5 viktiga fakta om jordgetingar

Jordgetingar kan vara väldigt irriterande eftersom de alltid dyker upp när vi minst av allt vill det. Men de är inte bara jobbiga – de är faktiskt riktiga nyttodjur!
jordgeting

1. Så lever jordgetingar

Jordgetingar är ingen egen art, vilket man kanske tror. Det är bara ett samlingsnamn för alla getingar som bygger underjordiska bon. I ett enda jordgetingssamhälle kan det leva tiotusentals individer. Ett getingbo kan bli ungefär lika stort som en fotboll och ibland större än så. Grävlingar, björnar och rävar brukar ge sig på jordgetingbon, där de främst är ute efter att äta larverna. 

Arbetarna i boet är sterila honor som saknar fortplantningsförmåga. Men det är bara honorna som har gadd och kan stickas – och de kan stickas flera gånger utan att dö. Arbetarnas (både honornas och hanarnas) uppgift är att hitta mat, mata larver och försvara boet från attacker och andra hot. 

2. Inte farligare än andra getingar

Vissa tror att jordgetingar skulle vara farligare än de som lever över marken. Det är fel. Det är dock lätt att uppleva dem som mer aggressiva eftersom det är lättare att störa jordgetingar än andra getingar. När vi klampar runt på marken kan det uppstå vibrationer under marken som gör jordgetingarna oroliga, vilket triggar i gång deras naturliga försvarsinstinkt. Getingar i sig har inte som avsikt att sticka oss människor men om vi stör dem i deras arbete så blir de rädda och attackerar ”hotet”.

3. En jordgeting kan känna igen ansikten

Jordgetingar kommunicerar inte verbalt utan interagerar genom att frigöra kemiska föreningar som feromoner och hormoner för att signalera fara, varna och kalla andra till mat. De kan bli uppemot 3,9 cm långa och väga ungefär 0,125 gram. Även om de inte är stora varelser så vet de hur man skiljer på vad som är farligt och inte. De kan också känna igen ansikten – de kan identifiera dig precis som de kan identifiera sina bikupor! 

4. Drottningens uppgift

En drottning startar en ny koloni varje år. Drottningen föder upp några arbetargetingar först för att göra boet större och för att kunna ta med mat. Sedan börjar hon lägga ägg. En koloni kan växa till upp emot 50 000 getingar på en sommar! 

På hösten dör alla getingar, förutom några nya drottningar. De nya jordgetingdrottningarna tillbringar vintern i en gammal håla eller på marken i några löv. När våren sedan kommer så bygger de nya kolonier.

Läs också: Getingfällor och husmorsknep – så blir du av med getingar!

5. Jordgetingar är inte bara jobbiga – de gör faktiskt nytta också

Jordgetingar dras, precis som andra getingar, till allt som är sött – var noga med att ta bort all fallfrukt på hösten för att förhindra att fler bygger bo. Men tänk på att de inte bara dras till det som är sött – de älskar även kött, fisk och skaldjur! Om du vill ha bort dem från ditt bord kan du prova att ställa fram olika typer av rökelser och doftljus. 

Men de är faktiskt inte bara jobbiga små insekter – de är även nyttodjur, vilket innebär att de äter skadedjur. Så nästa gång du ser en jordgeting kan du istället tänka på att de faktiskt kan skydda dina blommor och växter. 

De har också en annan viktig uppgift: pollinering. De pollinerar våra vanligaste frukter och bär, som jordgubbar, äpple, plommon, björnbär och hallon.

Summan av kardemumman är att jordgetingar inte bara är en irriterande insekt som flyger runt – de är också bra att ha!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar