers 18 volts Firestorm så får man betala cirka 1 000 kronor för ett 18 volts 1,5 Ah NiCd-batteri. Maskinen kostar 1 899 kronor.

Allt fler sladdlösa maskiner

Det lanseras fler och fler sladdlösa verktyg med olika funktioner på marknaden. Parallellt med att prestanda och effektivitet utvecklas på skruvdragarna, plockar branschen fram alltfler olika slags sladdlösa verktyg som hyvlar, sågar och slipar, som är jämförbara med sina ”syskon” med sladd.

Dessutom finns en del kombimaskiner som Black & Deckers KC 2002 FK som är ett sladdlöst multiverktyg för hobbyanvändaren, medan DeWalts multifunktionsväska mer vänder sig till yrkesfolk.

Enväxlade skruvdragare/borrmaskiner

De här maskinerna är oftast enkla, lätta att använda och billiga. Men eftersom de inte kan växla tempo så har de sina begränsningar vad gäller användningsområdena.

Skruvdragarna håller låga varvtal och vill man använda dem som borrmaskiner får man utgå från att det tar tid att borra, och det är svårt att ta sig igenom stål. För att kunna borra effektivt i stål bör maskinerna ha varvtal på över 1 000 varv per minut, de enväxlade har varvtal på mellan 550 och 700 varv. För när man vill att den ska jobba ännu hårdare så kan skruvdragaren precis som en svag bil tappa farten eller till och med stanna i uppförsbacken.

Dessutom så har batterierna till maskinerna i regel färre amperetimmar jämfört med de tvåväxlade skruvdragarna.

Black & Decker CD 12 CE

Pris: 699 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,2Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 3 timmar
Varvtal: 0-700
Vridmoment: 9 Nm
Kartong
Vikt: 1,0 kg (inkl batteri)

Black & Decker HP 12 K

Pris: 999 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,2 Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 3 timmar
Varvtal: 0-750
Vridmoment: 15,1 Nm
Väska
Vikt: 1,0 kg (inkl batteri)

Powercraft

Pris: 199 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,3 Ah NiMH
Laddningstid, uppgiven: 5-7 timmar
Varvtal: 0-550
Vridmoment: 16 Nm
Kartong
Vikt: 1,4 kg (inkl batteri)

Bosch PSR-1440

Pris: 1 249 kr
Batterispänning: 14,4 V
Batteri: 1,2 Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 1 timme
Varvtal: 0-700
Vridmoment: 15 Nm
Kartong
Vikt:1,5 kg (inkl batteri)

Skil 2395

Pris: 629 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,2 Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 3 timmar
Varvtal: 0-550
Vridmoment: 9 Nm
Kartong
Vikt: 1,5 kg (inkl batteri)

ETC

Pris: 329 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,3 Ah NiMH
Laddningstid, uppgiven: 5-7 timmar
Varvtal: 0-550
Vridmoment: 16 Nm
Kartong
Vikt: 1,4 kg (inkl batteri)

Skil 2499

Pris: 999 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,8 Ah NiHM
Laddningstid, uppgiven: 3-5 timmar
Varvtal: 0-700
Vridmoment: 15 Nm
Väska
Vikt: 1,5 kg (inkl batteri)

Två – eller flerväxlade skruvdragare/borrmaskiner

Till skillnad från de enväxlade så har man här – vilket namnet antyder – möjlighet att växla tempo och därmed får man ett större användningsområde. Det är lättare att borra i både trä och stål. En del av maskinerna går också att använda för slagborrning, men då för murverk och inte betong. Dagens maskiner klarar inte att tränga igenom betongen på ett bra sätt.

Men tänk på att en skruvdragare med slagfunktion väger mer och därmed är jobbigare att hantera. Därför kan det vara bra att ta sig en ordentlig funderare över om man verkligen behöver en skruvdragare med slagfunktion. Borrar man sällan i murverk så bör man nog rata det alternativet.

Bosch PSR 14,4 VE-2

Pris: 1 849 kr
Batterispänning: 14,4 V
Batteri: 1,5 Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 1 timme
Varvtal: 0-400/0-1 300
Vridmoment: 30 Nm
Väska
Vikt: 2,1 kg (inkl batteri)

Makita 6227DWDE

Pris: 3 088 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 2 st 2,6 Ah NiMH
Laddningstid, uppgiven: 75 min
Varvtal: 0-300/0-1 100
Vridmoment: 7/22 Nm
Väska
Vikt: 1,5 kg (inkl batterier)

AEG Best 12X

Pris: 1 600 kr med ett batteri *
Batterispänning: 12 V
Batteri: 2,6 Ah NiMH
Laddningstid, uppgiven: 1,4 Ah tar 1 tim, därefter ökar tiden något med ökade Ah.
Varvtal: 0-300/0-900
Vridmoment: – (AEG vill ”avstå från informationen, i väntan på standardiseringen”, vad han menar med det vet jag inte , men han säger inte att informationen är felaktig: Annars: 11-28 Nm)
Väska
Vikt: 1,6 kg (inkl batteri)
* 2 200 kr med två batterier

DeWalt

Pris: ca 5 500 kr
Batterispänning: 18 V
Batteri: 3,0 Ah NiMh
Laddningstid, uppgiven: 1 timme
Varvtal: 0-450/1200/2000
Vridmoment: 51 Nm
Väska, slagborr
Vikt: 1,3 kg (inkl batteri)

Black & Decker HP 122K

Pris: 1 499 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,2 Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 1 timme
Varvtal: 0-400/0-1 200
Vridmoment: 20,2 Nm
Väska, slagfunktion för murverk
Vikt: 1,3 kg (inkl batteri)

Black & Decker HP 188 F2K Firestorm

Pris: 1 899 kr
Batterispänning: 18 V
Batteri: 1,5 Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 1 timme
Varvtal: 0-500/0-1 600
Vridmoment: 29,4 Nm
Väska, slagborrfunktion
Vikt: 2,3 kg (inkl batteri)

Black & Decker HP 126 F2K Firestorm

Pris: 1 399 kr
Batterispänning: 12 V
Batteri: 1,5 Ah NiCd
Laddningstid, uppgiven: 1 timme
Varvtal: 0-400/0-1 200
Vridmoment: 20,2 Nm
Väska
Vikt:1,8 kg (inkl batteri)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar