20 tecken på att din kanin är sjuk

Det viktigaste steget du kan ta för att bibehålla din kanins hälsa är att titta till och hålla i din kanin varje dag. Denna enkla aktivitet kan göra att du upptäcker symptom på sjukdom i ett tidigt skede.

Att upptäcka sjukdom hos kanin

Att röra sin kanin är precis lika viktigt som att kontrollera sin kanins beteende. Beröring kommer att låta dig upptäcka eventuella förändringar i kaninens fysik och du kan upptäcka knölar eller skador i ett tidigt stadie. En kontroll av kaninens fysik är inte lika tidskrävande som man kan tro.

Kaniner anpassar sig snabbt till att bli rörda och att hållas i och du kommer vänja dig vid att hantera dem. Efter att rutinen blivit en vana är den till och med njutbar och klaras snabbt av.

Dagar då du inte har tid att hålla i din kanin är det extra viktigt att titta till den, och inte bara vid utfodring. Genom att observera din kanins beteende kommer du lära dig vad som är normalt beteende för just din kanin och snabbt se när något inte står rätt till.

Titta på hur din kanin äter, dricker och rör sig i sin omgivning. Titta på din kanins ögon och päls för att upptäcka förändringar. Om du en dag upptäcker en full matskål i din kanins bur, som vanligtvis snabbt brukar tömmas, bör du omedelbart fundera över om något inte står rätt till.

Håll utkik efter tecken på smärta eller sjukdom hos din kanin

Vare sig du föder upp kaniner för päls, kött, utställning eller som husdjur kan alla tecken nedan tyda på problem hos dina kaniner eller din kanin.

Här beskrivs vanliga tecken på sjukdom som kan ses som varningstecken men de behöver inte på egen hand betyda att en kanin är sjuk. Om du märker flera av dessa symptom kan det innebära att en närmare undersökning av din kanin kan behövas.

 • Ett ointresse för mat eller vatten
 • Ett långsammare intag av mat än vanligt eller att maten faller ur munnen när kaninen försöker äta.
 • Gnisslande av tänder
 • Extrem viktminskning utan uppenbar anledning
 • Ovanligt aggressivt beteende
 • Tovad päls
 • Avföring som sitter fast på rumpan
 • Ovanlig hållning (så som att kaninen lutar sig bakåt på bakbenen)
 • Slöhet (kaninen ser deprimerad ut) – kaninen är inte intresserad av sin omgivning längre
 • Vätska från ögon eller nos
 • Ingen eller mycket lite avföring
 • Torkad och hård päls på insidan av de främre tassarna
 • Kaninen sitter med ansiktet mot ett av burens hörn, gömmer sig, eller kurar ihop sig ovanligt mycket
 • Snabb andning eller tecken på ansträngd andning
 • Mun som vätskar av saliv
 • Kaninen ger ovanliga ljud ifrån sig när den rör sig eller blir rörd
 • Grumliga och matta ögon
 • Diarre
 • Svårighet att röra sig eller ovanligt långsamma rörelser, eller att kaninen inte rör sig alls
 • Lutande på huvudet (balanssvårigheter)

När du letar efter tecken på sjukdom hos din kanin, kom ihåg att de är bytesdjur som instinktivt försöker gömma tecken på smärta eller sjukdom. Detta då tecken på svaghet i det vilda snabbt låter rovdjur veta vem som kan hamna på dagens meny.

Då tama kaniner ännu bär på samma instinkter, är det mycket lätt att missa symptom på att något inte står rätt till. Faktum är att när kaninen väl visar tecken på sjukdom kan de i vissa fall vara i ett sent skede av sjukdomen.

Att besöka veterinären

Besök hos veterinären som planeras för efterkommande dag är ofta för sena. Därför får många veterinärer endast besök av en handfull kaniner (om ens så många) varje år. Men om du observerar och tar upp din kanin eller dina kaniner varje dag så kan du lyckas upptäcka hälsoproblem mycket tidigare än om du bara fyller på matskålar och vatten.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar