Matcha plugg och skruv
De flesta upphängningar i bostaden är av enklare karaktär. Då klarar du dig med några av de universalprodukter som finns.
Om du däremot har tänkt hänga upp en bokhylla eller ett köksskåp, handlar det om andra krafter och då krävs andra pluggar. Det säkraste är att väga det som ska hängas upp, därefter ta reda på vilket material väggen består av och sedan fråga i byggfackbutiken vilken plugg och skruv som passar bäst.
Borrhålet ska ha samma diameter som pluggen, men skruven ska vara en aning smalare. Skruven ska däremot vara längre än pluggen för att pluggen ska kunna dras ihop och utvidgas. Pluggförpackningen anger alltid vilken skruvlängd och -diameter som passar beroende på väggmaterial.
Om du inte har kvar förpackningen kan du använda dig av följande tumregel: Välj en skruv som är 1 mm mindre i diameter så länge pluggen är 6 mm eller mindre i diameter. Grövre pluggar kräver ofta att skruven är 2 mm mindre i diameter. Skruven ska vara minst 5 mm längre än pluggen, helst 10 mm.

Om du inte behöver många pluggar kan du köpa små förpackningar som också innehåller en passande skruv. Det är dyrt men ett säkert val.
Ett gott råd är att inte köpa pluggar i plastpåsar eller spannar även om priset är frestande. Håll dig till märkesvaror för det är stor skillnad i kvalitet mellan dem och lågprisprodukter. Plasten är ofta för tunn, mothakarna för klena och storleken mindre exakt.
Läs mer: 50 knep alla händiga bör känna till
Kolla väggen
För att välja rätt plugg ska du också veta vilket material väggen består av. Gips- och andra skivmaterial låter ihåliga när man knackar på väggen. Tegel och betong ger ett stumt ljud.
Är du det minsta osäker ska du borra ett testhål (på ett diskret ställe!) för att undersöka det borrdamm som kommer ut. Gips är vitt, tegel gult eller rött, lättbetong gråvitt. Är väggen av betong kan du knappt borra utan att använda slagborrmaskin.
Hos Prisjakt kan du jämföra skruvdragare och priser.
Några vanliga pluggar

Gipsväggar
Lätt upphängning: En självborrande plugg som dras i tills den sitter plant med väggen. Finns i plast och metall.

Tyngre upphängning: Skruven får de fyra flikarna mitt på pluggen att fällas ut som vingar och pressar då mot gipsskivans baksida.

Alla väggar
Pluggen finns i flera utföranden och storlekar och kan användas i alla väggmaterial.

Tegel och betong
Det finns allt från enkla (bilden) till avancerade pluggar att välja bland. Gemensamt är att de expanderar och pressas fast i borrhålet när skruven dras i.

Lättbetong
Ett ömtåligt material som lättbetong kräver pluggar som inte spräcker materialet under expansion. En bra lösning är pluggar som är försedda med spärrklackar.
Läs mer: Video: Smarta spik-knepet!
Hur tjock är gipsen?
Det är mycket vanligt med väggar av gipsskivor, som i regel är 13 mm tjocka. Väggen kan ha en eller två skivor och bakom skivorna finns endast isolering. Pluggen ska med andra ord expandera bakom skivan/skivorna, men för att välja rätt plugg ska du veta hur tjock väggen är. Borra ett litet hål i väggen. Vik sedan ut ett gem så att det får en liten vinkel i ena änden. Stick in gemet i hålet tills vinkeln fäster på baksidan av skivan. Nu kan du se om väggen har en eller två 13 mm tjocka skivor och välja en gipsplugg som passar.
När du arbetar med plast- och nylonpluggar ska skruven vara minst 5 mm längre än pluggen för att kunna dra ihop den.