10 utmärkta saltvattensfiskar för ditt hemakvarium

Saltvattensakvarium värderas högt bland fiskägare. Men vilken sorts fisk ska du välja för ditt saltvattensakvarium? Varför inte göra som andra fiskägare och börja med någon eller några av de tio mest populära saltvattensfiskarna för hemakvarium?


10. Palettkirurg

Trots att sorten är mycket populär som akvariefisk är palettkirurgen, eller royal blue tang som den heter på engelska, inte alls tillhörande tang-familjen. Den tillhör Paracanthurus-släktet som tillhör de indiska kirurgfiskarna. Fisken popularitet kommer sig till viss del av Disney Pixars film ”Hitta Nemo”. För vem kan motstå en Doris?

Palettkirurger är utmärkta fiskar för akvarium. De äter inte anemoner eller koraller, utan lever främst av alger och krill. Palettkirurgen kallas för en palettfisk, det vill säga en fisk du skaffar till ditt akvarium för att tillsätta mer färg, tack vare sitt blåa och svarta mönster på kroppen och sin svans med starkt gula ränder.

9. Läppfiskar

Med över 600 varianter av läppfiskar tillgängliga att köpa som saltvattenfiskar måste de naturligtvis få en plats på denna lista. Det är nästan inte rättvist att ha dem på en topp tio-lista. De borde få sin helt egna lista!

De flesta ägare av saltvattenakvarium har mindre fiskar på grund av de mindre fiskarnas utmärkande starka färger. De kallas ibland för psykedeliska fiskar på grund av dess virvlande mönster som ofta inkluderar minst två eller fler färger. De trivs även rätt väl i de nyare skrivbordsakvarierna som nått marknaden.

Många läppfiskar anses vara rengörande fiskar som rengör de andra fiskarna i akvariet från parasiter. Du måste dock vara försiktig och titta till de ryggradslösa djur du kan tänkas ha i ditt akvarium för hudskador som rengörande läppfiskar kan orsaka. Läppfiskar är även duktiga rengörare av rev och ett måste för att ge ditt akvarium med små grottor och krypin extra färg.

8. Slemfisklika fiskar

Slemfisklika fiskar är fiskar med ett unikt utseende som bor på botten av akvariet och har runda huvuden, långa kroppar som liknar de hos en ål, och två stora främre fenor som används som små ben för att krypa runt på botten av akvariet med. De fungerar bra med andra fiskar och är ett bra val för oerfarna fiskägare. De är även utmärkta för akvariets första cykel.

7. Kejsarfiskar

Om du letar efter ett utmärkt tillskott till ditt rev i ditt saltvattensakvarium kommer du knappast hitta en vackrare eller mer elegant fisk än kejsarfisken. Det finns flera varianter som sträcker sig från den relativt enkla blue angelfish till den färgstarka marshall island flame angel och den hypnotiska nikobarkejsaren. De kommer i allt från dvärgvarianter på 10 cm upp till de större arterna som kan bli över 22 cm långa.

De flesta kejsarfiskarna betar av levande koraller och rekommenderas endast för större akvarium med en mängd levande koraller. Undantaget är flame angel-fisken som brukar lämna de flesta koraller ifred och anses av många vara den enda ”revsäkra” kejsarfisken. Den är extra vacker när den ses ihop med palettkirurgen och amerikansk näbbfisk.

6. Feabborre

Feabborrar känns omedelbart igen av sitt unika färgglada mönster. De har en starkt lila främre del och en citrongul bakre del. Dessa små revfiskar blir bara kring 7-8 cm och är utmärkta för oerfarna fiskägare och som fisk i skrivbordsakvarium. De är tåliga fiskar som trivs med andra fiskar och har ett mycket fredligt sätt.

Trots att de går bra ihop med andra sorters fiskar är det viktigt att komma ihåg att feaborrar kan bli mycket aggressiva och territoriella när det gäller fiskar av sin egen sort. De bör därför hållas som den enda av sin egen art eller som ett par som kan paras, om du inte har en tank större än 550 liter med tillräckligt med utrymme bland rev för att kunna skaffa dig fler feabborrar.

5. Rainbow basslets

Bassletfiskar eller grammatidae, som inkluderar feaborren, är små och färgglada fiskar för saltvattenakvarium som alla förblir mycket små (under 8 cm). De är mycket territoriella och hanar av samma färg bör inte bo ihop då de kommer slåss, ofta till döden. Basslets är mycket tåliga fiskar och extremt motståndskraftiga vad gäller sjukdomar. De passar förstagångsägare och äter nästan all sorts mat som erbjuds. De är något mer känsliga vad gäller förhöjda halter av ammoniak eller nitrit än andra fiskar för nybörjare, och på grund av sin tendens att bråka har de ofta ärr på sina fenor från bett.

4. Smörbultar

Smörbultar är mycket små fiskar för saltvattensakvarium som är extremt populära i mindre akvarium. De passar bra både för rev och akvarier med öppna vatten och de går utmärkt ihop med andra sorters fiskar tack vare sin fredliga natur och lilla storlek. De kan dock vara aggressiva mot andra smörbultar men om du begränsar antalet smörbultar till en fisk per 20 liter bör det inte orsaka några territoriella problem.

Smörbultar är bottenlevande och spenderar större delen av sin tid antingen på revet eller på den sandiga bottnen. De har delikata ryggfenor som liknar de hos sugfiskar och bör bo i ett akvarium med mycket finkornigt substrat så att de inte skär sig på vassare stenar. De accepterar fiskmat i flarn men föredrar fryst artemia eller krill. De slåss inte över maten med mer aggressiva fiskar, så att mata smörbulten kan bli knepigt om du har många aggressiva fiskar i tanken.

3. Electric blue damsel

Fisken electric blue damsel är en av de mest populära sorternas fiskar för oerfarna ägare av saltvattensakvarium. De är små, endast 9 cm, passar för rev, endast något aggressiva (och på grund av sin blyga storlek lämnar den vanligtvis större fiskar ifred och stör endast mindre fiskar) och är enormt aktiva.

Denna fisk bör bo i grupper av en ensam hane med flera honor för att minska risken för bråk. Honan är helt blå med genomskinliga fenor medan hanen är blå med en orangegul svans och starkt blå fenor. Blue damsel är en allätare och kommer äta av alla sorters flarn, fryst mat eller vegetabiliska livsmedel.

2. Gul kirurg

Den gula kirurgen är uppskattad för sin påskliljegula färg. Denna fisk är vänlig både mot rev och ryggradslösa djur och trivs som ensamfisk som inte ens bör bo i par av sin egen sort, om du inte har ett akvarium större än 550 liter. I det vilda äter de alger men många ägare ger dem fiskmat i flarn som innehåller kött.

Det finns inga långsiktiga studier angående hälsoeffekterna av denna sortens föda, men det är i regel en bättre idé att mata dem flarn av alger om möjligt. Denna vackra kirurgfisks färg bleknar om kvällen då fisken får en ljusare brun färg med en utmärkande horisontell vit rand. Gula kirurger går bra ihop med nästan alla fiskar av andra sorter utom sin egen, men de kan ibland nafsa till de minsta fiskarna i akvariet.

1. Clownfisk

Tack vare den enorma succéfilmen ”Hitta Nemo” har clownfisken tagit hobbyvärldens saltvattensakvarium med storm. Det finns ingen annan sorts fisk för saltvattensakvarium som säljer mer än clownfisken. Trots att de normalt sett föredrar en havsanemon som sitt hem i akvariet kan de bo i akvarier även utan havsanemoner. Denna revfisk kommer gömma sig i de många grottorna och springorna i revet om en havsanemon inte finns tillgänglig.

Clownfiskar kommer i många färger vilka inkluderar röd, orange, gul och svart, alla med två vågiga vertikala ränder längst sidorna. De är relativt tåliga om de köps från en uppfödare som fött upp dem i akvarium, medan de som fångats vilda inte är lika tåliga på grund av stressen de utsätts för när de flyttas. Kontrollera säljaren innan köp för att få reda på om fisken fångats i det vilda. Om så är fallet bör de inte köpas innan de fått minst en vecka att vänja sig vid akvariet. Om de ser ut att må bra efter en vecka kan du köpa och flytta dem till ditt eget akvarium.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar