Köpa gräsklippare – dags att klippa gräset

Att köpa gräsklippare kan vara lika komplicerat som att köpa bil. Alternativen är många och det kan vara svårt att välja. Vi i Villa tipsar om olika gräsklippare att köpa.

Den som ger sig ut och letar efter en ny gräsklippare till trädgården kommer snart att finna att valmöjligheterna är stora. Det handlar om bränsle – ska man välja el-, bensin-, etanol- eller kanske handdrift? Vad vill man göra med gräset – använda en uppsamlare, kasta det rakt ut eller låta det finfördelas med så kallad mulcherteknik/multiklipp? Vad passar bäst – rotor- eller cylinderklippare? Självgående eller ej? Kanske en åkgräsklippare?

Trädgårdens storlek och karaktär är givetvis en primär faktor när det gäller att välja gräsklippare. Därutöver handlar det mycket om vad du själv föredrar och vad du har för budget. Vill du vara miljö- och motionsmedveten är en handgräsklippare förmodligen det bästa valet. Antalet gräsklippare som är Svanen-märkta blir även allt fler. Kriterierna för denna miljömärkning täcker både tillverkning, drift och återvinning. För driften handlar det inte bara om utsläpp, utan även om buller och vibrationer (läs mer via länken nedan).

De flesta tillverkare och distributörer av gräsklippare har ett stort och brett utbud. Listan nedan är en idégivare – på respektive webbplats hittar du fler modeller och mer information.

1) Klipp friktionsfritt

En handgräsklippare är det billigaste alternativet när det handlar om att få gräset klippt. Classic 38 Soft Touch från Ginge väger 7 kilo, har en klippbredd på 38 centimeter och använder sig av en friktionsfri klippteknik. Den kostar cirka 595 kronor; uppsamlare finns som tillbehör.

2) Klipp med luft

En gräsklippare med luftkudde kan vara ett bra alternativ för mindre gräsmattor och svårklippta ytor. Flymo Turbo Lite 330 är en elektrisk luftkuddeklippare på 1 250 watt. Den har en klippbredd på 33 centimeter, fyra klipphöjder på mellan 10 och 30 millimeter och väger 6,5 kilo. Turbo Lite 330 kostar omkring 995 kronor.

3) Sladdlös handjagare

380 AC från Gardena är en sladdlös gräsklippare vars knivcylinder drivs av ett laddningsbart batteri på 12 volt. En laddning räcker till cirka 300 kvadratmeter och skulle batteriet ta slut kan 380 AC användas som en vanlig handgräsklippare. Den har display för batteristatus, hopfällbart handtag och steglös inställning av klipphöjden. Vikten är 16 kilo och priset cirka 2 399 kronor. Uppsamlare finns som tillbehör.

4) Tre i ett

5) På tre hjul

Viking MB 3 RT är en lättmanövrerad klippare med ett så kallat pivothjul fram. Hjulet hjälper dig styra runt hinder och längs med kanter. Klipparen är självgående i 3,5 km/h, har en klippbredd på 48 centimeter och en klipphöjd på 25-80 millimeter. Du kan använda den som multiklippare eller med sidoutkast. MB 3 RT har även ReadyStart för 30 procent lättare start och kostar cirka 5 690 kronor. Finns även i en större variant, MB 6 RH, för riktigt vildvuxna områden.

6) Kör på etanol

 

Ett miljömässigt bra alternativ till en bensindriven gräsklippare är en som drivs av etanol. Stiga har två sådana modeller, Multiclip Pro 50 S Etanol och 53 S Etanol. 50 S Etanol är framhjulsdriven med multiklipp och en klippbredd på 48 centimeter. Styret har avvibreringsfunktion och kan ställas i sidled för klippning intill exempelvis häckar. Pris cirka 6 295 kronor. Motsvarande bensinmodeller är svanenmärkta; etanolmodellerna är under testning.

7) Klipp bredare

Med en klippbredd på 53 centimeter sparar Klippo Comet S några varv för dig som har en större gräsmatta. Denna multiklipp-modell med framhjulsdrift har i år fått ny, helgjuten kåpa med löstagbar insats för högt och tjockt gräs. Comet S finns med två olika motorer och även med elstart. Comet S GCV har en motor på 5,5 hk från Honda och kostar omkring 7 390 kronor. Båda modellerna är under testning för svanenmärkning.

8) För perfektionisten

Är du perfektionist, greenkeeper eller fotbollsälskare? Klippo Lawnmaster är en cylinderklippare byggd på det klassiska engelska viset, med en stor gummiklädd vals bakom knivcylindern och en mindre stödvals framför. Dess vikt på 58 kilo och den stora valsen ger gräsmattan det klassiska randiga utseendet. Kan köras med eller utan uppsamlare; pris cirka 16 500 kronor. Finns även i en golfversion med 10-knivars cylinder med räfsa framför, vilket ger en tätare och lägre klippning, för cirka 22 000 kronor.

9) Tänk större

Den som har en större gräsmatta kanske sneglar på en åkgräsklippare. Många modeller erbjuder dessutom olika redskap som tillbehör, för året runt-användning. Stiga Villa är en kompakt, bakhjulsstyrd åkgräsklippare som finns i tre modeller – Villa 12, 14 HST och 16 HST. Med det nya, frontmonterade Combi-klippaggregatet kan du välja mellan multiklipp eller bakutkast. Bland tillbehören återfinns snöblad, sopaggregat, vagn med mera. Villa 12 kostar cirka 19 995 kronor inklusive Combi-aggregat med 85 centimeter bredd.

Köpinformation

Flymo, www.flymo.se
Gardena, www.gardena.se
Ginge, www.ginge.com
Jonsered, www.jonsered.se
Klippo, www.klippo.se
Stiga, www.stiga.se
Viking, www.stihl.se

Svanen-märkning: 

www.svanen.nu/kriterie

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar