10 säkerhetstips för att hålla din katt undan faror i jul

Du ser kanske fram emot att göra ditt hem redo för julen, men är dina planer kattvänliga? Pyntet, dofterna och ljuden av julen kan vara lockande för en nyfiken katt. Katter älskar att undersöka nya föremål i omgivningen, och i synnerhet föremål som är glänsande eller trådiga. De kanske blir lockade av dofterna av julmaten, eller så blir de skrämda av ljuden av fester och evenemang. Kattungar och unga eller lekfulla katter löper störst risk vad gäller skador av julpynt. Äldre katter är mer troliga att drabbas av sjukdom som orsakas av stress när det är livat i hemmet. Som tur är kan du njuta av högtiden samtidigt som du skyddar din katt. Följ dessa rekommendationer för att se till att din katt inte råkar ut för skador i juletid.

Julgranar

Föreställ dig din katts lycka när hon eller han ser ett enormt träd täckt av vad som liknar kattleksaker. Tyvärr kan julgranar vara farliga för katter.

Granens vatten kan innehålla bekämpningsmedel, gödningsmedel eller till och med aspirin eller andra kemikalier. Katter kan bli förgiftade av att dricka granens vatten. Se därför till att täcka över julgranens fot för att förhindra katten från att dricka vattnet; aluminiumfolie kan vara en bra lösning.

Att tugga på eller svälja dekorationer, utsmyckningar eller delar av gran eller plastgran kan orsaka obstruktion av GI-trakten.

Katten kan skada granen genom att klättra i och möjligtvis välta den, vilket även kan resultera i skador hos katten eller hos andra i hemmet.

Håll ömtåliga julpynt och farliga dekorationer utom räckhåll när du klär din gran. Om din katt ändå inte verkar kunna låta bli trädet, kanske du behöver hålla din katt borta från området när du inte är hemma. Överväg att placera din gran i ett rum som med enkelhet kan stängas.

Snören och glitter

Många katter har svårt att motstå något som glänser eller skimrar och blir därför tokiga i snören som används vid paketinslagning. Det är helt naturligt att din katt kommer vilja leka med dekorationer och tillbehör vid julklappsinslagningen, så som snören, rosetter, glitter och så vidare. Faran är att dessa snörliknande material kan orsaka livshotande skador som kräver operation om de sväljs.

Undvik att använda löst glitter och andra snörliknande material och välj säkrare material. Du kan dekorera presenter med rosetter av papper eller tjockare tygrosetter. Använd girlanger av pärlor eller tjockare tygmaterial för att dekorera din gran och ditt hem. Girlanger av glitter som inte innehåller långa snören kan vara säkra, men häng dem utom kattens räckhåll för säkerhets skull.

Blommor och plantor

Julens plantor och blommor kan vara vackra tillskott för hemmet, men de kan också locka uppmärksamheten hos en nyfiken katt. I mildare fall kan din katt förstöra dem genom att tugga på blad, välta krukor eller vaser, eller till och med använda plantjorden som toalett. I värsta fall kan tuggande på plantor eller blommor göra att din katt måste besöka veterinär akut.

 

Julstjärnor är kända för att vara giftiga för katter, men de brukar vanligtvis endast ha en milt förgiftande effekt. Järnek och mistel är farligare om de sväljs. Blommor som liljor och amaryllis är särskilt farliga. Det är bäst att helt och hållet undvika giftiga plantor i ditt hem. Välj plantor som inte är giftiga eller använd blommor av silke istället.

Ljus och brasor

Värmen från ett ljus eller en brasa är bland de bästa som finns för de flesta katter. Dock brukar vissa katter (i synnerhet kattungar) vilja vara lite för nära för sin egen säkerhet. Din katt kan bränna sina morrhår om den utforskar elden för nära inpå. Din katt kan även välta ljus och orsaka bränder.

Håll alltid ljus utom din katts räckhåll. Lämna aldrig ljus eller brasor brinnande utan uppsikt. Använd ett skydd framför din brasa för att skydda din katt från att komma för nära lågorna och den heta metallen som kan bränna kattens känsliga trampdynor.

Elektriska sladdar

En förlängningssladd kan för din katt likna vilket annat snöre att leka med som helst. Än mer lockande kan vara om det är julslingor som gnistrar. Om din katt försöker leka med eller tugga på sladdar eller slingor kan den bli bränd eller få en elchock.

Häng därför ljus utom din katts räckhåll och säkra lösa sladdar så att de inte hänger eller ligger på golvet.

Människors mat

Doften av julmat kan locka din katt, särskilt om du lagar en saftig julskinka. Du kanske vill ge din katt något extra smaskigt under julhelgen, vilket inte nödvändigtvis är något dåligt. Se dock till att undvika mat som kan göra din katt sjuk. De flesta katter är inte intresserade av att äta mat som är giftig för dem som lök, choklad eller avokado. Däremot kan de bli sugna på en rätt som innehåller en av dessa ingredienser. Förutom detta kan din katt drabbas av kräkningar eller diarré efter att ha konsumerat fet mat. Högt intag av sodium kan även det orsaka hälsoproblem hos katten. Mjölkprodukter kan orsaka diarré (veterinärer uppskattar att ungefär hälften av av alla katter är laktosintoleranta).

Det är okej att ge din katt en liten skiva magert kött, men undvik att låta din katt slicka upp resterna av fett i pannan, att dricka skyn eller att äta grädden från överblivna tårtbitar. Var noga med att godbitar inte utgör mer än 10% av din katts dagliga matintag.

Om du tror att din katt har fått i sig något giftigt, kontakta din veterinär.

Att klä upp sin katt

Det råder inget tvivel om att katter ser otroligt söta ut när de kläs upp och kläs ut. Tomtehattar, renhorn, jultröjor och stickade mössor gör att din katt ser oemotståndligt söt ut. Tyvärr kanske din katt inte upplever aktiviteten som lika njutbar. Många katter avskyr att ha kläder eller accessoarer på sig, och i synnerhet på huvudet.

Innan du börjar klä ut din katt denna jul, var noga med att inte orsaka din katt onödig stress. Jultiden kan vara hektisk nog för din katt. Varför göra det än värre genom tortera din katt med renhorn?

Gäster, ljud och kaos

Juletider betyder fester och ett hus fyllt av musik och prat. Många har fester eller mindre bjudningar med vänner och släktingar. Det kan även bli sång och dans. Nyårsafton innebär fyrverkerier. Allt detta kan verka kul för dig, men vad tycker din katt?

Katter är enormt känsliga för ljud. Många är blyga eller nervösa kring besökare. Kaoset kring julhelgen kan orsaka stor stress hos din katt.  Var noga med att ge din katt ett tryggt och bekvämt ställe att gömma sig. Be gäster att inte öppna eller lämna dörrar öppna så att din katt kan smita ut. Än bättre, stäng in din katt i ett bekvämt rum med en mjuk sovplats, mat, vatten och en kattlåda. Var noga med att informera gäster om att detta rum inte ska öppnas.

Resplaner

Kommer du resa under julen? Om ja, vad är då planen för din katt? Om din katt inte är van vid att resa är det antagligen bäst att lämna den hemma. Eller vänj din katt i långsamt takt vid bilresor. Du kanske kan flyga med din katt, men för de flesta ägare är detta alternativ bättre att undvika om det inte är en långresa det handlar om.

Om din katt inte kommer med dig behöver du bestämma dig för vem som ska sköta katten medan den lämnas kvar. Ett katthotell är ett alternativ, men detta är något som de flesta katter inte uppskattar.

Katter som gåvor

Att ge någon en katt eller en kattunge kan verka som en söt gest, men det är ingen god idé. Katter som ges till barn kan glömmas bort så snart julhelgen är över och nyhetens behag har passerat. Att ge en katt till en vuxen är att ge en mycket krävande present. Är du säker på att personen vill ta på sig ansvaret som kattägare? Eller tänk om personen ville välja katt själv?

Att bli kattägare är ett stort steg för både vuxna och barn. Var noga med att mottagaren av presenten är redo för ansvaret som krävs innan du ger dem en katt. Än bättre, ge dem ett katthalsband eller en kattleksak som gåva och berätta för mottagaren att du tillsammans med denne kommer gå för att adoptera en katt när julhelgen är över.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar