Vad är en karmhylsa?

Karmhylsa. Det man i dagligt tal kallar ”karmskruvar” är en trägängad skruv, ihopstansad med en metriskt gängad hylsa.


Montaget sker genom karmen, skruven in i väggen hylsan kvar i karmen, (se bild 1). Karmskruven tog vid efter tidigare montagemetoder med exempelvis skruv eller spik för att möjliggöra en justering av karmen efter montaget. Dessvärre fungerar det mindre bra då man vid ett korrekt montage med karmskruv ska man ”kila” karmen mot väggen och således fixera karmen mot väggen, alltså ingen justeringsmöjlighet.

Därför har ett system med en separat karmhylsa och lösa anpassade skruvar tagits fram, (se bild 2). Allt för att möta moderna dörrars och fönsters krav på stabil, justerbar montering.
Karmhylsan monteras i karmen från utsidan, man lyfter karmen på plats, och justerar ut hylsorna mot väggen, kontrollera att karmen är i våg och lod, eventuell justering. Välj sedan en av de flertal anpassade skruvarna från karmhylsesystemet beroende på väggmaterial, tyngd, säkerhetsklasss etc. När skruvarna är monterade genom hylsan är arbetet klart.
Upptäcker man efter en tid att dörren har hängt sig lite är det bara att justera på karmhylsan för att få karmen i rätt läge.

Bild 1 Bild 2
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar