6 anledningar: Därför slickar din hund på allt

Din hund kan ju inte prata så ibland använder den sin tunga för att kommunicera istället. Här har vi sammanställt en lista över skäl till att din hund slickar på allting! Känner du igen din hunds signaler?

Hund som slickar nos

1. Hundens slickande signalerar humöret

När det gäller att läsa av din hunds humör är det bra att lära sig tolka hundens kroppsspråk och vanor. Om din hund kommer springande med viftande svans och ger en ordentlig ”tunga” är det förmodligen inget att oroa sig för. Men om din hund drar sig undan från gemenskapen eller slickar sig överdrivet mycket kan det bero på att din hund är nervös eller stressad.

2. Din hund slickar sig när något luktar gott

En av de mer uppenbara orsakerna till varför din hund slickar något är att det luktar gott. Hundens luktsinne är faktiskt upp till 2,4 miljoner gånger bättre än människans, vilket innebär att din hund kan känna lukten av något som du inte nödvändigtvis kan känna själv.

Läs också: Kopplad eller okopplad hund? Här är det som gäller!

3. Din hund slickar sig för att tvätta sig

Din hunds personliga hygien består av att slicka sig själv. Dessutom använder hundar sin tunga för att ”kamma håret”.

4. Din hund slickar sig för att rengöra sina sår

Om din hund är skadad och har fått ett sår börjar den slicka där. Detta beror på att hundspottet innehåller helande enzymer som rengör och hjälper såret att läka.

5. Din hund slickar för att klargöra relationer

Det kan betyda flera saker när din hund slickar människor eller andra hundar. Först och främst kan det betyda att din glada hund visar ren ömhet. Samtidigt kan slickandet också innebära att din hund signalerar att du bestämmer genom att underkasta sig dig.

Å andra sidan slickar vissa hundar också för att markera revir, som när tikar slickar på sina valpar.

6. Din hund slickar sig för att söka kontakt

Hundar slickar varandra för att söka kontakt och kommunicera med varandra. Men eftersom hunden saknar ord använder den också sin tunga för att göra dig uppmärksam på något – det är bara inte alltid som vi människor förstår budskapet.

Läs också: Hundcoachen: 6 viktigaste sakerna du behöver lära din hund!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar