11 hundraser som inte fäller

Letar du efter en hundras som inte fäller så mycket? Här har vi samlat elva olika hundar som är kända för att inte fälla så mycket hår. Många av dessa hundar kategoriseras också som allergivänliga. Läs bland annat om bichon frisé, komondor och shih tzu. 


Vilka hundar fäller inte?

 1. Bichon frisé
 2. Bichon havanais
 3. Bolognese
 4. Malteser
 5. Chinese crested dog
 6. Coton de tuléar
 7. Komondor
 8. Lagotto romagnolo
 9. Pudel
 10. West highland white terrier
 11. Shih tzu 
Foto: Istockphoto

1. Bichon frisé

Bichon frisé tillhör bichon-familjen, som består av fyra raser: bolognese, malteser, bichon havanais och bichon tenerife, som numera kallas bichon frisé. Alla fyra hundarna finns på den här listan över hundraser som inte fäller så mycket hår.

En bichon frisé vill arbeta och leka, den älskar att träna och vara aktiv. I en bichon frisé får du en hund som alltid är på gott humör och som är en fantastisk familjehund.

En bichon frisé blir ungefär 30 centimeter hög och har en fin silkeslen vit päls med små korkskruvslockar. Pälsen kräver mycket vård i form av borstning.

 

Foto: Istockphoto

2. Bichon havanais

Bichon havanais är Kubas nationalhund, och det är också därifrån den härstammar.

En bichon havanais är en liten hund full av liv och gott humör. De är sällan arga, utan tvärtom alltid kärleksfulla och lekfulla. Bichon havanais är i allmänhet mycket snäll och en utmärkt familjehund. 

Rasen blir mellan 23 till 27 centimeter hög och har en lång, mjuk och platt eller något vågig, vit päls. Rasen ses också med fläckar.

 

 
Foto: Istockphoto

3. Bolognese

Den tredje hunden i bichon-familjen är den lilla fluffiga bolognese som kommer från Italien. En bolognese är en vänlig, känslig, tillgiven och intelligent hund. 

Rasen är familjkär, men lite mindre social mot främlingar. Det tenderar att vara lite mer reserverad än de andra bichonerna. Bolognese är också den minst aktiva av de fyra i bichon-familjen.

Rasen väger ungefär tre till fyra kilo som vuxen och blir inte längre än 25 till 30 centimeter lång. De har en vit, lockig och fyllig päls som kräver mycket vård.

 

Läs mer: Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

 

Foto: Istockphoto

4. Malteser

Den sista hunden i bichon-familjen är den lilla livliga maltesern. Extremt intelligent, kärleksfull, mild och lekfull hittar den sin väg in i de flesta människors hjärtan. Rasen kommer också från Italien och är en följeslagare som kommer att göra allt för att behaga sin ägare.

Maltesen blir 21 till 25 centimeter lång och väger cirka tre till fyra kilo. Rasen har en halvlång, böljande och silkeslen päls. Pälsen kräver mycket vård och ett bad är nödvändigt emellanåt.

Du kan klippa pälsen kort för att få mer av en nallebjörns- och valputseende, på det sättet behöver den inte så mycket vård.

 

Läs mer: Malteser som sällskapshund

 

Foto: Istockphoto

5. Chinese crested

Chinese crested är en hundras som finns i två varianter: en hårlös och en långhårig. Den långhåriga kallas chinese crested ”powder puff”. 

Chinese crested kännetecknas av att vara kärleksfull, snäll mot barn och en familjehund. Den fullkomligen älskar att leka.

Rasen blir cirka 22 till 30 centimeter lång och väger fyra och ett halvt kilo som vuxen. Den hårlösa varianten kräver en speciell hudvård, med bad och insmörjning. Den långhåriga varianten kräver regelbunden borstning.

Rasen blir mellan tio och tolv år gammal.

 

Foto: Istockphoto 

6. Coton de tuléar

Coton de tuléar kommer ursprungligen från Madagaskar. Rasens hanhundar blir cirka 25 till 32 centimeter långa, medan tikarna blir cirka 22 till 28 centimeter långa. 

Coton de tuléar har en mycket fin, halvlång böljande eller lätt lockig päls. Pälsen kräver mycket vård och kan både hållas längre och klippas i en kort ”nallebjörnsklippning”, vilket kräver mindre vård.

 

Foto: Istockphoto 

7. Komondor

Komondor är en stor vit hund som har en päls som påminner om tjocka snören. Rasen kommer från Ungern. Ursprungligen var den en vall- och vakthund.

Det är en mycket stark och snabb ras som med sin päls klarar även de värsta väderförhållandena. Komondor fäster sig vid sin familj och tenderar att bli lite aggressiv mot andra hundar om den inte socialiseras från att den är en valp.

Hanhundarna av rasen blir minst 70 centimeter långa och väger cirka 50 till 60 kilo. Tikarna blir minst 65 centimeter långa och väger cirka 40 till 50 kilo.

Komondorens snörliknande päls blir lång och bör inte borstas men ska hållas ren. Hudens fett gör pälsen smutsavvisande men den kan behöva badas då och då.

 

Foto: Istockphoto 

8. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo är en hundras som kommer från Romagna i Italien. Den lilla arbetshunden har skarpa sinnen, är lojal, kärleksfull och lekfull. Rasen är lätt att träna och trivs vanligtvis bra med andra djur.

 Lagotto romagnolo har en naturlig jaktinstinkt. På senare tid används rasen ofta för att hitta tryffel. 

Rasen har en vattentät, ullig och tjock päls som krullar sig i de finaste små lockar.

Det är en medelstor hund, där hanhundarna väger cirka 13 till 16 kilo och blir upp till 48 centimeter långa. Tikarna blir upp till 46 centimeter långa och väger cirka 11 till 14 kg.

 

Läs mer: Lagotto romagnolo, en italiensk brukshund

 

Foto: Istockphoto 

9. Pudel

Pudeln finns i många olika varianter. Du kan få en liten, medelstor och stor pudel i många olika färgkombinationer. 

Rasen är intelligent, vaksam, aktiv och kärleksfull, ofta mycket familjekär och bra för barn. Den har en hög energinivå och behöver mycket träning. 

Pudelns päls är ofta tät och vågig och påminner om ull, den växer året runt och behöver därför klippas regelbundet om du vill behålla pälsens fina form.

 

Läs mer: Dvärgpudeln, en elegant och stolt hund

 

Foto: Istockphoto

10. West highland white terrier

West highland white terrier är en liten charmig hund som ofta också bara kallas ”westie”. 

Det är en familjehund som har ett friskt och aktivt terriersinne. Rasen är energisk, modig och robust och är alltid pigg på lek. Den tenderar dock att vara något skällande.

West highland white terrier är lätt att träna och lära kommandon. Rasen är intelligent och skänker liv och glädje åt alla i dess närhet. 

Westien har en vit och relativt grov päls, som med borstningar och en trimning då och då kommer att hålla sig fin.

 

Foto: Istockphoto

11. Shih tzu

Shih tzu är en liten robust hund som har sitt ursprung i Kina, där den var mycket populär vid det kinesiska hovet. Rasen kan ha lång päls eller en kort nallebjörnklippning.  

Shih tzu är mycket känslig för heta temperaturer, vilket beror på dess komprimerade huvud, och de kan även få problem med ögonen.

Det är en glad, vänlig, positiv och livlig familjehund, som är lätt att ha, även tillsammans med andra hundar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar