Visst kan du installera centraldammsugaren själv

Att installera en centraldammsugare kan den händige ofta göra själv. Här har vi dock listat några punkter att tänka på vid monteringen.


Att installera en centraldammsugare kan den händige ofta göra själv. Det brukar följa med bra monteringsanvisningar när du köper din dammsugare. Här har vi dock listat några punkter att tänka på vid monteringen – från centralenhet till sugdosa.

Så fungerar det:

Centraldammsugaren består av en centralenhet med rörsystem till utlopp utomhus och till husets sugdosor där slangen ansluts. I ett en- och ett halvplanshus på100-150 m2 räcker det med 2-3 sugdosor.

Välj placering med omsorg

Bra ställen att placera centralenheten på är källare, pannrum, tvättstuga eller garage. Du bör hitta en placering av centralenheten i närheten av ett jordat uttag, där det inte finns så många andra elintensiva maskiner.

Tänk på tömningarna av centraldammsugaren. Montera därför centralenheten på en sådan höjd från golvet att det lätt går att häkta av dammburken. Tänk på att placera motorn där det är bra ventilation, inte längst in i en garderob e dyl.

Att utblåsluften leds ut ur huset är till stor fördel, speciellt för allergiker. Men var noga när du väljer plats för utblåset så att du inte stör grannarna med vare sig buller eller smutspartiklar.

Göm rören

Huset ska också förses med ett rörsystem. Ett stigarrör bör placeras så centralt som möjligt i husets övervåning. Du kan utnyttja alla möjliga utrymmen, garderober, skåp med mera, för att gömma rören. Om huset är långsmalt kan det vara en bra idé att installera två stigarrör.

Varje rör mynnar ut i s k sugdosor. Rörsystemen levereras oftast i satser om 1-3 sugdosor i kompletta satser med ca 8-12 meter rör. Placera sugdosorna i en garderob eller liknande och montera dem genom att ta hål i exempelvis bjälklaget där röret kommer upp. Innan du tar hål bör du dock kontrollera att placeringen av sugdosan blir sådan att hela våningsplanet kan nås av den 8-12 meter långa dammsugarslangen.

Ta ett snöre och kontrollera att det går att nå varje hörn med den tänkta slangen. Gör om samma procedur på de andra våningsplanen. Det finns både limfria rörsystem och system du själv limmar ihop. Om du väljer ett som ska limmas bör du med tanke på eventuell framtida service inte limma rören vid centralenheten.

I en villa om 100 – 150 m2 brukar det räcka med 2 – 3 sugdosor för att täcka hela huset. Sugdosorna placeras i vägg (ofta smidigast t ex för äldre eftersom man slipper böja sig så mycket) eller i golv. En del leverantörer har sugdosor av metall för snygg placering i golvet.

Startknapp på handtaget

Centralenheten har en svagströmsledning som styrledning, vilken ansluts med kabelskor till själva centraldammsugaren. När svagströmsledningen blivit ansluten till centralenheten kan du tejpa fast den på rören. Dammsugaren startas och stoppas antinge genom att du stuppar in röret i sugodosan, eller med en knapp som sitter på handtaget.

Från centralenheten tar du upp ett hål genom ytterväggen. Avståndet mellan enheten och utblåset bör inte vara mer än 5-10 meter. Mellan ytterväggens hål och centralenheten monterar du ett rör. På detta placeras en ljuddämpare. Denna dämpare gör dock inte att bullret försvinner utomhus.

Välj rätt modell

En centraldammsugare är en stor investering. Var därför noggrann vid köpet. Den är billig i drift, och behöver endast tömmas 2 – 3 gånger per år. Tänk dock på att alla dammsugare inte har påse.

Tömning av en ”påslös” centraldammsugare är inte något lämpligt jobb för den som är dammallergiker! Kontrollera redan i butiken hur tömningen går till.

Illustration Martin Ek
 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar