1. Giftstruma
Sjukdomen, som även kallas för hypotyreos, gör att kroppen producerar ett överskott av sköldkörtelhormon. Den drabbar katter från 4 år och uppåt, men är vanligast bland äldre katter.
Symptom: Viktnedgång, kräkningar, ökad aktivitet, oro och aggressivt beteende är vanliga kännetecken.
Behandling: Tabletter, som behöver justeras noggrant i doseringen, vilket kräver flera uppföljningsbesök hos veterinären. Operation eller behandling med radioaktivt jod är andra behandlingsmetoder.
2. Diabetes
Symptom: Katten är törstig, och dricker och kissar mer. I början äter den också mer, men det avtar så att katten istället börjar tappa vikt. Sjukdomen drabbar oftast överviktiga hankatter.
Behandling: Insulininjektioner, medicinskt foder och regelbundna mattider.

3. Tandlossning
Tandlossning, eller parodontit, som det också kallas, beror ofta på obehandlad tandsten som leder till inflammerat tandkött och lösa tänder.
Symptom: Dålig lukt i munnen, försämrad aptit, katten äter på ena sidan av munnen där det gör minst ont och irriterat tandkött.
Behandling: Regelbunden tandborstning.
(Ett annat vanligt tandproblem är tandresorption, som får tänderna att brytas ned, vilket orsakar stor smärta, och gör att tänderna behöver dras ut.)
4. Urinsten
Symptom: Katten går till lådan hela tiden, men kan inte kissa alls eller bara några droppar.
Behandling: Ett livshotande tillstånd som kräver akut vård! Stenen spolas bort under narkos och ibland krävs det även operation. Katten behöver även äta specialfoder.
5. Hudtumör
Symptom: En mjuk eller hård svullnad i huden, som kan vara med eller utan hår.
Behandling: Veterinären tar vanligtvis ett cellprov för att se ifall tumören är god- eller elakartad. Därefter sker ofta en operation.
6. Hudböld
Symptom: Sårskador kan ofta uppstå genom slagsmål med andra djur, eller om katten skär sig på exempelvis glas eller taggtråd. Och dessa kan i sin tur leda till infektioner och varfyllda bölder.
Behandling: Veterinären öppnar bölden och gör rent såret. Större sår behöver sys, och ett dränage sätts in så att vätskan kan rinna ut. Dessutom behövs en kur med antibiotika.
7. Urinvägsinfektion eller inflammation
Symptom: Vanligt bland äldre katter. Den kissar ofta men lite, har blodig urin, kissar utanför lådan, kutar med ryggen när den försöker kissa, orolig och har minskad matlust.
Behandling: Antibiotika.

8. Avmagring
Symptom: Om en katt vägrar att äta och avmagrar är det viktigt att en veterinär får undersöka orsaken. Det kan bero på olika anledningar, såsom tandproblem, mag- och tarmsjukdomar eller cancer. Stress kan också få katter att tappa aptiten, såsom att resa, flytta eller att få en ny familjemedlem.
Behandling: Blod- och urinprov, och även röntgen kan behövas för att fastställa orsak och behandlingsmetod.
9. Njursjukdom
Symptom: Katten är ovanligt törstig och kissar mer, men kan ha dålig aptit och gå ned i vikt.
Behandling: Medicinskt foder. Ibland även dropp och blodtryckssänkande medicin.
10. Kräkningar och diarré
Det finns många orsaker till att katter kan drabbas av kräkningar och diarréer. De kan ha ätit något olämpligt, som i värsta fall kan ha fastnat och behöva opereras bort. Men när det gäller äldre katter kan dessa symptom även tyda på andra kattsjukdomar som till exempel giftstruma, lever-, njur- eller tarmsjukdom, IBD (inflammatory bowel disease) eller tumörer.
Behandlingen varierar beroende på orsak.
Källa: Agria, Evidensia, Moderna djurförsäkringar