Så snabbmålar du med färgsprutor

Färgsprutan är oumbärlig när du vill att det ska gå fort att måla stora ytor. Men den kan också användas när penseln är för stor, till exempel mellan lameller och bakom rör. Vi har testat sex färgsprutor och funnit den bästa.


Färgsprutor kan användas till nästan alla målerijobb från målning av väggar och tak till plank, möbler och fasader.

 

Så här gjordes testet

För att du ska spara tid på att använda en färgspruta ska arbetet omfatta rätt stora ytor. För det tar sin lilla tid att späda färgen till rätt viskositet (den ska vara lagom tunnflytande). Den superfina färgdimman hamnar också överallt och du måste täcka allt som inte ska målas. Vi har testat konsumentmodeller under 1500 kronor med ett undantag. Ditt behov avgör vilken modell du ska välja. Om du bara ska måla fasaden på sommarstugan kan du välja den billigaste. Men ska du lackera köksdörrar eller möbler och få en snygg och blank yta, ska du välja en dyrare modell. Lägg märke till att ingen av modellerna kan användas till slamfärger som Falu rödfärg.

 

Läs också: Så målar du som ett proffs

 

Styrka/resultat vägs in med 40 procent

Vi har undersökt kvaliteten hos de material som färgsprutorna är gjorda av. Verkar de hållbara eller finns det någon risk att delarna rätt snart går sönder? Vi har bedömt resultatet av testmålning av väggar och tak. Kommer det lagom mycket eller rinner färgen? Eller blir det bara fläckar?

Ergonomi väger vi in med 20 procent

Färgsprutans vikt har stor betydelse för hur länge du orkar arbeta med den. Några modeller ska bäras i en rem över axeln, andra ska stå på golvet och har en lång slang. Då räcker det om du bär runt behållaren och pistolhandtaget. Ska du måla stora ytor ska du bära minsta möjliga vikt. Hur lång är räckvidden? Måste maskinen flyttas ofta?

Hantering väger vi in med 40 procent

Hur enkelt eller besvärligt är det att plocka ihop delarna innan färgsprutan är arbetsklar? Och hur lätt är det att tvätta av alla delar efter användning? Kan man enkelt justera munstycket om man vill ändra från smal till bred eller från lodrät till vågrät stråle? Kan munstycket justeras utan att motorn stoppas?

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra Utmärkt kvalitet

4-6 Medel Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig Under medel, undvikes

0-1 Usel Låt bli – köp inte!

Läs också: 12 frågor och svar om målning

Kan måla och blåsa

W 670
Wagner
Betyg 7,7

En utmärkt färgspruta som levereras ihop med ett luftmunstycke för renblåsning och som kan pumpa upp t.ex. en luftmadrass eller badboll.

Styrka/resultat: Plast och detaljer verkar vara av god kvalitet och den ger ett gott intryck utan att vara en proffsmodell. Två hastigheter, men på låg hastighet hände det inte så mycket. Fint resultat när man kör på full hastighet.

Ergonomi: En lätt maskin som man kan bära med axelrem eller med det stora handtaget. Slangen borde vara längre så att man slipper bära maskinen medan man sprutar. För att få räckvidd måste man dessutom ansluta en förlängningssladd mellan maskinens sladd och vägguttaget.

Hantering: Rengöringen är enkel, bland annat tack vare ett klicksystem som gör det lätt att lossa handtaget från munstycket. Justering av munstycket kräver två händer men motorn måste inte stängas av.

Behållare: 0,8 liter

Vikt utan färg: 2,8 kg

Pris: 1 500 kronor

www.wagner-group.dk

+45 43 27 1818

För grövre uppgifter

SSP 100
Ryobi
Betyg 5,3

Du kan inte räkna med att lackera med högglansfärg, men maskinen kan med fördel användas för att måla om fasaden och för jobb som inte kräver hög finish.

Styrka/resultat: Maskinen ger ett robust och hållbart intryck. Kan inte blåsa varmluft som de övriga i testet. Den lilla kompressorn sänder inte ut färgen i en fin dimma utan snarare stötvis, trots att munstycket var nytt och rent. Bör inte användas om resultatet ska vara perfekt.

 

Läs även: 8 frågor om att måla fasaden

 

Ergonomi: Eftersom motorn sitter i själva maskinen blir den tung att jobba med. Räckvidden bestäms av hur lång förlängningssladd man använder. Bra gummiklätt grepp samt ett extra avlastningshandtag ovanpå maskinen.

Hantering: Den är lite mer komplicerad att plocka isär än de övriga och ska smörjas då och då. Man ska vara varsam när man rengör maskinen för att det inte ska komma in vatten till de elektriska delarna.

Behållare: 1 liter

Vikt utan färg: 1,95 kg

Pris: 995 kronor

www.ryobitools.se

08-24 60 30

Smart och enkel

HPLV400-QS
Black & Decker
Betyg 8,3

Det är verkligen smart med ett extra lock på sidan av färgbehållaren. Då kan man fylla på mera färg utan att lossa behållaren. Och färgsprutan är lättskött.

Styrka/resultat: Allt verkar rejält och hållbart och resultatet blir bra. Men det kommer inte ut så mycket färg i sänder så man måste ha lite tålamod. Munstycket är känsligt och det är viktigt att färgen har rätt viskositet.

Ergonomi: Skönt gummiklätt handtag med bra grepp bidrar till att man kan arbeta längre stunder utan att det blir jobbigt. Med 6 meter lång slang får man stor rörelsefrihet, och slangen är både smidig och följsam och det underlättar enormt.

Hantering: Lätt att använda oavsett om man målar väggar, tak eller golv. Det är också lätt att göra maskinen ren efter användning med den medföljande borsten. Enkel och pedagogisk information med bilder förklarar hur luftmängden och munstycket ställs in.

Behållare: 1,2 liter

Vikt utan färg: 2,8 kg

Pris: 999 kronor

www.blackdecker.se

031-68 60 60

Stor, tung och effektiv

PFS 10SE WALL PAINT
Bosch
Betyg 8,0

Färgsprutan är större och tyngre än övriga i testet, men också effektivare och då är det lätt att man lägger på lite för mycket färg. Priset är rätt högt.

Styrka/resultat: Hela maskinen inklusive pistol verkar vara av hög kvalitet och den är mycket effektiv. Det går snabbt att täckmåla stora ytor, men det är viktigt att hålla ett extra öga på färgmängden så man inte dränker ytan med färg.

Ergonomi: Slangen är mjuk och lätt att få med sig, och det är ju nödvändigt när maskinen är så tung – den väger 5 kg. En smart detalj är ett extra lock till färgbehållaren, så att man slipper tvätta ur behållaren när man tar paus över natten.

Hantering: Det är inte självklart var de olika delarna ska sitta och det vållar besvär när maskinen ska sättas ihop. Om man ska måla med andra färgtyper än väggfärg ska man också använda ett annat handtag (extra tillbehör). Enkel justering av munstycket.

Behållare: 1 liter

Vikt utan färg: 5,2 kg

Pris: 2 299 kronor

www.bosch.se

08-750 18 20

Enkel hantering

HV3900
Earlex
Betyg 8,2

Sprutbilden kan lätt justeras med ena handen medan motorn arbetar. Det är praktiskt om man vill få färgen att täcka på ett annat sätt än i början.

Styrka/resultat: Man får ett bra intryck av både material och detaljer. Sprutan ger ett bra resultat och det är lätt att ha fullt koll på färgen så att det inte kommer för mycket. Kan använda både akrylat- och alkydfärger.

Ergonomi: Slangen är ganska lång, men inte så mjuk som man kan önska sig. Medföljande 4-liters ryggbehållare är smart när man ska måla stora ytor. Bra handtag utan vassa kanter. Alla reglage sitter bra till och är smidiga att sköta.

Hantering: Alla moment man behöver utföra, allt ifrån att spraya färg till att tvätta, går smidigt och lätt. Det är lätt att demontera/montera munstycken och behållare. Slangen fäster man runt hela maskinen när man inte använder den, en klurig lösning.

Behållare: 1 liter

Vikt utan färg: 3,2 kg

Pris: 1 499 kronor

www.dva.dk

www.earlex.co.uk

Bra och billig

ES600
Biltema
Betyg 6,4

Priset är synnerligen attraktivt och ändå får man en utmärkt färgspruta som till och med kan måla möbler. Tyvärr väsnas den en del.

Styrka/resultat: Kvalitetsintrycket är inte imponerande, så vi hoppas att den håller. Å andra sidan fungerar den bra och målar utmärkt, och med tanke på priset är det imponerande att man kan måla möbler med den.

Ergonomi: Med fläktmotorn hängande i ett axelband behöver man bara lyfta pistolen med händerna. Därför kan man acceptera den rätt korta slangen. Även greppet kring pistolen är ok, man kan arbeta länge utan att det blir jobbigt.

Hantering: Lätt och okomplicerad att plocka isär och rengöra, men det är besvärligt att ändra sprutbild. Då måste man sätta ner maskinen och sedan lossa och vrida munstycket – något som kräver två händer. Röret som suger färg kan lätt lossas.

Behållare: 0,7 liter

Vikt utan färg: 3,6 kg

Pris: 399 kronor

www.biltema.se

077-520 00 00
 

Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar