Villans bästa verktyg

Dessa verktyg behöver du som villaägare. I butikerna finns färdigpackade lådor i olika storlekar och prisklasser, men vi har också frågat en professionell snickare till råds.

Köper man enstaka verktyg av dyrare märken blir det lätt avskräckande dyrt. Därför erbjuder många tillverkare färdiga verktygslådor, fyllda med allt ifrån de enklaste basverktygen till riktiga proffskit.

Bosse Forsberg, snickare verksam i Halmstad sedan 16 år tillbaka, tycker följande basverktyg är viktigast för hemmafixaren:

– En hammare, givetvis. Vidare en tumstock, en penna, en vinkel och någon form av avbitare, gärna då en hovtång så att du kan både dra ut och knipsa av spik. Dessutom en fogsvans (såg), en morakniv, en vanlig rakbladskniv (mattkniv) och ett vattenpass, som bör vara på minst 600 millimeter. Ska du sätta upp innerväggar, dörrar eller liknande kan det vara bra med ett vattenpass på 1800 millimeter. Det finns även varianter som kan förlängas upp till tre meter, men de är förstås dyrare.

– Ett stämjärn kan vara bra att ha i fickan om du behöver jackar för elrör, vattenrör med mera i reglar. Ett dorn är också praktiskt att ha, liksom en kofot (bräckjärn).

Ska du riva i väggar av plank rekommenderar jag en större kofot, annars duger det bra med ett mindre på 60 cm.

Glöm inte skyddsutrustningen

Ska du använda elverktyg? Då behöver du dessutom hörselskydd och skyddsglasögon.Glöm inte munskydd om du ska riva och även när du isolera väggar och tak.

Skyddskläder så som skyddsskor med trampskydd, arbetsbyxor och arbetshandskar är också lämpligt. För den som har högre ambitioner därhemma rekommenderar Bosse Forsberg dessutom en ”hole in one” för eldosor och dosfräs, en borrmaskin med borr för trä och metall och en skruvdragare – själv föredrar han batteridrivna.

– Och så ett märksnöre om du ska dra linjer när du sätter kakel eller liknande. Det finns även så kallad linjelaser för ändamålet. En sticksåg är inte heller fel, liksom en cirkelsåg. En kombinationssåg kan också vara bra att ha, särskilt om du tänkt klyva reglar eller sätta upp tak- och golvlister. En tigersåg är bra om du tänkt ta ner en tjockare vägg som cirkelsågen inte klarar. Den som är en riktig prylnisse kan köpa en geringssåg också.

Satsa på kvalitet eller hyr

Bosse Forsberg råder i allmänhet att satsa på kvalitet när det gäller val av handverktyg.

– Jag får ofta frågor från kunder var de hittar en borrmaskin som är billig och bra. Det finns ingen som är både billig och bra, brukar jag svara. Räkna med att betala åtminstone mellan 1 500-2 000 kronor. Köp inte det sämsta, det billigaste. Det finns märken i handeln som både är bra och relativt billiga. Det beror förstås också på vad du ska använda grejerna till. Ska en hyvel bara användas vid ett tillfälle gör det ju ingenting om den är färdig att slängas när du jobbat klart. Möjligheten finns ju också att hyra en maskin för den som kanske bara behöver använda den någon enstaka gång.

Några tips vad gäller själva verktygslådan?

– Lådor av hårdplast är känsligare och går lättare sönder
när det är kallt ute. Den allra billigaste verktygslådan är en (tom) tioliters färgburk av den rektangulära sorten, den är praktisk att ha grejer i. Annars tycker jag bra om varianter av verktygslådor gjorda av plywood med flyttbara lådor, där du får ner allting.

Själv använder Bosse nästan alltid snickarbälte och det är sällan verktygslådan följer med när han ska ut på jobb.

-Det är ju skillnad om du är yrkesverksam snickare eller om du snickrar för husbehov. Men jag rekommenderar gärna ett riktigt snickarbälte för den som jobbar lite mer. Det är praktiskt att ha allt samlat när man arbetar och nästan alla verktyg kan ju sitta i bältet.

Marknadsöversikt/Verktygslådor:

Inleder hemmafixarkarriären
Produktnamn: Fixa
Tillverkare/distributör (tel och eventuell hemsida): IKEA of Sweden, tel 020-439050, www.ikea.se
Typ av verktygslåda: Verktygsset
Material i lådan: Eten- och styrenplast
Innehåll: 15 delar: hammare, skiftnyckel, tång, skiftnyckel, 2 spårskruvmejslar, 2 stjärnskruvmejslar med mera Storlek (bredd x djup x höjd): 31 X 5 X 18 cm
Vikt: 1,3 kg
Övrigt:
Konsumentpris: 49 kronor

Baslåda som räcker långt

24-delars startpaket

Produktnamn: Verktygssats 24 delar
(art.nr. 10-276)
Tillverkare/distributör: Biltema, tel 013-13 00 25, www.biltema.se
Typ av verktygslåda: Verktygssats i plastlåda
Material i lådan: Plast
Innehåll: 24 delar/Polygrip, hammare, skiftnyckel, kombinationstång, spårskruvmejsel, 2 kryssspårmejsel, 2 precisionsmejslar, bågfil, 8 insexnycklar, handborr, universalkniv, sax, måttband, stålspackel och en sats med skruvar, skruvplugg och spik.
Storlek (bredd x djup x höjd): 29 x 23 x 6 cm
Vikt: 1,3 kg
Övrigt: Ingen uppgift
Konsumentpris: 229 kronor

Väska med många verktyg
Elverktyg i väska med hjul

För både proffs och hemmasnickrare 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar