5 viktiga fakta om jordgetingar

Jordgetingar kan vara väldigt irriterande eftersom de alltid dyker upp när vi minst av allt vill det. Men de är inte bara jobbiga – de är faktiskt riktiga nyttodjur!

jordgeting

1. Så lever jordgetingar

Jordgetingar är ingen egen art, vilket man kanske tror. Det är bara ett samlingsnamn för alla getingar som bygger underjordiska bon. I ett enda jordgetingssamhälle kan det leva tiotusentals individer. Ett getingbo kan bli ungefär lika stort som en fotboll och ibland större än så. Grävlingar, björnar och rävar brukar ge sig på jordgetingbon, där de främst är ute efter att äta larverna. 

Arbetarna i boet är sterila honor som saknar fortplantningsförmåga. Men det är bara honorna som har gadd och kan stickas – och de kan stickas flera gånger utan att dö. Arbetarnas (både honornas och hanarnas) uppgift är att hitta mat, mata larver och försvara boet från attacker och andra hot. 

2. Inte farligare än andra getingar

Vissa tror att jordgetingar skulle vara farligare än de som lever över marken. Det är fel. Det är dock lätt att uppleva dem som mer aggressiva eftersom det är lättare att störa jordgetingar än andra getingar. När vi klampar runt på marken kan det uppstå vibrationer under marken som gör jordgetingarna oroliga, vilket triggar i gång deras naturliga försvarsinstinkt. Getingar i sig har inte som avsikt att sticka oss människor men om vi stör dem i deras arbete så blir de rädda och attackerar ”hotet”.

3. En jordgeting kan känna igen ansikten

Jordgetingar kommunicerar inte verbalt utan interagerar genom att frigöra kemiska föreningar som feromoner och hormoner för att signalera fara, varna och kalla andra till mat. De kan bli uppemot 3,9 cm långa och väga ungefär 0,125 gram. Även om de inte är stora varelser så vet de hur man skiljer på vad som är farligt och inte. De kan också känna igen ansikten – de kan identifiera dig precis som de kan identifiera sina bikupor! 

4. Drottningens uppgift

En drottning startar en ny koloni varje år. Drottningen föder upp några arbetargetingar först för att göra boet större och för att kunna ta med mat. Sedan börjar hon lägga ägg. En koloni kan växa till upp emot 50 000 getingar på en sommar! 

På hösten dör alla getingar, förutom några nya drottningar. De nya jordgetingdrottningarna tillbringar vintern i en gammal håla eller på marken i några löv. När våren sedan kommer så bygger de nya kolonier.

Läs också: Getingfällor och husmorsknep – så blir du av med getingar!

5. Jordgetingar är inte bara jobbiga – de gör faktiskt nytta också

Jordgetingar dras, precis som andra getingar, till allt som är sött – var noga med att ta bort all fallfrukt på hösten för att förhindra att fler bygger bo. Men tänk på att de inte bara dras till det som är sött – de älskar även kött, fisk och skaldjur! Om du vill ha bort dem från ditt bord kan du prova att ställa fram olika typer av rökelser och doftljus. 

Men de är faktiskt inte bara jobbiga små insekter – de är även nyttodjur, vilket innebär att de äter skadedjur. Så nästa gång du ser en jordgeting kan du istället tänka på att de faktiskt kan skydda dina blommor och växter. 

De har också en annan viktig uppgift: pollinering. De pollinerar våra vanligaste frukter och bär, som jordgubbar, äpple, plommon, björnbär och hallon.

Summan av kardemumman är att jordgetingar inte bara är en irriterande insekt som flyger runt – de är också bra att ha!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar